Όλα τα Άρθρα

Εμπόριο σεμιναρίων και ψευδεπίγραφων βεβαιώσεων. Ως πότε θα το ανεχόμαστε;

Στις 5 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Παιδείας (τμήμα διορισμών της διεύθυνσης προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) απέστειλε σε όλες τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 90101α/Δ2 το οποίο αναφέρει τα εξής: "α) Επειδή παρατηρήθηκε στον πίνακα αναπληρωτών Πληροφορικής Ε3 να μην έχουν διαγραφεί υποψήφιοι.......

Στις 5 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Παιδείας (τμήμα διορισμών της διεύθυνσης προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) απέστειλε σε όλες τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 90101α/Δ2 το οποίο αναφέρει τα εξής:

"α) Επειδή παρατηρήθηκε στον πίνακα αναπληρωτών Πληροφορικής Ε3 να μην έχουν διαγραφεί υποψήφιοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πίνακα με βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων 400 ωρών στην πληροφορική, που εκδόθηκαν από τα: ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Καβάλας, ΤΕΙ Λάρισας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πληροφορικής-Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργαστήριο Εφαρμογών, Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπ/ση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης των προγραμμάτων εξειδίκευσης «Πληροφορική Τεχνολογία» και «Πληροφορική και διοίκηση» του ΤΕΙ Πειραιά, παρακαλούμε να αποστείλετε άμεσα (εντός της επόμενης ώρας) τα ονόματα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων αυτών στο fax 3235443"

Φαίνεται ότι κάποιοι στο Υπουργείο Παιδείας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται που οδηγεί η τυχοδιωκτική συμπεριφορά ορισμένων καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που εκμεταλλευόμενοι, είναι αλήθεια, τις αλλοπρόσαλλες ρυθμίσεις περί αναπληρωτών στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20, έσπευσαν να "νομιμοποιήσουν" με το αζημίωτο τα γνωστά "σεμινάρια" της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Πληροφορικής και Υπολογιστών (ΕΠΥ) και άλλων "επιστημονικών ενώσεων" και εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών.

Πραγματικά, μετά τη σωρεία καταγγελιών από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας και τα σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, αποκαλύφθηκε ότι πολλά από αυτά τα σεμινάρια ήταν εικονικά και άρχισαν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Προφανώς δεν θα ήταν κάτι ευχάριστο για τους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας να βρεθούν κατηγορούμενοι για αποδοχή πλαστών εγγράφων και έσπευσαν να καλύψουν τα νώτα τους.

Πρέπει όμως να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις με βάση αυτό το έγγραφο:

  1. Διαγράφηκαν πραγματικά αυτοί που δεν είχαν ήδη διαγραφεί όπως αναφέρει το έγγραφο ή μήπως παραμένουν έστω και κάποιοι λίγοι ακόμη στους πίνακες;
  2. Στη λίστα των εκδοτών ψευδεπίγραφων βεβαιώσεων σεμιναρίων περιλαμβάνεται και το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου! Ποιοι είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν τη σφραγίδα ή έστω τον τίτλο αυτού του τμήματος; Μήπως υπάρχουν και άλλα τμήματα Πληροφορικής που την ημέρα εκπαιδεύουν μελλοντικούς συναδέλφους και το βράδυ εμπορεύονται βεβαιώσεις που εξευτελίζουν κάθε έννοια νομιμότητας και επιστημονικής αξιοπρέπειας;
  3. Μήπως υπάρχουν και άλλες τέτοιες πηγές ψευδεπίγραφων βεβαιώσεων που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί; Μήπως τελικά ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ είναι απλά κουρελόχαρτα και πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας να καταργήσει τον πίνακα Ε3.

Είναι βέβαιο ότι το ιδιότυπο κύκλωμα που έχει στηθεί με την ανοχή του Υπουργείο Παιδείας πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις που δίνουν δικαίωμα σε οποιονδήποτε δεν έχει πτυχίο πληροφορικής να διορίζεται είτε ως αναπληρωτής είτε ως μόνιμος. Οι παράλογες και αντισυνταγματικές αυτές ρυθμίσεις δίνουν την ευκαιρία στους εμπόρους των βεβαιώσεων χρόνια τώρα να πλουτίζουν εις βάρος της πληροφορικής, της εκπαίδευσης και της ελληνικής κοινωνίας.

Μέχρι τότε όμως, πρέπει να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη λαίλαπα που έχει ενσκύψει στον κλάδο μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν μαχητικά στην αποκάλυψη του κυκλώματος εμπορίας βεβαιώσεων:

  • Να ζητήσουν από τις δευτεροβάθμιες το ονόματα όλων όσων είχαν προσκομίσει βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έχουν διαγραφεί από τους πίνακες αναπληρωτών. Να είναι σε εγρήγορση ώστε να αποτρέψουν την παραμονή τους πίνακες αναπληρωτών ή ακόμα και διορισμό ατόμων που με "εφόδιο" τις βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων.
  • Να γίνει πλήρης διερεύνηση σε όλα τα τμήματα προκειμένου να διαπιστωθεί, αν ο τίτλος τους έχει χρησιμοποιηθεί για νομιμοποίηση σεμιναρίων. Ειδικότερα να γίνουν γνωστά, οι εκδότες των βεβαιώσεων, οι συνθήκες διεξαγωγής των σεμιναρίων (εγκαταστάσεις, εκπαιδευτές, διάρκεια), ο κατάλογος των ατόμων στα οποία χορηγήθηκαν βεβαιώσεις, τα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν. Να τεθεί το θέμα στις συνελεύσεις των τμημάτων Πληροφορικής, ώστε να αντιμετωπιστεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο.