Όλα τα Άρθρα

Υπόμνημα προς τον κ. Στρατάκη, Βουλευτή Ηρακλείου και Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Υπόμνημα προς τον κ. Στρατάκη, Βουλευτή Ηρακλείου και Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα κανονιστικά διατάγματα για μελέτες, δημόσια έργα, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρ. 13 του ν. 2867/2000

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ: κ. Στρατάκη, Βουλευτή Ηρακλείου και Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

ΘΕΜΑ: Κανονιστικά διατάγματα για μελέτες, δημόσια έργα, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Με τις διατάξεις των παραγράφων 10 και 11 του άρθρου 13 του ν. 2867/2000 "Οργάνωση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιών και άλλες διατάξεις" εξουσιοδοτήθηκαν οι Υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Δη­μόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων να εκδόσουν Προεδρικά Διατάγματα για τη ρύθμιση θεμάτων που άπτονται των μελετών, των δημοσίων έργων, των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα, οι διατάξεις αυτές έχουν ως εξής:

"10. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Δη­μόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός οκτώ (8) μηνών από την θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά την κατάρτιση και εκτέλεση των συμβάσεων εκτέλεσης δημοσίων έργων και εκπόνησης δημόσιων μελετών και παροχής δημόσιων υπηρεσιών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, το λεπτομερή τρόπο διεξαγωγής των διαδικασιών ανάθεσης των εν λόγω έργων, μελετών και υπηρεσιών, τη σύσταση των απαραίτητων επιτροπών για την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων επιχειρή­σεων, τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης και την ανακήρυξη των αναδόχων, τις διάφορες προθεσμίες που άπτονται της εκτέλεσης του έργου, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του αναδόχου, τον τρόπο πληρωμής του αναδόχου, την επιβολή και κατάπτωση ποινικών ρητρών, τις υποχρεώσεις των οργάνων του κυρίου του έργου ή του φορέα επίβλεψης της εκτέλεσης αυτού, τη διενέργεια της παραλαβής του έργου, την παροχή εγγυήσεων, την απόδοση ή κατάπτωση εγγυήσεων και εγγυητικών επιστολών, τη διακοπή των έργων και τη διάλυση των συμβάσεων, την επιβολή διοικητικών ποινών και κάθε άλλο συναφές θέμα που άπτεται των ανωτέρω.

11. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Δη­μόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός οκτώ (8) μηνών από την θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις (προδιαγραφές) που θα πρέπει να πληροί η μελέτη, η κατασκευή, η συντήρηση και η επίβλεψη τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων πληροφορικής, οι κυρώσεις και λοιπές συνέπειες που συνεπάγεται η παράβαση των εν λόγω απαιτήσεων, η πιστοποίηση της εκπλήρωσης των ως άνω απαιτήσεων και ο έλεγχός τους, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα που άπτεται των ανωτέρω."

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, εκπροσωπώντας τους Τεχνικούς Επιστήμονες της Πληροφορικής, είχε από την πρώτη στιγμή επιδοκιμάσει την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων και είχε εκφράσει, με Υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Σας από τον Ιανουάριο του 2001, την επιθυμία της να συμβάλλει στη διαμόρφωση των σχετικών κανονιστικών διαταγμάτων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της στις επιτροπές που θα τα επεξεργάζονταν. Αν και η προσφορά μας αυτή δεν αξιοποιήθηκε, είχαμε ωστόσο την ευκαιρία να θέσουμε τις απόψεις μας υπόψιν ορισμένων στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με τους οποίους συναντηθήκαμε κατα τη διάρκεια της περιόδου 2001-2002.

Με το έγγραφο 10128/240 της 17ης Φεβρουαρίου 2003 της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών μας διαβιβάστηκε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Σας σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 11 του άρθρου 13 του ν. 2867/2000 που αφορά τις εγκαταστάσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Το τελικό κείμενο των απόψεών μας είναι ήδη έτοιμο και προέκυψε μέσα από μια ανοικτή διαδικασία συζήτησης όπου συμετείχαν όλα τα μέλη μας και επιβεβαιώθηκε η τεράστια σημασία της υπογραφής του διατάγματος αυτού το συντομότερο δυνατόν. Οι ειδκότερες παρατηρήσεις και βελτιώτικες προτάσεις που διατυπώνουμε πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουν αφενός μεν την πληρότητα των ρυθμίσεων και αφετέρου την ομόθυμη αποδοχή τους από όλους τους Τεχνικούς Επιστήμονες του κλάδου οι οποίοι θα κληθούν να τις εφαρμόσουν στην πράξη.

Θεωρούμε, όμως, ότι και οι λοιπές κανονιστικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του ν. 2867/2000 είναι εξίσου σημαντικές και ότι η έγκαιρη ενημέρωσή μας για διατύπωση προτάσεων πιθανών τροποποιήσεων ή συμπληρώσεων, θα συμβάλει στην βελτίωση των ρυθμίσεων. Σας ζητούμε επομένως, να μας αποστείλετε το σχετικό σχέδιο ή τα σχέδια που κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρ. 13 του ν. 2867/2000 έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο σας προκειμένου να τα σχολιάσουμε και να προληφθούν τυχόν προβλήματα που θα δυσχεράνουν την εφαρμογή τους.

Γνωρίζοντας το προσωπικό ενδιαφέρον Σας για τα παραπάνω κανονιστικά διατάγματα που αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό της Χώρας και την ισότιμη συμμετοχή της στην Κοινωνία της Πληροφορίας που οικοδομείται παγκοσμίως, θέλουμε να εκφράσουμε την επιδοκιμασία μας για τις μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες Σας για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας επεξεργασίας τους. Έχοντας την πεποίθηση ότι μοναδικός λόγος για την καθυστέρηση υπογραφής τους είναι οι, κατά τη γνώμη μας απαράδεκτες τεχνικά και νομικά, παρασκηνιακές αντιδράσεις ορισμένων κύκλων που ουδεμία σχέση έχουν με την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες και εκτιμώντας ότι μπορούμε να συμβάλλουμε καταλυτικά στην νομική και επιστημονική αντίκρουση των αστήρικτων ισχυρισμών τους, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνδρομή στο δύσκολο αλλά ιστορικής σημασίας έργο Σας και Σας διαβεβαιώνουμε για την ομόθυμη στήριξη των χιλιάδων Τεχνικών Επιστημόνων του κλάδου μας οι οποίοι είναι ενήμεροι για τις σημαντικές πρωτουβουλίες Σας και έτοιμοι να τις υποστηρίξουν με κάθε τρόπο.

Εκ μέρους της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας,

Ο Γραμματέας

Γιώργος Ανδρεαδάκης