Όλα τα Άρθρα

Προσλήψεις Πληροφορικών σε ΙΕΚ

Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις και ενημέρωση για την υφιστάμενη νομοθεσία που επιβάλει την πρόσληψη αποκλειστικά πτυχιούχων Πληροφορικής σε θέσεις κλάδων Πληροφορικής.

Υπάρχουν καταγγελίες από μέλη της Ένωσης μας, ότι στα Δημόσια ΙΕΚ γίνονται δεκτοί ως Πληροφορικοί Κατηγορίας ΠΕ19/20 και άτομα που έχουν άλλα πρώτα πτυχία (π.χ. Μαθηματικού, Φυσικού κλπ.) με τη δικαιολογία ότι διαθέτουν άλλα μεταπτυχιακά ή διδακτορικά στην Πληροφορική. 

Υπενθυμίζουμε σε κάθε αρμόδιο και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι μόνο τα πρώτα πτυχία δικαιολογούν την ένταξη στην αντίστοιχη  ειδικότητα. Συνακόλουθα, στην κατηγορία της Πληροφορικής ΠΕ19/20 εντάσσονται μόνο οι έχοντες πτυχίο από ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Ενημερώνουμε, επίσης, κάθε αρμόδιο και κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι απόφοιτοι των Τμημάτων Πληροφορικής έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα:

Α) σύμφωνα με το άρθρο 6 του Π.Δτος 50/2001 (ΦΕΚ 39/5-3-2001 τ.Α') «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου Τομέα», όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του ΠΔ/τος 347/2003 (ΦΕΚ 315/31-12-2003, τ. Α’) «Τροποποίηση διατάξεων Π.Δτος 50/2001 Καθορισμός προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου», ορίζει για τον κλάδο της ΠΕ Πληροφορικής ως προσόν διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου το πτυχίο ή δίπλωμα Πληροφορικής.

Β) σύμφωνα με το Π.Δ. 44/2009 (ΦΕΚ 58/8-4-2009, τ. Α') «Επαγγελματική κατοχύρωση των διπλωματούχων μηχανικών και των πτυχιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο αντικείμενο της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών». Οι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Τμημάτων Πληροφορικής και άλλων αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων «...με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους διαθέτουν γνωστικό υπόβαθρο συναφές με το υλικό και το λογισμικό για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και μετάδοση της πληροφορίας, και έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν ενδεικτικά με δραστηριότητες όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση,διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίησης στους επιστημονικούς τομείς:

Α) του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Β) της πληροφορικής

Γ) των συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου και 

Δ) των συστημάτων και εφαρμογών, γραφικών, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και επεξεργασίας ομιλίας...»

Επίσης, σύμφωνα με το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν με:

«...Α) τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κα την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο στους επιστημονικούς τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Β) την έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα σε θεωρητικό και τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο.

Γ) την προσφορά υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες πληροφορικής δικτύων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών υπουργείων, δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσει ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό ασφαλιστικό, ιατρικό τομέα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, στις μεταφορές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας...»

Απο τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την προκύρηξη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (http://www.inedivim.gr/attachments/article/604/20140902-prosk-diek.pdf) α.1. Πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικό με το αντικείμενο των προκηρυσσόμενων ειδικοτήτων, προκύπτει οτι η χρήση του όρου Πληροφορικός αναφέρεται στους έχοντες πρώτο πτυχίο πληροφορικής.

Εν όψει των ανωτέρω, κάθε πρόσληψη που γίνεται καθ' υπέρβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά την επαγγελματική κατοχύρωση των Πληροφορικών και τα προσόντα διορισμού στο δημόσιο στους κλάδους Πληροφορικής δεν είναι σύννομη και καλούμε όλους τους συναδέλφους να προβαίνουν στις νόμιμες ενστάσεις και, αν απαιτηθεί, δικαστικές ενέργειες για την ακύρωσή της.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία η Ένωση Πληροφορικών είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας