Όλα τα Άρθρα

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - Προβληματική η απονομή δικαιοσύνης στις εργατικές και συλλογικές διαφορές.

Την άποψη ότι οι εργαζόμενοι δύσκολα βρίσκουν το δίκιο τους κατά την εκδίκαση εργατικών διαφορών εξέφρασαν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Απονομή δικαιοσύνης στις συλλογικές και εργατικές διαφορές», που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. (http://www.mpa.gr/article.html?doc_id=309281)

Την άποψη ότι οι εργαζόμενοι δύσκολα βρίσκουν το δίκιο τους κατά την εκδίκαση εργατικών διαφορών εξέφρασαν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Απονομή δικαιοσύνης στις συλλογικές και εργατικές διαφορές», που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι η εκδίκαση των εργατικών διαφορών είναι «δύο ταχυτήτων». Όπως επισήμανε, όταν προσφεύγει ο εργοδότης στα δικαστήρια για να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική προσδιορίζεται σύντομα δικάσιμος και εκδίδεται άμεσα η απόφαση. Αντίθετα, η έκδοση απόφασης για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων απαιτεί μήνες ή και χρόνια.

Ο κ. Γιαννόπουλος έθιξε και το θέμα της παραπομπής των συνδικαλιστικών στελεχών στην επιτροπή του άρθρου 15 (που ορίζει τους όρους απόλυσης τους) κυρίως μετά από κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαδόπουλος, επισήμανε την ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων που αφορούν εργατικές διαφορές. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι για να αποσυμφορηθεί το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, να προσληφθούν δικαστές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι σε κάθε εργατική διαφορά ορίζεται δικάσιμος σε έξι με οχτώ μήνες, ενώ αν η δίκη αναβληθεί η νέα δικάσιμος ορίζεται σε άλλους έξι μήνες. Για την έκδοση απόφασης απαιτούνται οχτώ με δέκα μήνες, ενώ αν ασκηθεί έφεση χρειάζονται άλλοι έξι με εφτά μήνες.

Την εκτίμηση ότι διεθνώς το εργατικό δίκαιο αποδομείται και η εργατική προστασία φθίνει διατύπωσε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Αρις Καζάκος.

Σε ότι αφορά την ελληνική έννομη τάξη, ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε στην απουσία της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων, χωρίς την οποία, πολλές φορές, δεν έχει νόημα η οριστική δικαστική προστασία. Ο κ. Καζάκος ανέφερε το παράδειγμα εργαζόμενου που απολύθηκε παράνομα, τονίζοντας ότι ακόμα και αν δικαιωθεί το μακρύ χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης πιθανόν να δημιουργήσει συνθήκες που θα καταστήσουν αδύνατη την επιστροφή του στη δουλειά του.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το βάρος δεν πρέπει να δοθεί στη συντόμευση των προθεσμιών για την εκδίκαση των αποφάσεων αλλά στο περιεχόμενο των ίδιων των αποφάσεων.

Ο δικηγόρος Ηλίας Σαρακενίδης, μέλος της ομάδας νομικής στήριξης του ΕΚΘ, υπογράμμισε ότι από το 1986 παρατηρείται στροφή της νομολογίας στη χώρα μας, προς την κατεύθυνση της κήρυξης των απεργιών παράνομων και καταχρηστικών.

Τόνισε, δε, ότι από το από την έναρξη της λειτουργίας του γραφείου νομικής υπηρεσίας του ΕΚΘ, το 1999, προσέφυγαν σε αυτό 640 μεμονωμένοι εργαζόμενοι. Το 40% των υποθέσεων αφορούσε εκκρεμότητες και προβλήματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά και ίδιο ποσοστό οικονομικές διαφορές με τους εργοδότες. Ποσοστό 20% αφορούσε θεσμικές διαφορές με τους εργοδότες, όπως το ωράριο εργασίας, η χορήγηση ρεπό, η διάρκεια της άδειας και το επίδομα αδείας.