Όλα τα Άρθρα

Ημερίδα της ΕΕΤΤ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Παρέμβαση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΤΤ στις 28 Μαρτίου 2005 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και προβολή της πρότασης για ίδρυσης Εθνικού Επιμελητηρίου Επικοινωνιών και Πληροφορικής.

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ημερίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με τίτλο "Από τις Τηλεπικοινωνίες στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες". Η ημερίδα σκοπό είχε να παρουσιάσει το έργο της ΕΕΤΤ, να προσφέρει βήμα πολιτικού διαλόγου στους εκπροσώπους της Πολιτείας και των Πολιτικών κομμάτων και να δώσει την ευκαιρία στους εκπροσώπους φορέων του κλάδου να απευθύνουν ερωτήματα προς τους ομιλητές. Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας ήταν ένας από τους φορείς που προσκλήθηκαν να απευθύνουν ερωτήματα, μαζί με το ΤΕΕ, τον ΣΕΒ, τον ΣΑΤΠΕ (αδειοδοτημένες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις), και τον ΣΕΠΕ. Η σημασία της ημερίδας φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή κοινού.

Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Εμμ. Γιακουμάκης ο οποίος παρουσίασε το έργο της ΕΕΤΤ και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της για απελευθέρωση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Επεσήμανε την καθυστέρηση της χώρας μας στη θεσμοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες καθώς και για την ανάπτυξη και διάδοση των ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών. Έδωσε επίσης στοιχεία σχετικά με τη θέση της χώρας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. που την κατατάσσουν, δυστυχώς, στην τελευταία θέση στους κρίσιμους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράντζης. Αναφέρθηκε κι αυτός στην καθυστέρηση ψήφισης ρυθμιστικού νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση για ελλιπές νομοσχέδιο το οποίο έπρεπε να αναμορφωθεί αλλά τώρα είναι έτοιμο για μια σύντομη δημόσια διαβούλευση και κατάθεση στη Βουλή. Ανακοίνωσε επίσης την εγκατάσταση του ENISA, του πανευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια των δικτύων, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συμφώνησε ότι η χώρα βρίσκεται ουραγός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε να μην είμαστε απαισιόδοξοι και να συμπαρασταθούν όλοι στο έργο της Κυβέρνησης.

Πριν ανοίξει ο κύκλος των ομιλιών των εκπροσώπων των κομμάτων, ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Νίκος Μουζέλης έκανε μια σύντομη αναφορά στη σημασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τη Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών και επεσήμανε ότι η ΕΕΤΤ μαζί με το Συνήγορο του Πολίτη αποτελούν τις πιο επιτυχημένες περιπτώσεις ανεξάρτητων διοικητικών αρχών στην Ελλάδα.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χατζηδάκης ο οποίος διατύπωσε πέντε άξονες παρεμβάσεων που πρέπει να κάνει το δημόσιο για να ξεπεράσουμε τη σημερινή τεχνολογική υστέρηση της χώρας μας: (α) Εκπαίδευση και κατάρτιση, (β) ενίσχυση ανταγωνισμού και νομοθετικό πλαίσιο, (γ) ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας δεδομένης και της γεωγραφικής της διαμόρφωσης, (δ) Περιορισμός γραφειοκρατίας (ε) αλλαγή νοοτροπίας όλων σε σχέση με την ανάπτυξη και την πρόοδο, άνοιγμα πανεπιστημίων στην παραγωγή, περιορισμό κράτους, εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης.

Η κα Άννα Διαμαντοπούλου, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα καλό νόμο αλλά θέλει ολοκληρωμένη προσέγγιση. Πρότεινε να στρέψουμε το 40% των πόρων του ΚΠΣ στην εκπαίδευση και την ΚτΠ και να θέσουμε ως επόμενο μεγάλο εθνικό στόχο για το 2020 να γίνει η Ελλάδα μία από τις 10 πρώτες στον κόσμο στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες.

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Μέλος Τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης της παραγωγικότητας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, όμως ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται οδηγεί σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και ανέφερε πρόσφατα παραδείγματα απολύσεων και μέτρων εθελούσιας εξόδου από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις του κλάδου. Καρτέλ διαμορφώνουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ενώ παραβιάζεται και το απόρρητο των επικοινωνιών. Η επικοινωνία πρέπει να κατοχυρώνεται ως δημόσιο αγαθό, τόνισε.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του Συνασπισμού έκανε κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα, αναφέρθηκε επί τροχάδην στις πατέντες λογισμικού, ανέφερε μια σειρά από επιμέρους σκέψεις για πιθανά μέτρα και επεσήμανε ότι η Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι έχει, από το 2000, διαμορφώσει τη λεγόμενη Στρατηγική της Λισαβόνας, δεν έχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την προσέγγιση των σχετικών στόχων γιατί δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους να διαθέσει.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των φορέων για να απευθύνουν ερωτήματα προς τους ομιλητές:

Ο κ. Μανόλης Γιαμπουράς, εκπρόσωπος του ΤΕΕ ρώτησε τι θα γίνει σχετικά με τα προεδρικά διατάγματα για τις μελέτες και τα έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αν η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα είναι ανοικτή και αν θα υπάρξουν ειδικές υπηρεσίες για τη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας εκπρόσωπος του ΣΕΒ ρώτησε αν γνωρίζει ο πολιτικός κόσμος τι φταίει για την έλλειψη ανάπτυξης διότι με διάφορες προσεγγίσεις που ακολουθεί δεν επιτρέπει την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα στο θέμα της εγκατάστασης κεραιών.

Ο κ. Χρήστος Κατσαούνης, Πρόεδρος του ΣΑΤΠΕ, ρώτησε τι θα γίνει σχετικά με την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ, ρώτησε τι μέτρα θα ληφθούν για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, για την ανάπτυξη του Internet, και για το σχέδιο δράσης για την ΚτΠ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΕ Νεκτάριος Μουμουτζής, επεσήμανε τις υποχρεώσεις της Πολιτείας που απορρέουν από το άρθρο 5Α του Συντάγματος για την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην ΚτΠ και τη Στρατηγική της Λισσαβόνας σε σχέση με την αναγνώριση των επαγγελμάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας και ρώτησε σχετικά με τις προτάσεις που υπάρχουν για τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα ζήτησε τη θέση εκπροσώπων των κομμάτων σε σχέση με την ίδρυση Εθνικού Επιμελητηρίου Επικοινωνιών και Πληροφορικής.

Ακολούθησαν οι απαντήσεις:

Η κα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής που θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και θα συμμετέχουν επιστημονικές προσωπικότητα από το εξωτερικό για να λυθεί το πρόβλημα της σύγκρουσης προτεραιοτήτων μεταξύ υπουργείων.

Ο κ. Χατζηδάκης της Ν.Δ. υπενθύμισε την πρότασή που έχει κάνει από το 1999 περί νέου υφυπουργείου με συντονιστικές αρμοδιότητες. Επί της αρχής συμφώνησε με την ανάγκη καθιέρωσης πλαισίου εκτέλεσης μελετών και έργων πληροφορικής και επικοινωνιών. Επεσήμανε τέλος ότι για την υστέρηση της χώρας ευθυνόμαστε εμείς καθώς υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος ΚτΠ το οποίο από την αρχή δεν πήγαινε καλά.

Ο κ. Παπαδόπουλος του ΚΚΕ επεσήμανε ότι είναι άχαρος ο ρόλος του κόμματός του να δέχεται ερωτήσεις που αφορούν την εφαρμογή ενός πλαισίου με το οποίο διαφωνεί και επανέλαβε ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις.

Ο κ Παπαδημούλης του  Συνασπισμού ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, επεσήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα μέχρι το Σεπτέμβριο πρέπει να καταθέσει αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για τη Στρατηγική της Λισαβόνας το οποίο πρέπει να έχει και ένα σχέδιο για την Πληροφορική και αυτό πρέπει να γίνει αφού προηγηθεί διάλογος με άνεση χρόνου. Σε σχέση με το θέμα των κεραιών τόνισε ότι υπάρχουν ανησυχίες για θέματα υγείας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που ακολούθησε αναλύθηκαν οι διεθνείς τάσεις στην αγορά Τηλεπικοινωνιών.

Συνοψίζοντας, πιστεύουμε ότι από την εκδήλωση αυτή πιστοποιήθηκε ότι:

  1. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον την τραγική τεχνολογική υστέρηση της χώρας μας
  2. Όλοι αναγνωρίζουν τις ευθύνες της πολιτείας η οποία δεν έχει ακόμη κατανοήσει τις θεσμικές της υποχρεώσεις, γι΄ αυτό ίσως και τα ερωτήματα που απηύθυνε η ΕΠΕ παρέμεναν αναπάντητα.
  3. Η έλλειψη κανόνων και επαρκούς προετοιμασίας για την αξιοποίηση των πόρων του ΚΠΣ έχει οδηγήσει σε μεγάλη κρίση τον κλάδο. Την κρίση αυτή πρώτοι γεύονται οι πληροφορικοί με απολύσεις, χαμηλές αποδοχές, αδυναμία πρόσληψης.

Η ΕΠΕ, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε παρόμοιες εκδηλώσεις με σκοπό να καταστήσει ευρύτερα γνωστές τις θέσεις και τις προσεγγίσεις της.

Το ακριβές κείμενο του ερωτήματος που διατυπώθηκε εκ μέρους της ΕΠΕ προς τους εκπροσώπους των κομμάτων έχει ως εξής:

H ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποκαλύπτει την τεχνολογική καθυστέρηση της χώρας που κατατάσσεται πλέον στην 42η θέση, σε σύγκριση με την 34η που είχε καταλάβει πέρυσι. H Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των 15 κρατών - μελών της E.E. και πίσω από τα περισσότερα νέα κράτη - μέλη καθώς έλαβε χαμηλή βαθμολογία σε κρίσιμους τομείς που οδηγούν στην ενίσχυση της τεχνολογικής διείσδυσης όπως το ρυθμιστικό περιβάλλον (όπου κυριαρχεί η γραφειοκρατία), η φτωχή τεχνολογική υποδομή, (καθυστερεί ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του Δημοσίου), το χαμηλό επίπεδο συνεργασίας πανεπιστημιακής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα, κλπ. H τεχνολογική υποχώρηση της χώρας προέρχεται ακόμα από τη συγκράτηση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, καθώς κατά μεγάλο μέρος, οι επενδύσεις που ενίσχυσαν την ανάπτυξη αφορούσαν δημόσια έργα Τα αμείλικτα αυτά στοιχεία πιστοποιούν την ανάγκη ολοκληρωμένων θεσμικών παρεμβάσεων. Περιθώρια για πρόχειρες λύσεις δεν υπάρχουν.

Περαιτέρω, η Ελληνική Πολιτεία έχει αναλάβει θεσμικές υποχρεώσεις στα πλαίσια των ρυθμίσεων του άρθρου 5Α του Συντάγματος, υπό το πρίσμα και της Στρατηγικής της Λισσαβόνας καθώς και του ευρύτερου ρυθμιστικού πλαισίου που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά τα επαγγέλματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τις υπηρεσίες και τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Είναι πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των Ελλήνων Πολιτών προκειμένου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις άσκησης σειράς νέων δικαιωμάτων που αφορούν τη συμμετοχή τους στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε σχέση με τις υποχρεώσεις της αυτές, δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί.

Ενόψει των παραπάνω διαπιστώσεων, θα θέλαμε να διατυπώσουμε το εξής ερώτημα: Ποιες νομίζετε ότι είναι οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν το αναγκαίο περιβάλλον για την εφαρμογή του άρθρου 5Α του Συντάγματος και της Στρατηγικής της Λισσαβόνας; Ειδικότερα θα θέλαμε να μάθουμε πώς τοποθετείστε στην προοπτική ίδρυσης ενός Εθνικού Επιμελητηρίου Επικοινωνιών και Πληροφορικής.