Όλα τα Άρθρα

Σεμινάρια και διορισμοί καθηγητών Πληροφορικής

Υπόμνημα της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες την προσπάθεια διαφόρων φορέων να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Πληροφορικής Παιδείας και να εκμεταλλευτούν την αγωνία των ανέργων καθηγητών όλων των κλάδων. Οι φορείς αυτοί, διαφημίζουν τα αυτοχρηματοδοτούμενα εισαγωγικά σεμινάρια στην χρήση υπολογιστών που διοργανώνουν ως διαβατήριο διορισμού σε θέσεις καθηγητών πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τυπικά στηρίζονται στην Απόφαση Δ2/67765/14-9-2001 του Υπουργού Παιδείας με την οποία δίνεται το δικαίωμα διορισμού σε θέσεις αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής σε όλους αδιακρίτως τους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στις κινήσεις αυτές πρωτοστατούν η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ), η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ). Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση στον κόσμο της Πληροφορικής καθώς τα σεμινάρια αυτά και η υποσχέσεις διορισμού στους κλάδους Πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20:

  • Υποθηκεύουν το μέλλον της Πληροφορικής Παιδείας στη χώρα μας και συνεπώς κάθε προοπτική ουσιαστικής αξιοποίησής της από την Πολιτεία και την Ελληνική Κοινωνία.
  • Δίνουν την εντύπωση ότι τα πτυχία Πληροφορικής αντιστοιχούν σε στοιχειώδεις εμπειρικές γνώσεις που μπορεί εύκολα να αποκτήσει ο οποισδήποτε μέσω σεμιναρίων.
  • Προσβάλλουν βάναυσα την επιστημονική αξιοπρέπεια των πληροφορικών αφού αντιμετωπίζουν την τεχνική επιστήμη της Πληροφορικής ως πάρεργο και απλή στοιχειώδη δεξιότητα για την απόκτηση της οποίας δεν απαιτούνται καν σπουδές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Προσβάλλουν τη νοημοσύνη των ίδιων των ανέργων στους οποίους απευθύνονται με υποσχέσεις βέβαιου διορισμού, πράγμα που δεν ευσταθεί παρά μόνο για λίγους και εκλεκτούς.
  • Υπονομεύουν το κύρος των τμημάτων Πληροφορικής και Υπολογιστών ΑΕΙ & ΤΕΙ, εξομοιώνοντάς τα ουσιαστικά με ΚΕΚ!
  • Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε αναγκαία την άμεση κατάργηση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης Δ2/67765/14-9-2001 και την αντικατάστασή της με άλλη η οποία θα κατοχυρώνει για τους Πληροφορικούς το αποκλειστικό δικαίωμα διορισμού τους στον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής ΑΕΙ και για τους Τεχνολόγους Πληροφορικούς στον αντίστοιχο κλάδο ΠΕ20 Πληροφορικής ΤΕΙ.

     

     

    Εκ μέρους της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

    Ο Πρόεδρος

     

    Μουμουτζής Νεκτάριος