Όλα τα Άρθρα

Δικαστική Δικαίωση όλων των Πληροφορικών σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών Πληροφορικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Με την 14/2002 απόφασή του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι όλοι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής ΑΕΙ έχουν τα πλήρη προσόντα διορισμού στον κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ19 Πτυχιούχων Πληροφορικής ΑΕΙ και προηγούνται κατά το διορισμό έναντι όσων δεν διαθέτουν πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ. Αντίστοιχα ισχύουν και για τους πτυχιούχους ΤΕΙ Πληροφορικής στον κλάδο ΠΕ20.

Μετά την ίδρυση των κλάδων καθηγητών Πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20 το 1992, με διάφορα προεδρικά διατάγματα, δόθηκε, όπως είναι γνωστό, η δυνατότητα διορισμού στις θέσεις αυτές σε πρόσωπα που δεν διέθεταν πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Τελευταίο στη σειρά αυτή των προεδρικών διαταγμάτων ήταν το 118/1995. Επιπροσθέτως, οι πτυχιούχοι Πληροφορικής θεωρούνταν παιδαγωγικά ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να μην διορίζονται καν και στη θέση τους να προσλαμβάνονται οι μη έχοντες πτυχίο Πληροφορικής.

Από το 1995 ο Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΣΠΕΥΠΚ), ξεκίνησε τη δικαστική διεκδίκηση των ακολούθων αιτημάτων:

1. Την αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας των πτυχιούχων Πληροφορικής

2. Την αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που επέτρεπαν το διορισμό σε θέσεις καθηγητών πληροφορικής προσώπων που δεν είχαν πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Τον Οκτώβριο του 1996 με πρωτοβουλία του παραπάνω Συλλόγου και του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε Συνδιάσκεψη των Τμημάτων Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στη συνδιάσκεψη αυτή επικυρώθηκαν ομόφωνα τα αιτήματα των Πληροφορικών που μεταξύ άλλων ζητούσαν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει μόνο σε όσους έχουν πτυχίο Πληροφορικής να διορίζονται στις θέσεις των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 καθώς και να απαγορευθούν μετατάξεις στον κλάδο Πληροφορικής από άλλους κλάδους με προσόν τη διδακτική εμπειρία στην Πληροφορική.

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν δέχτηκε τα παραπάνω αιτήματα και συνέχισε την αλλοπρόσαλλη τακτική του ενθαρρύνοντας ποικίλες τυχοδιωκτικές συμπεριφορές όπως ήταν τα γνωστά ακριβοπληρωμένα «σεμινάρια» και οι αναγνωρίσεις αμφίβολης νομιμότητας βεβαιώσεων προϋπηρεσίας.

Ο ΣΠΕΥΠΚ συνέχισε ωστόσο τις δικαστικές προσφυγές που οδήγησαν σε σωρεία αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες αναγνωρίζονταν η παιδαγωγική επάρκεια των μελών του πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επιπλέον με την απόφαση 3470/1999 του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε επί της αιτήσεως ακυρώσεως διατάξεων του ΠΔ 118/1995 την οποία είχε ασκήσει ο ΣΠΕΥΠΚ και μεμονωμένα μέλη του, κρίθηκε ότι: «?οι πτυχιούχοι ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής που έχουν πτυχίο πληροφορικής ? προτάσσονται στους πίνακες διοριστέων και προηγούνται κατά τον διορισμό σε θέσεις του κλάδου ΠΕ19 πληροφορικής πτυχιούχων ΑΕΙ, των πτυχιούχων ΑΕΙ άλλων κλάδων?»

Έτσι, ήδη από το 1999, είχε κριθεί δικαστικά το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας ορισμένων πτυχιούχων Πληροφορικής καθώς και η απόλυτη προτεραιότητα όλων των πτυχιούχων Πληροφορικής κατά τους διορισμούς έναντι των μη πτυχιούχων Πληροφορικής.

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, έφτασε κάποια στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις και την υποχρέωση της Πολιτείας να συμμορφωθεί με αυτές, ψήφισε το νόμο 2834/2000 ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 7 Ιουλίου 2000. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 1 του νόμου αυτού αναφέρεται ότι, "Δεν είναι απαραίτητη η κατοχή του παιδαγωγικού πτυχίου της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ή για το διορισμό

πτυχιούχων Τμημάτων Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 αντίστοιχα, σε θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών ή την πρόσληψη σε θέσεις αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών...... Κατά τους διορισμούς εκπαιδευτικών σε οργανικές θέσεις και κατά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ως προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομισθίων προηγούνται οι υποψήφιοι των ανωτέρω κλάδων που έχουν τα πλήρη προσόντα διορισμού». Με απλά λόγια, αναγνωρίστηκε η παιδαγωγική επάρκεια ΟΛΩΝ των πτυχιούχων Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ και η απόλυτη προτεραιότητά τους κατά τους διορισμούς έναντι των μη πτυχιούχων Πληροφορικής.

Το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε εφεξής να εφαρμόσει το νόμο αυτό όπως έχει υποχρέωση να κάνει η εκτελεστική εξουσία για όλους τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή. Αντ? αυτού όμως, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική συμπεριφορά και καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου αρνήθηκε να συμμορφωθεί επιλέγοντας τον αυταρχισμό: Διαστρέβλωσε το γράμμα των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του νόμου 2834/2000 και αναγνώρισε επιλεκτικά την παιδαγωγική επάρκεια ορισμένων μόνο πτυχιούχων Πληροφορικής ενώ ως «πλήρη προσόντα» θεωρησε ακόμη και την 16μηνη διδακτική εμπειρία!

Η συγκυρία όμως ήταν πλέον διαφορετική: Η ύπαρξη της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ιδρύθηκε επίσημα τον Μάρτιο του 2000), δημιουργούσε τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων όλων των Πληροφορικών και όχι μόνο των μελών του ΣΠΕΥΠΚ ο οποίος ενώ είχε τη διάθεση να καλύψει και τους υπόλοιπους συναδέλφους, δεν είχε νομικά τη δυνατότητα ως σωματείο που εκπροσωπούσε αποκλειστικά και μόνο τους πτυχιούχους του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έτσι λοιπόν η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με το ΣΠΕΥΠΚ και το νομικό μας σύμβουλο, διερεύνησε εις βάθος τις νομικές πτυχές του ζητήματος και προχώρησε σε αιτήσεις ακυρώσεως των διορισμών του έτους 2000 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας μεταξύ των άλλων να αναγνωριστεί η παιδαγωγική επάρκεια και η απόλυτη προτεραιότητα διορισμού των πτυχιούχων Πληροφορικής. Με άλλα λόγια, ζήτησε από το δικαστήριο να ερμηνεύσει το νόμο 2834/2000.

Για λόγους δικονομικούς, στις αιτήσεις ακυρώσεως που κατατέθηκαν είχαν ομαδοποιηθεί οι συνάδελφοι σε αποφοίτους διαφορετικών τμημάτων με στόχο την ευχερέστερη κρίση του δικαστηρίου. Έτσι, οι διπλωματούχοι Μηχανικοί Υπολογιστών εντάχθηκαν σε διαφορετική αίτηση ακυρώσεως από τους πτυχιούχους μη Πολυτεχνικών τμημάτων Πληροφορικής.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την απόφαση 14/2002 (κρίνοντας μία εκ των αιτήσεων ακυρώσεως που είχαν κατατεθεί με κάλυψη της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας και εκ μέρους μεμονωμένων μελών της πτυχιούχων τμημάτων ΑΕΙ μη Πολυτεχνικών) ερμήνευσε τις υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και αναγνώρισε ότι μόνο οι πτυχιούχοι Πληροφορικής διαθέτουν τα «πλήρη προσόντα διορισμού» χωρίς υποχρέωση κατοχής επιπλέον παιδαγωγικού πτυχίου. Ως εκ τούτου έκρινε περαιτέρω ότι έχουν απόλυτη προτεραιότητα κατά το διορισμό σε θέσεις καθηγητών Πληροφορικής έναντι όσων δεν διαθέτουν πτυχίο Πληροφορικής.

Η απόφαση αυτή είναι άκρως σημαντική και αποτελεί σταθμό στις προσπάθειες των Πληροφορικών για αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Περιλαμβάνει δε και άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία όπως την αναγνώριση του εννόμου συμφέροντος ακόμη και ήδη διορισμένων συναδέλφων να ασκούν παρόμοια ένδικα μέσα προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους κατά τους διορισμούς.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι αν και η συγκεκριμένη απόφαση αφορά πτυχιούχους τριών μόνο τμημάτων Πληροφορικής (δηλ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Πειραιά) ωστόσο η διατύπωσή της είναι καθαρή και αφορά όλους τους πτυχιούχους Πληροφορικής γενικά (ακόμη και τους πτυχιούχους ΤΕΙ Πληροφορικής). Είναι συνεπώς βέβαιο ότι την ίδια τύχη θα έχουν και οι υπόλοιπες αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί και αφορούν τους αποφοίτους των υπολοίπων τμημάτων περιλαμβανομένων και των Διπλωματούχων Μηχανικών Υπολογιστών. Με άλλα λόγια, το θέμα έχει ήδη κριθεί για όλους και απαιτείται η ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής ώστε όλοι οι συνάδελφοι να την αξιοποιήσουν στην πράξη τεκμηριώνοντας την ορθή ερμηνεία του νόμου 2834/2000 σε περίπτωση που οποιοσδήποτε καρεκλοκένταυρος τολμήσει να την αμφισβητήσει.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονιστεί η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας συνεχίζει και αναβαθμίζει τον αγώνα των Πληροφορικών προβάλλοντας πλέον το δεύτερο θεμελιώδες επιχείρημά περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που δίνουν δικαίωμα διορισμού σε μη πτυχιούχους Πληροφορικής. Θεμελιώνεται έτσι και νομικά το αίτημά για μετάταξη των ήδη διορισμέων καθηγητών Πληροφορικής χωρίς πτυχίο, στους κλάδους προέλευσής τους. Ταυτόχρονα η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας παρακολουθεί συνεχώς και καταγράφει όλες τις δραστηριότητες του Υπουργείου Παιδείας, έτοιμη να ενεργοποιήσει τις ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες για όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις. Κορυφώνει δε τον αγώνα για αποκατάσταση της νομιμότητας και έμπρακτη δικαίωση των πληροφορικών με τις αγωγές αποζημίωσης που ετοιμάζει και θα καταθέτει τμηματικά για όλα τα ζημιωθέντα μέλη της που είτε διορίστηκαν καθυστερημένα, είτε διορίστηκαν σε περιοχές άλλες από τις πρώτες προτιμήσεις τους είτε δεν διορίστηκαν καν εξαιτίας των παράνομων διορισμών μη πτυχιούχων Πληροφορικής.