Όλα τα Άρθρα

Δελτίο Τύπου - Ανακοίνωση της ΕΠΕ για το νέο ειδικό τέλος 2-6% δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Η νέα τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού, εκπρόθεσμα και σε Νομοσχέδιο παντελώς άσχετο με το αντικείμενο, περιγράφει και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η αντίληψη της Κυβέρνησης επικεντρώνεται μόνο σε καθαρά και συνάμα αντιαναπτυξιακά φορολογικά μέτρα.

Δελτίο Τύπου - Ανακοίνωση της ΕΠΕ για το νέο ειδικό τέλος 2-6% δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Αθήνα, 26-5-2018

Η νέα τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού, εκπρόθεσμα και σε Νομοσχέδιο παντελώς άσχετο με το αντικείμενο, περιγράφει και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η αντίληψη της Κυβέρνησης επικεντρώνεται μόνο σε καθαρά και συνάμα αντιαναπτυξιακά φορολογικά μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία1 που πέρασε επιβάλλει πρόσθετο ειδικό τέλος 2%, στην τιμή αγοράς για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ, ταμπλέτες και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Το ειδικό αυτό τέλος ανέρχεται σε ποσοστό ως και 6% για ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, δηλαδή επιπλέον 1/4 του ΦΠΑ που ήδη επιβαρύνει τα αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς Πληροφορικής. Η αιτιολογία-πρόσχημα του νέου χαρατσιού ορίστηκε ως η “εύλογη αμοιβή για την ιδιωτική αναπαραγωγή”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, το ΦΠΑ 24% που επιβαρύνει την ίδια αγορά πλέον αποδίδεται υποχρεωτικά κατευθείαν από τον πελάτη και όχι από την επιχείρηση, κατά παράβαση της ουσίας του φόρου προστιθέμενης αξίας που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της ρευστότητας μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσεων.

Το νέο αυτό τέλος έρχεται να πλήξει για ακόμα μια φορά την αγορά της Πληροφορικής και τον Τηλεπικοινωνιών, η οποία μόνο το τελευταίο έτος έχει επιβαρυνθεί άλλες δύο φορές. Ο πρόσθετος φόρος αναμένεται να απογειώσει τις τιμές των προϊόντων Πληροφορικής και ιδιαίτερα των αποθηκευτικών μέσων. Το νέο ειδικό τέλος αναμένεται να αποδώσει περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αναμένεται να πλήξει και να ανασχέσει την ψηφιακή σύγκληση και τον μετασχηματισμό της χώρας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο παραλογισμός της νέας αυτής νομοθετικής ρύθμισης είναι τόσο εμφανής που έχει οδηγήσει σε ομόφωνη καταδίκη από όλους τους επαγγελματικούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους της χώρας. Επιπλέον, η επιβολή τέλους επί της τιμής αγοράς ενός ψηφιακού ή φυσικού μέσου με τρόπο οριζόντιο και “προληπτικό” στο όνομα της απόδοσης υπεραξίας πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργού οδηγεί σε καταφανέστατα τραγελαφικές καταστάσεις.

Για παράδειγμα, η χρήση των συσκευών αυτών για αμιγώς επαγγελματική χρήση, όπως συμβαίνει κατά τεκμήριο με τους επαγγελματίες του κλάδου της Πληροφορικής (μεταφορά αρχείων, αντίγραφα ασφαλείας, κτλ), υπόκειται στο αντίστοιχο τέλος επί ανύπαρκτων ή ιδίων πνευματικών δικαιωμάτων, ποσά τα οποία ουδέποτε αποδίδονται ούτε και μπορούν να αποδοθούν πάντοτε στον εκάστοτε ιδιοκτήτη-δημιουργό του αντίστοιχου ψηφιακού περιεχομένου. Πρακτικά, η επιβολή του τέλους αυτού “τυφλά” στο χαρτί εκτύπωσης οδηγεί στην επιβάρυνση π.χ. του κόστους εκτυπώσεων τιμολογίων και φορολογικών παραστατικών (χωρίς ύλη πνευματικής ιδιοκτησίας), ακόμα και στο χαρτί που χρησιμοποιούν μαθητές σε σχολεία και νηπιαγωγεία και που φυσικά βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε μηχανισμού εμπορικής εκμετάλλευσης και απόδοσης κερδών επί των “πνευματικών έργων” που παράγουν. Σε αντιστοιχία με άλλο φυσικό “μέσο μεταφοράς”, κάθε πλαστικό ή γυάλινο ποτήρι που διατίθεται εμπορικά θα έπρεπε να επιβαρύνεται “προληπτικά” με τέλος κατανάλωσης αλκοόλ (δασμοί εισαγωγής) επειδή εν δυνάμει μπορεί κάποιος, κάποτε, κάποια τεμάχια, να τα χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας εξέδωσε και πέρσι σχετική ανακοίνωση2 αναφορικά με τον τότε νέο Νόμο περί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που θα είχε η ισχύς του. Ταυτόχρονα, είχαμε τονίσει ότι η φορολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών του κλάδου της Πληροφορικής λειτουργεί αντιαναπτυξιακά, στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης. Για αυτό το λόγο, είχαμε προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση3 για το ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ. 1150/2017 θα προκαλέσουν ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα στη συγκεκριμένη εμπορική αγορά.

Ως Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία μόνο αρνητικά αποτελέσματα αναμένεται να επιφέρει στην αγορά. Θα πρέπει επιτέλους η αγορά της Πληροφορικής να αντιμετωπιστεί ως πραγματικός οικονομικός και αναπτυξιακός μοχλός, αντί για πεδίο ανελέητης φοροεπιδρομής και ασυνάρτητων πειραματισμών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

URL: http://www.epe.org.gr , mailto:info(στο)epe.org.gr

 

1 https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/35984

2 https://www.epe.org.gr/index.php?id=19&tx_ttnews%5Btt_news%5D=11804&cHash=d1a34b08ca0a7012b6a92578c4a0e0f0

3 https://www.epe.org.gr/index.php?id=19&tx_ttnews%5Btt_news%5D=11810&cHash=3d041ccab321c7e52f7db830e066dc15