Όλα τα Άρθρα

Ανοικτή Επιστολή του Αντιπροέδρου της ΕΠΕ προς κκ. Ρεπούση και Τσούκαλη για ερώτηση που κατέθεσαν για τις β' αναθέσεις Μαθηματικών στο Γυμν

Ενημέρωση για τις θέσεις της ΕΠΕ επί του ζητήματος που προέκυψε με την απόφαση του Υπ. Παιδείας να δώσει το δικαίωμα διδασκαλίας των Μαθηματικών στο Γυμνάσιο σε β' ανάθεση τους καθηγητές των κλάδων Πληροφορικης ΠΕ19 και ΠΕ20 με βασικό πτυχίο Πληροφορικής

Κυρία Ρεπούση, Κύριε Τσούκαλη,

Με έκπληξη διαβάσαμε όλοι οι Πληροφορικοί, εκπαιδευτικοί και μη, την ερώτηση που καταθέσατε  στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 με τίτλο: «Υποβάθμιση του μαθήματος των Μαθηματικών η β΄ ανάθεση στους καθηγητές Πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20 χωρίς πτυχίο Μαθηματικού»

Να σας ενημερώσω καταρχάς ότι εκτός από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για το ζήτημα αυτό, υπάρχει και μία ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας.

Λογικά την έχετε ήδη λάβει στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο καθώς την έχουμε αποστείλει ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου. Αν τυχόν δεν την έχετε λάβει, μπορείτε να τη διαβάσετε από εδώ. Την επισυνάπτω και στο παρόν μήνυμα για διευκόλυνσή σας.

Η ανακοίνωση αυτή θίγει καίριες πτυχές του ζητήματος που δεν αναφέρονται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να έχετε μια σφαιρική εικόνα του θέματος.

Η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης καθηγητών μαθηματικών στο δημόσιο σχολείο, το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει με την επίμαχη απόφασή της η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θα είναι πολύ πιο εύκολη, δίκαιη και άμεση αν δοθεί στους πτυχιούχους μαθηματικούς του κλάδου ΠΕ19 Πληροφορικής ΑΕΙ η δυνατότητα μετάταξης στην κανονική τους ειδικότητα, δηλαδή στον κλάδο ΠΕ03 Μαθηματικών.

Το πλήθος των μαθηματικών, οι οποίοι λόγω της αλλοπρόσαλλης εκπαιδευτικής πολιτικής προηγούμενων ετών βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον κλάδο ΠΕ19, είναι επαρκές για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις μαθηματικών ακόμη και αν καταργηθούν όλες οι δεύτερες αναθέσεις μαθηματικών.

Δηλαδή η β' ανάθεση των Μαθηματικών σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ04 (Φυσικούς, Βιολόγους, Χημικούς κ.λ.π.) για την οποία δεν λέει λέξη η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Για να έχετε μια ζωντανή εικόνα της κατάστασης και του τρόπου επίλυσης που προτείνουμε, αντιγράφω παρακάτω (αφαιρώντας στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του γράφοντος) μήνυμα Μαθηματικού που έχει μεταταχθεί στον κλάδο ΠΕ19 και σχολιάζει τις θέσεις που διατύπωσε η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας στo δελτίο τύπου που σας επισυνάπτω.


... πολλοί από εμάς έχουμε  την επιθυμία να μεταταγούμε στον βασικό μας κλάδο. Όσο με αφορά συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι όσοι τουλάχιστον θέλουμε, να μεταταγούμε στη βασική  μας επιστήμη. Προσωπικά έχω... συνεχόμενα χρόνια που κάνω αίτηση μετάταξης από τον κλάδο ΠΕ19 στον κλάδο ΠΕ03, αλλά απορρίπτεται με την αιτιολογία ότι δεν γίνονται μετατάξεις σε.... 

Φέτος λοιπόν ζήτησα μετάταξη και εκτός νομού, ζητώντας να μεταταγώ στον κλάδο ΠΕ03 στους νομούς... αλλά πάλι απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν κενά. Προφανώς προσκρούει στην αντίθετη γνώμη των αιρετών που παίρνουν τις αποφάσεις για τις μετατάξεις. 

Μας έδωσαν την δεύτερη ειδικότητα ΠΕ03 (που ουσιαστικά για μας  δεν είναι η δεύτερη, είναι η βασική), αλλά η χρησιμότητά της είναι ανύπαρκτη από τη στιγμή που δεν μπορούμε να καλύψουμε με τη δεύτερη ειδικότητα οργανικό κενό και να ελαφρύνουμε τον κλάδο της πληροφορικής που πλεονάζει . 

Η λύση λοιπόν είναι,σε όσους τουλάχιστον θέλουμε, να μας επιτραπεί χωρίς περιορισμούς η μετάταξη στο βασικό μας πτυχίο. Όχι μόνο συμφωνώ μαζί σας ως προς αυτό το αίτημα ,αλλά σας παρακαλώ επιπλέον για περισσότερες ενέργειες ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Εφόσον πληρούμε τις προϋποθέσεις της μετάταξης να δικαιούμαστε να την πραγματοποιήσουμε. 

Πρέπει οι υπεύθυνοι να αποφασίσουν εξετάζοντας την ουσία της κατάστασης, δηλαδή εφόσον δεν έχουν Μαθηματικούς και οι Πληροφορικοί πλεονάζουν γιατί να μην ελαφρυνθεί  ο κλάδος  της Πληροφορικής και να καλύψουν τα κενά που έχουν από τις άλλες ειδικότητες ; Που προσκρούει αυτή η αυτονόητη για την καλή λειτουργία των σχολείων ενέργεια; 

 

Με την ευχή να πρυτανεύσει η δικαιοσύνη και η κοινή λογική,

σας χαιρετώ,

Νεκτάριος Μουμουτζής

Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

κιν. 6948044562