Διορισμοί Αναπληρωτών Καθηγητών Πληροφορικής

14/10/2001 Παλαιότητα 18 yrs

Καταπληκτικές παρανομίες που περιλαμβάνουν πλαστογραφημένα πτυχία και βεβαιώσεις προϋπηρεσίας εντοπίζονται στους διορισμούς αναπληρωτών καθηγητών πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2001.


Οι διορισμοί αναπληρωτών γίνονται από πίνακες που καταρτίζονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας μετά από αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Οι πίνακες αυτοί είναι:

 • Πίνακας Α: επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

 • Πίνακας Β: -16μηνη προϋπηρεσία μέχρι 31/12/1998 (ρύθμιση για ευνόηση των εχόντων προϋπηρεσία αναπληρωτών).

 • Πίνακας Γ: εγγεγραμένοι στην επετηρίδα.

 • Πίνακας Δ: πτυχιούχοι Πληροφορικής που δεν είναι εγγεγραμμένο στην επετηρίδα.

 • Πίνακας Ε1: μη πληροφορικοί που έχουν κάποιο μεταπτυχιακό στην πληροφορική ή ολιγόμηνη διδακτική εμπειρία.

 • Πίνακας Ε2: μη πληροφορικοί που δεν έχουν παρά μόνο το πτυχίο τους.

   

  Οι παρανομίες που έχουν εντοπιστεί αφορούν:

 • Ψευδή επίκληση πτυχίων πληροφορικής για εγγραφή στον Πίνακα Δ

 • Πλαστές προϋπηρεσίες για εγγραφή στον πίνακα Ε1

 • Παράνομη μετακίνηση πληροφορικών που είναι στην επετηρίδα από τον Πίνακα Γ στον Πίνακα Δ.

 • Παράνομος διορισμός προσώπων που δεν έχουν τυπικές προϋποθέσεις διορισμού (π.χ. υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία).

 • Παρανομίες στις τοποθετήσεις με την υποσκέλιση των πληροφορικών από μη πληροφορικούς.

   

  Πέραν όλων αυτών, η μεγαλύτερη παρανομία που έχει συντελεστεί αφορά την ίδια τη δυνατότητα διορισμού μη πληροφορικών και η σιωπηλή απόρριψη των αιτήσεων εκατοντάδων πληροφορικών.

  Συγκεκριμένα τον Ιούλιο είχαν γίνει κανονικά οι αιτήσεις για πρόσληψη αναπληρωτών και όλοι γνώριζαν ότι η νομοθεσία επέτρεπε την πρόληψη μη πληροφορικών μόνο σε περίπτωση που είχαν εγγραφεί στην επετηρίδα (μεταβατικές διατάξεις), δηλαδή είχαν 16μηνη προϋπηρεσία ή μεταπτυχιακό στην πληροφορική μέχρι 31/12/96.

  Μέσα Αυγούστου, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία καλούσε όσους είχαν κάνει αιτήσεις τον Ιούλιο να τις ξανακάνουν μέχρι τις 17 Αυγούστου σύμφωνα με τις διατάξεις του υπο ψήφιση νομοσχεδίου (!) που είχε καταθέσει το Υπουργείο στη Βουλή. Πρόκειται για μια καταπληκτική πράξη που αποδεικνύει την αυταρχικότητα των κυβερνώντων και τον εξευτελισμό του ελληνικού κοινοβουλίου και τη δημοκρατίας. Θεώρησε το Υπουργείο Παιδείας δεδομένο ότι η Βουλή θα ψηφίσει και μάλιστα χωρίς αλλαγές το εν λόγω νομοσχέδιο!

  Η ουσία είναι ότι με την εγκύκλιο αυτή ακυρώθηκαν παρανόμως οι αιτήσεις του Ιουλίου με αποτέλεσμα όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν τις νέες αιτήσεις να μην διοριστούν.

  Στις 26 Αυγούστου 2001, στη διάρκεια της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου, αιφνιδιαστικά, ο Υπουργός Παιδείας, κατέθεσε τροπολογία με την οποία δίνει δικαίωμα διορισμού ως αναπληρωτή πληροφορικής, σε οποιονδήποτε πτυχιούχο. Ναι, σε οποιονδήποτε, χωρίς μεταπτυχιακό, ούτε την παραμικρή προϋπηρεσία.

  Από κει και πέρα άρχισε ο κατήφορος των υπηρεσιών του Υπουργείο και του τότε υφυπουργού κ. Πετσάλνικου. Αφού δόθηκε το δικαίωμα διορισμού στον καθένα, κάποιοι σκέφτηκαν να ωφελήσουν τους ημέτερους, εμφανίζοντάς τους σε ευνοικότερη θέση (πίνακας Δ) με επίκληση πτυχίων που δεν έχουν!

  Οι καταγγελίες φτάνουν συνεχώς αυτές τις ημέρες στο Υπουργείο. Οι παρανομίες αποκαλύπτονται όταν οι ημέτεροι παρουσιάζονται στις διευθύνσεις για να αναλάβουν υπηρεσία και πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και τα πτυχία τους.

  Στο υπουργείο οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί επιχειρούν συγκάλυψη των καταπληκτικών παρανομιών τους. Έχουν δώσει εντολή στις διευθύνσεις να μη ζητάνε πτυχία.

  Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της σήψης και της αδιαφάνειας, όλοι οι πληροφορικοί οφείλουμε να αντιπαραθέσουν την αξιοπρέπεια και την επιστημονική μας υπευθυνότητα. Οφείλουμε να συμβάλουμε στην αποκάλυψη και τιμωρία των αυτουργών αυτής της καταπληκτικής παρανομίας.

  Πρέπει λοιπόν:

  1. Να ενημερώσουμε όλες τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα φαινόμενα αυτά και να τους υποχρεώσουμε να ζητήσουν τα δικαιολογητικά όλων των διοριζόμενων αναπληρωτών.

  2. Να ζητήσουμε αντίγραφα και να ελέγξουμε εξονυχιστικά τα δικαιολογητικά των διοριζομένων.

  3. Να προβούμε σε μαζικές ενστάσεις όπου υπάρχουν υποψίες και να ακυρώσουμε τους διορισμούς

  4. Να ενεργοποιήσουμε τον αρμόδιο εισαγγελέα.

  5. Να ενημερώσουμε την κοινωνία και ιδιαίτερα τους γονείς και τους μαθητές για να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας για νομιμότητα.

  6. Να ενημερώσουμε όλους τους σχετιζόμενους φορείς.


 •