Όλα τα Άρθρα

Πρόσληψη πτυχιούχων Πληροφορικής ΑΕΙ σε θέσεις Τεχνικού Κλάδου για έργο Τηλεπικοινωνιακού Μηχανικού του Ο.Τ.Ε., πτυχιούχων Α.Ε.Ι.

Επιστολή της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας με αίτημα τη συμπερίληψη των πτυχιούχων Πληροφορικής Α.Ε.Ι. στις σχετικές προκηρύξεις του Ο.Τ.Ε. η οποία κοινοποιήθηκε και προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, Πατησίων 68, 6ος Όροφος, Αθήνα, 10682, Τηλ: 210-8210480, Fax: 210-8228081, www.epe.org.gr, e-mail: info@epe.org.gr

ΠΡΟΣ:

Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας (Ο.Τ.Ε.), Γενική Διεύθυνση Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, Λ. Κηφισίας 99, 151 24, Μαρούσι, Φαξ: 210-6117289

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

κ. Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, 101 91, Χολαργός, Φαξ: 210-6508024

ΘΕΜΑ:

«Πρόσληψη πτυχιούχων Πληροφορικής ΑΕΙ σε θέσεις Τεχνικού Κλάδου για έργο Τηλεπικοινωνιακού Μηχανικού του Ο.Τ.Ε.»

Αξιότιμες Κυρίες / Αξιότιμοι Κύριοι,

Στην πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης και διανέμεται ηλεκτρονικά από τις ιστοσελίδες του Ο.Τ.Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ote.gr/oteweb/greek/employment/Anprok2003.doc, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 46 θέσεις του Τεχνικού Κλάδου, για έργο Τηλεπικοινωνιακού Μηχανικού, πτυχιούχων ΑΕΙ.

Στην περιγραφή των τυπικών προσόντων των θέσεων αυτών, η προκήρυξη αναφέρει:

Ε. Για τις θέσεις του Τεχνικού Κλάδου, για έργο Τηλεπικοινωνιακού Μηχανικού, πτυχιούχων ΑΕΙ απαιτούνται:

1. Είτε Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρονικής και Μηχανικού Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών ή Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας και άδεια άσκησης επαγγέλματος αντίστοιχης ειδικότητας.

Είτε πτυχίο Φυσικού τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας, με ενδεικτικό Ραδιοηλεκτρολογίας ή Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας ή Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού ή Ηλεκτρονικών Σπουδών ή μεταπτυχιακό τίτλο, αντίστοιχης ειδικότητας σχετιζόμενης με τις τηλεπικοινωνίες, της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.

2. Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Από την λεπτομερή αυτή παράθεση των τυπικών προσόντων διορισμού, προκύπτει ότι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πληροφορικής αποκλείονται από τις εν λόγω θέσεις με εξαίρεση ορισμένες ειδικότητες Μηχανικών Υπολογιστών. Ο αποκλεισμός αυτός είναι παράλογος, αντιεπιστημονικός και αντίκειται σε ισχύουσες διατάξεις τις οποίες οφείλετε να εφαρμόζετε ως τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση.

Ειδικότερα:

  • Είναι παράλογος, δεδομένου ότι για τις όμοιες κατηγορίες Τεχνικού Κλάδου, για έργο Δικτύων, Εγκαταστάσεων και Ρ/Η Εγκαταστάσεων ΤΕΙ και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΤ και Ζ αντίστοιχα της εν λόγω προκήρυξης) περιλαμβάνονται οι πτυχιούχοι Πληροφορικής αντίστοιχης βαθμίδας εκπαίδευσης.

  • Είναι αντιεπιστημονικός, όταν είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, όπως αυτά που αναπτύσσει, συντηρεί και εκμεταλλεύεται ο Ο.Τ.Ε., είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακά συστήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και παρέχουν υπηρεσίες οι οποίες υλοποιούνται και λειτουργούν με τη χρήση τεχνολογιών Πληροφορικής. Επιπλέον όλοι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής, από τις βασικές τους σπουδές, γνωρίζουν τις αρχές λειτουργίας αυτών των συστημάτων καθώς και τις σχετικές τεχνολογίες, όπως προκύπτει από τα επίσημα προγράμματα σπουδών αλλά και από την αποστολή των τμημάτων αυτών.

  • Αντίκειται σε ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις που αφορούν στη στελέχωση των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και ειδικότερα στις διατάξεις του άρθρου 3 της Απόφασης 44465/27-12-2001 (ΦΕΚ Β-7 11-1-2002) των Υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, από την οποία προκύπτει ότι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής ΑΕΙ εντάσσονται ισότιμα προς τους ηλεκτρονικούς μηχανικούς ως τηλεπικοινωνιακοί μηχανικοί, κάτι που έχετε ήδη δεχτεί για τους πτυχιούχους ΤΕΙ Πληροφορικής όπως προκύπτει από την ίδια προκήρυξη.

Για τους παραπάνω λόγους, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι μόνο σε παράλειψη μπορεί να αποδοθεί ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των πτυχιούχων Πληροφορικής ΑΕΙ. Είναι μια παράλειψη που πλήττει κυρίως τη δυνατότητα του Οργανισμού σας να επιλέξει από το ευρύτερο δυνατό φάσμα υποψηφίων με αποδεδειγμένη επιστημονική και τεχνική επάρκεια, αυτούς που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τη λειτουργία του και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.

Σας καλούμε συνεπώς να τροποποιήσετε άμεσα την παραπάνω προκήρυξη και να δημοσιοποιήσετε σχετικά, προσθέτοντας στην παράθεση των τυπικών προσόντων της κατηγορίας (Ε) Τεχνικού Κλάδου, για έργο Τηλεπικοινωνιακού Μηχανικού, πτυχιούχων ΑΕΙ και στο εδάφιο 1, την παρακάτω παράγραφο:

Είτε Δίπλωμα ή πτυχίο τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Επιστήμης Υπολογιστών ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων ή Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ή Πληροφορικής ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.

Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι θα μεριμνήσετε ώστε και σε μελλοντικές παρόμοιες προκηρύξεις να μην παρατηρηθεί η ίδια παράλειψη.

Όντας βέβαιοι για το ενδιαφέρον σας να εξασφαλίσετε αφενός τα συμφέροντα του Οργανισμού σας και των πελατών του με εγγυήσεις επιστημονικής και τεχνικής αρτιότητας του προσωπικού που προσλαμβάνετε και αφετέρου την πιστή τήρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου, παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση και επιπλέον επιστημονική, τεχνική ή νομική τεκμηρίωση του αιτήματός μας.

Εκ μέρους της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Ο Πρόεδρος

Νεκτάριος Μουμουτζής

Ο Γραμματέας

Γιώργος Ανδρεαδάκης