Όλα τα Άρθρα

Το μητρώο κατασκευαστών αιφνιδίασε την αγορά

Απόλυτο αιφνιδιασμό στην αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών προκάλεσε προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΥΜΕ) σύμφωνα με το οποίο, σε εφαρμογή του Ν. 2867 επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του Ν.1418/84 περί δημοσίων έργων και εκτελεστικών διαταγμάτων, προστίθενται οί κατηγορίες των «ηλεκτρονικών και τη-λεπικοινωνιακών έργων" και της «πληροφορικής».

Το ΥΜΕ χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος ή προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων με συναρμόδια υπουργεία που έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα σε θέματα πληροφορικής (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπουργείο Ανάπτυξης, υπουργείο Εσωτερικών κ.ά) και ειδικότερα με έργα. και κυρίως με διαγωνισμούς προμήθειας εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών, επίσης αγνοώντας τις απόψεις των θεσμικά αρμοδίων εκπροσώπων των κλάδων των επιχειρηματιών (ΣΕΠΕ), επιστημόνων (ΕΠΥ) και επαγγελματιών, έσπευσε να δημιούργησει τετελεσμένα σε μία περίοδο κατά την οποία τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί δυσεπίλυτα στην ολοκλήρωση διαγωνισμών πληροφορικής.

 

Με το νέο Π.Δ του ΥΜΕ μεταφέρονται οι ευθύνες για την ένταξη εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο υπό σύσταση μητρώο του., -υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ), το οποίο" είναι καθ' υλην αρμόδιο γιο την τήρηση του μητρώου των κατασκευαστικών εταιρειών. Συμφωνά δε με το ΥΜΕ, τα κριτήρια για την εγγραφή στις διάφορες τάξας" του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) είναι, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά όμως κατασκευαστικές εταιρείες, η εμπειρία και ο αριθμός στελεχών της επιχείρησης στα έργα της αυτής κατηγορίας, η εμπειρία της ίδιας της επιχείρησης σε ίδιας φύσεως έργο, η οικονομική της κατάσταση, ο τεχνικός εξοπλισμός κ.ά. Αυτές οι προϋποθέσεις έχουν δοκιμαστεί και είναι αποδεκτές από τις κατασκευαστικές εταιρείες έργων πολιτικού μηχανικού καθώς υπάρχει και ανάλογη διαδικασία αξιολόγησης και τήρησης των στοιχείων, αλλά δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν χωρίς τεράστια προβλήματα στις εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Η αντίδραση τον ΣΕΠΕ

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος) κ. Γιάννη Σύρρο, το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα ανατρέπει άρδην την πορεία και τα αποτελέσματα των γόνιμων συνομιλιών του κλάδου με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς που είναι καθ' ύλη αρμόδια για την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων στο Γ' ΚΠΣ με απρόβλεπτες συνέπειες για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης στην απορροφητικότητα .τω ν κονδυλίων. Είναι γενική η δυσφορία και η ένταση που δημιουργήθηκε στον κλάδο, καθώς στο ετήσιο δείττνο του ΣΕΠΕ ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε καν το θέμα του μητρώου. Μάλιστα καθησύχασε τον κλάδο υποσχόμενος σύντομα οριστική λύση σε ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αφορά διεκδικήσεις διό. δραχμών από πνευματικά δικαιώματα σπς πωλήσεις συστημάτων αναπαραγωγής. Λύση η οποία ακόμη δεν έχει καν τεθεί υπό συζήτηση. Παράλληλα με τις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών το ΥΜΕ θέτει και θέμα Μητρώου Επαγγελματιών και Ειτιστημόνων στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται διπλωματούχοι σχετικών ειδικοτήτων ΑΕΙ και ΤΕ1. Επισηο και στο σημείο αυιό η ΕΠΥ (Ένωση Επιστημόνων Πληροφορικής και Ετπκοινωνιών), η οποία είναι ο επιστημονικός εκπρόσωπος όλων των ειδικοτήτων πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα, δήλωσε άγνοια για την κίνηση του ΥΜΕ. Ουσιαστικά ο κλάδος αιφνιδιάστηκε καθώς δεν είχε αντιληφθεί έγκαιρα το έκδηλο ενδιαφέρον του ΥΜΕ αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων γιο την «Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και την θεσμική κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο δείγμα του ενδιαφέροντος, το οποίο δεν αξιολογήθηκε καν ως η πρώτη θεσμική παρέμβαση, ήταν η πρόσφατη ανάμειξη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) στον τομέα της πιστοποίησης και της ασφάλειας των ψηφιακών υπογραφών.

Τι λέει το ΥΠΕΘΟ

Το θέμα του Π.Δ. για το μητρώο είχε προαναγγείλει στις 8/9/2001 ο «Ε» μαζί με άλλα 7 Π.Δ. σε εφαρμογή του Νόμου 2867/2000 που αποτελεί τη βασική νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών. Ο Γ.Γ. του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το θέμα και την αντίδραση της αγοράς επισημαίνει στον "Ε» ότι με το Π.Δ- τίθενται οι βάσεις για την κατηγορώ ποίηση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑΒΑΖΗ, Εφ. Επενδυτής, ΣΑΒΒΑΤΟ 16 - ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002