Όλα τα Άρθρα

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τα κανονιστικά διατάγματα για μελέτες, δημόσια έργα, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρ. 13 του ν. 2867/2000

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ: κ. Σκανδαλίδη Κωνσταντίνο,Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

ΚΟΙΝ: κ. Κουτσαυτάκη Γεώργιο, Διευθυντή Υπουργού Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης

ΘΕΜΑ: Κανονιστικά διατάγματα για μελέτες, δημόσια έργα, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας εκπροσωπεί του πτυχιούχους και διπλωματούχους Πληροφορικής των Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Αν και συμπληρώνει μόλις δύο χρόνια λειτουργίας, έχει ήδη εννέα τοπικά παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και εδραιώνεται μέρα με τη μέρα αυξάνοντας τα μέλη της (1500 αιτήσεις εγγραφής μελών έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα). Είναι, χωρίς αμφιβολία, ο γνήσιος εκπρόσωπος των Τεχνικών Επιστημόνων της Πληροφορικής μετά από χρόνια απουσίας αντίστοιχου φορέα στην Ελλάδα.

Βασικός στόχος της Ένωσης μας είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας, με την ουσιαστική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Για το λόγο αυτό απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν τον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο των Τεχνικών Επιστημόνων της Πληροφορικής, εξασφαλίζοντας συνθήκες απρόσκοπτης άσκησης του δικαιώματος κάθε πολίτη για ισότιμη συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Είναι δε θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, ιδίως μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και την προσθήκη του άρθρου 5α στον Καταστατικό μας Χάρτη. Εύλογα το άρθρο αυτό αποτελεί την προμετωπίδα στις ηλεκτρονικές σελίδες του Υπουργείου σας, ως υπόμνηση των αντίστοιχων υποχρεώσεων που δημιουργεί στις κεντρικές και τοπικές αρχές.

Σε αυτή την προοπτική, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον τις πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκίνησαν με την ψήφιση του ν. 2867/2000 "Οργάνωση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιών και άλλες διατάξεις" για την θεσμική κατοχύρωση του οικονομικού και κοινωνικού μας ρόλου δια μέσου της ρύθμισης θεμάτων μελετών, δημοσίων έργων και εγκαταστάσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Αναφερόμαστε κυρίως στις διατάξεις των παραγράφων 10 και 11 του άρθρου 13 του ν. 2867/2000 με τις οποίες εξουσιοδοτήθηκαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δη­μόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων να εκδόσουν Προεδρικά Διατάγματα για τη ρύθμιση θεμάτων που άπτονται των μελετών, των δημοσίων έργων, των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Με το έγγραφο 10128/240 της 17ης Φεβρουαρίου 2003 της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, μας διαβιβάστηκε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις Εγκαταστάσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 11 του άρθρου 13 του ν. 2867/2000. Το τελικό κείμενο των απόψεών μας, το οποίο σας έχουμε κοινοποιήσει από την 27η Μαρτίου 2003, συνοψίζει τις αναγκαίες, κατά τη γνώμη μας, τροποποιήσεις και προσθήκες, ώστε να διαμορφωθεί ένα άρτιο και ρεαλιστικό θεσμικό πλαίσιο. Οι απόψεις μας απηχούν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς όλων των Τεχνικών Επιστημόνων του κλάδου καθώς προέκυψαν μέσα από μια ανοικτή διαδικασία συζήτησης σε καθένα από τα παραρτήματά μας με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών μας. Κοινή ήταν η διαπίστωση για την τεράστια σημασία της υπογραφής του διατάγματος αυτού το συντομότερο δυνατόν. Οι ειδικότερες παρατηρήσεις και βελτιώτικες προτάσεις που διατυπώσαμε πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουν αφενός την πληρότητα των ρυθμίσεων και αφετέρου την ομόθυμη αποδοχή τους από όλους τους Τεχνικούς Επιστήμονες του κλάδου οι οποίοι θα κληθούν να τις εφαρμόσουν στην πράξη.

Είμαστε βέβαιοι, ότι κι εσείς, ως άμεσα εμπλεκόμενος στη διαδικασία έκδοσης του παραπάνω κανονιστικού διατάγματος, θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες μας που απηχούν ώριμες κοινωνικές ανάγκες της χώρας μας, και θα συμβάλετε στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της θεσμικής τομής που επιχειρείται και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ΤΠΕ σε όλο το φάσμα της οικονομική και κοινωνικής ζωής.

Θεωρούμε, όμως, ότι και οι λοιπές κανονιστικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του ν. 2867/2000 είναι εξίσου σημαντικές και ότι η έγκαιρη ενημέρωσή μας για διατύπωση προτάσεων πιθανών τροποποιήσεων ή συμπληρώσεων, θα συμβάλει στην βελτίωση των επιχειρούμενων ρυθμίσεων. Σας ζητούμε επομένως, να μας αποστείλετε το σχετικό σχέδιο ή τα σχέδια που κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρ. 13 του ν. 2867/2000 έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο σας προκειμένου να τα σχολιάσουμε και να προληφθούν τυχόν προβλήματα που θα δυσχεράνουν την εφαρμογή τους.

Γνωρίζοντας το προσωπικό ενδιαφέρον σας για τα παραπάνω κανονιστικά διατάγματα που αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ισότιμη συμμετοχή της στην Κοινωνία της Πληροφορίας που οικοδομείται παγκοσμίως, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την επιθυμία μας να σας επισκεφτούμε και να σας ενημερώσουμε διεξοδικά:

  1. Για τους τεχνικούς και πολιτικούς λόγους που επιβάλλουν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των θεσμικών παρεμβάσεων που προέβλεψε ο ν.2867/2000 με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις των παραγράφων 10 και 11 του άρθρου 13.
  2. Για τα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν στην δημοπράτηση και εκτέλεση των δημοσίων έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, εάν δεν υπογραφούν εγκαίρως τα σχετικά κανονιστικά διατάγματα.
  3. Για τις δυσκολίες εφαρμογής πρόσφατων κοινοτικών οδηγιών, αν συνεχιστεί το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης των ΤΠΕ.
  4. Για τους κινδύνους από την υιοθέτηση τεχνικά και νομικά αστήρικτων προτάσεων, οι οποίες όπως μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης σάς τίθενται συχνά εκβιαστικά αποσκοπώντας όχι στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία της χώρας για τις προκλήσεις του αμέσου μέλλοντος αλλά στη συνέχιση μιας μακροχρόνιας, δυστυχώς, αντιμετώπισης των ΤΠΕ ως μέσο εύκολου πλουτισμού.

Έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου μας και ανταποκρινόμενοι στην κοινωνική μας ευθύνη για να ανοίξει επιτέλους και για την Ελλάδα ο κύκλος της πραγματικής ανάπτυξης με άμεση αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε συνδρομή στο δύσκολο αλλά ιστορικής σημασίας έργο σας. Σας διαβεβαιώνουμε, τέλος, για την ομόθυμη στήριξη των χιλιάδων Τεχνικών Επιστημόνων του κλάδου μας οι οποίοι είναι ενήμεροι για τις σημαντικές πολιτικές πρωτουβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όντας έτοιμοι να τις υποστηρίξουν με κάθε τρόπο και να τεκμηριώσουν επιστημονικά, τεχνικά και νομικά την αναγκαιότητά τους και το αβάσιμο των αντιθέτων ισχυρισμών που διατυπώνονται.

Εκ μέρους της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Ο Πρόεδρος

Νεκτάριος Μουμουτζής