Όλα τα Άρθρα

Σχετικά με τη σύσταση, στελέχωση και αποτελεσματικότητα της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής

Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας παρακολουθεί προσεκτικά τη διαδικασία σύστασης της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ) από την πρώτη στιγμή, με τη σχετική ανακοίνωση στις 27/1/2016, έως σήμερα που ολοκληρώνεται και η στελέχωσή της (Ν. 4389/2016 στο ΦΕΚ 94, τ. Α’).

Προς: κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

Κοιν: Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Βουλή των Ελλήνων

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Γραφεία Τύπου πολιτικών κομμάτων

Αθήνα, 30/9/2016

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη σύσταση, στελέχωση και αποτελεσματικότητα της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής»

Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας παρακολουθεί προσεκτικά τη διαδικασία σύστασης της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ) από την πρώτη στιγμή, με τη σχετική ανακοίνωση στις 27/1/2016 (https://is.gd/m50sa6), έως σήμερα που ολοκληρώνεται και η στελέχωσή της (Ν. 4389/2016 στο ΦΕΚ 94, τ. Α’).

Δυστυχώς, αν και το όλο εγχείρημα φαίνεται τουλάχιστον ελκυστικό, ιδίως στη σημερινή εποχή την λεγόμενη της “Πληροφορίας” (Information Era), εντούτοις αποδεικνύεται τελικά πως όλα έγιναν με τεράστια επιπολαιότητα και προχειρότητα. Συγκεκριμένα:

Αφ' ενός, απορούμε πραγματικά για το λόγο που δεν κλήθηκε η Ένωση των Ελλήνων Πληροφορικών να συμμετάσχει στον σχεδιασμό ή έστω στα πλαίσια μιας απλής γνωμοδότησης. Ιδίως όταν έχουμε γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον μας για μια Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική από πάρα πολύ νωρίς (https://is.gd/bqYDfr). Αλλά και πρόσφατα, επί της Πρωθυπουργίας, σας απευθυνθήκαμε σχετικά στο Κοινοβούλιο με εκτενές υπόμνημα (https://is.gd/KMMe9O), σχεδόν αμέσως μάλιστα μετά την προκήρυξη της διαβούλευσης για την ίδρυση της ΓΓΨΠ.

Αφ' ετέρου, είναι αδιανόητο να μην προκρίνονται για τη στελέχωση της Γραμματείας οι κατ’ εξοχήν κατάλληλοι και αρμόδιοι των Ψηφιακών Υποδομών, οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Ιδίως όταν η χώρα μας διαθέτει πληθώρα αποφοίτων από Πολυτεχνικές, Τεχνολογικές και Πανεπιστημιακές Σχολές Πληροφορικής εξαιρετικού επιπέδου.

Με απλά λόγια: Είναι δυνατόν να μην προσλαμβάνονται σε μια Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής οι κατεξοχήν ειδικοί στο αντικείμενο; Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παράγραφο της εγκυκλίου1 στελέχωσης της ΓΓΨΠ στο σημείο όπου διαβάζουμε:

«[…] η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (Γ.Γ.Ψ.Π.), αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία, που υπάγεται στον Πρωθυπουργό, προκηρύσσει συνολικά σαράντα τέσσερις (44) θέσεις κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε., βαθμών Α – Δ, με κλάδους ή ειδικότητες ως εξής: - Πληροφορικής ή σχολών Θετικών ή Τεχνολογικών Επιστημών με εξειδίκευση στην πληροφορική (τριάντα έξι θέσεις)[…]» (η υπογράμμιση δική μας).

Και ρωτάμε: Γιατί μόνο για τους Πληροφορικούς αυτή η διάζευξη (Πληροφορικός ή …άλλο βασικό πτυχίο);

Ίσως όμως ένας παραλληλισμός βοηθήσει στο να γίνουμε πιο κατανοητοί. Μπορεί να φανταστεί κάποιος το ενδεχόμενο το 1910 στον Εκπαιδευτικό Όμιλο (https://is.gd/rmAaq2), που ασχολήθηκε τόσο με το λεγόμενο “γλωσσικό ζήτημα” (https://is.gd/o3bJf6), να μην είχαν συμμετάσχει οι Γληνός, Δελμούζος, Τριανταφυλλίδης, Καζαντζάκης κ.α. αλλά διάφοροι π.χ. Μαθηματικοί ή Φυσικοί της εποχής; Αναρωτιόμαστε αλήθεια σε τι ιδίωμα θα επικοινωνούσαμε σήμερα! Όπως λοιπόν ένας Εκπαιδευτικός Όμιλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς Φιλολόγους, Γλωσσολόγους, Λογοτέχνες, κλπ, εξίσου επικίνδυνο είναι να επαφίεται σήμερα η χάραξη Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας μας στα χέρια μη ειδικών, όσο αγνές και ειλικρινείς προθέσεις κι αν έχουν. Ενώ, αντίθετα, θα μπορούσαμε να είχαμε ως τακτικά ή επίτιμα μέλη στη ΓΓΨΠ διακεκριμένους παγκοσμίως επιστήμονες της Πληροφορικής, όπως οι Παπαδημητρίου (https://is.gd/krAo21), Σηφάκης (https://is.gd/nTDeTN), Κατεβαίνης (https://is.gd/LMwkvJ), Δασκαλάκης (https://is.gd/q221A0), Μόσχοβος (https://is.gd/dly7Pw), Κοζυράκης (https://is.gd/U4OSai), κ.ο.κ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αντίστοιχη προκήρυξη2 στελέχωσης θέσεων Πληροφορικής στην ΗΔΙΚΑ, την ίδια ακριβώς περίοδο, αναφέρεται ρητά η κατοχή τίτλου σπουδών Πληροφορικής και μόνο, σε όλες τις βαθμίδες που ζητούνται (ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ). Είναι εντελώς ακατανόητο πως γίνεται ένας φορέας όπως η ΗΔΙΚΑ να καθορίζει με ακρίβεια και ορθότητα το προσωπικό που χρειάζεται για τη στελέχωση θέσεων ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων σε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα (υπηρεσίες Υγείας), ενώ η ΓΓΨΠ που αποτελεί πλέον τον κεντρικό φορέα σχεδιασμού της Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας μας να θέτει τόσο διαφορετικό και επιστημονικώς ατεκμηρίωτο πλαίσιο προσόντων για το ανθρώπινο δυναμικό της.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Κατά τη δεκαετία του '90, οι τότε κυβερνώντες είχαν χρησιμοποιήσει εκτενώς μια αντίστοιχη διάζευξη ("πτυχίο Πληροφορικής ή Σχολής Θετικών Επιστημών ή άλλου ΑΕΙ ή ...") σε ό,τι αφορούσε την πρόσληψη καθηγητών Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν διοριστεί εκατοντάδες Φιλόλογοι, Γυμναστές, Θεολόγοι, μέχρι και Ιχθυολόγοι, γενικά πτυχιούχοι παντελώς άσχετοι με την Πληροφορική, σε αντίστοιχες θέσεις μόνιμων καθηγητών (ΠΕ19/ΠΕ20), όπου πολλοί εξ' αυτών βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Φυσικά, οι συνέπειες -που ακόμη τις βιώνουμε- ήταν οδυνηρές για την παρεχόμενη στους μαθητές Πληροφορική Παιδεία.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Μην επιτρέψετε να επαναληφθεί το ίδιο λάθος και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, με πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες. Ελπίζοντας ότι δεν είναι πλέον αργά για το όλο εγχείρημα της ΓΓΨΠ, για την Ελλάδα στην Εποχή της Πληροφορίας και για τους Έλληνες Πληροφορικούς, παραμένουμε στη διάθεσή σας για προτάσεις και γνωμοδοτικό σχολιασμό, αν και όποτε χρειαστεί.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)

Ο Πρόεδρος

Ο Αντιπρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Ο Ειδικός Γραμματέας

Η Ταμίας

Δημήτρης Κυριακός

Γιάννης Κιομουρτζής

Χάρης Γεωργίου

Φώτης Αλεξάκος

Λένα Καπετανάκη

proedros<στο>epe.org.gr

antiproedros<στο>epe.org.gr

gen_grammateas<στο>epe.org.gr

eid_grammateas<στο>epe.org.gr

tamias<στο>epe.org.gr

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, Τ.Θ. 13801, Τ.Κ. 10310, Αθήνα

Email: info@epe.org.gr - Τηλέφωνο/Fax: 211-7907675



1 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ: “Για τη στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής”, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, Αρ. Πρωτ. 20 (23/8/2016).

2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΗΝ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Αρ.Πρωτ. 7725 (16/9/2016).