Όλα τα Άρθρα

Οι βουλευτές για την Πληροφορική - από τα πρακτικά της Βουλής

Όλα τα ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τη συζήτηση της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων. Συζήτηση επί της Αρχής και του Συνόλου του νομοσχεδίου «Εκπαιδευτικές Ρυθμίσεις και Άλλες Διατάξεις». 29/10/2003.

 

ΣΜΥΡΛΗΣ:

....Με την παρατήρηση ότι το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα εισάγει διατάξεις που κινούνται στην τροχιά μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και που παρέθεσα παραπάνω, τα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού έρχονται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά εκκρεμή ζητήματα κυρίως στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ειδική εκπαίδευση που χρήζουν επειγόντων λύσεων, έτσι ώστε το σχέδιο και το όραμα που έχουμε καταθέσει και που συνεχώς υποστηρίζουμε να γίνει πραγματικότητα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Έτσι διευθετείται το ζήτημα της σοβαρής έλλειψης εκπαιδευτικών πληροφορικής στα σχολεία μέσω της επέκτασης για μια διετία της δυνατότητας πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών άλλων ειδικοτήτων που μπορούν να διδάξουν όμως το μάθημα της πληροφορικής. Όπως ανέφερα στο πρώτο μέρος της εισήγησής μου το πρόβλημα προέκυψε από την αναντιστοιχία μεταξύ της γεωμετρικής αύξησης των εργαστηριών πληροφορικής, με τα οποία εξοπλίζονται ταχύτατα όλο και περισσότερα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του μικρού ακόμη αριθμού αποφοίτων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων της πληροφορικής........

 

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ:

..... Η πρώτη μου παρατήρηση επί του σχεδίου νόμου αφορά στα θέματα της πρόσληψης καθηγητών πληροφορικής. Φοβούμαι κύριε Υπουργέ ότι με τις ρυθμίσεις που προτείνετε επιτείνεται αντί να επιλύεται το πρόβλημα. Γιατί η πολιτική σας είναι αντιφατική. Από τη μια πλευρά ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να κατέχουν τα προσόντα για τη διδασκαλία του μαθήματος της πληροφορικής πράγμα που αν αληθεύει είναι τραγικό όταν ύστερα από 20 χρόνια που συζητούμε για την εποχή της γνώσης και της πληροφορίας δεν έχουμε τους ειδικούς καθηγητές. Από την άλλη πλευρά και εδώ τίθενται τα ερωτηματικά γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Παιδείας σύρθηκε στα δικαστήρια κατ' επανάληψη και έχει καταδικαστεί πολλές φορές από την άρνησή του να αναγνωρίσει τα τμήματα πληροφορικής ως καθηγητικές σχολές. Και αναγκάστηκε εκ των υστέρων να προχωρήσει στην πρόσληψη των πτυχιούχων που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, πράγμα που έφερε βελτιώσεις στα σχολεία. Σήμερα τι επιδιώκεται; Επιδιώκεται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να θέσετε ουσιαστικά στο περιθώριο τους πτυχιούχους της πληροφορικής και να ακυρώσετε τις δικαστικές αποφάσεις, αφού δεν αναγνωρίζετε τα τμήματα πληροφορικής ενώ αναγνωρίζετε μια σειρά άλλων τμημάτων ως καθηγητικές σχολές. Παράλληλα προτάσσετε ουσιαστικά με τη ρύθμιση του άρθρου 8 παράγραφος 8α στους διορισμούς εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, φιλολόγους, μαθηματικούς, θεολόγους. Μάλιστα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 περιορίζεται και ο αριθμός στο μισό τουλάχιστον των αναπληρωτών που ήταν μέχρι σήμερα στα σχολεία. Ομοίως είναι παράδοξο ότι ενώ αναγνωρίζεται προϋπηρεσία στη διδασκαλία του μαθήματος στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δε αναγνωρίζεται όταν ο υποψήφιος διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί έτσι να βελτιωθεί η εκπαίδευση στον κρίσιμο αυτό τομέα της πληροφορικής; Είναι λογική αυτή; Γιατί προχωράτε σε τέτοιες ρυθμίσεις; Νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί και να συμπεριληφθεί στη σχετική διάταξη ότι τα τμήματα πληροφορικής είναι καθηγητικές σχολές. Από κει και πέρα θα πρέπει να μπει μία τάξη στο θέμα της διπλής προϋπηρεσίας διαφόρων κλάδων στην πληροφορικής. Πιστεύω ότι ο συνυπολογισμός προϋπηρεσίας άσχετης με την ειδικότητα του εκπαιδευτικού, αποτελεί πληγή που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά όχι μόνο γιατί δεν προωθείται η εκπαίδευση, αλλά γιατί δημιουργούνται αδικίες. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας για την εισαγωγή ουσιαστικής παιδαγωγικής κατάρτισης για όλους πριν το διορισμό, όλων όσων επιθυμούν να διοριστούν στην εκπαίδευση.

Αυτό σήμερα δεν γίνεται και έτσι αναγνωρίζουμε καθηγητική σχολή για τους μεν και όχι για τους δε. 'Ετσι θα υπάρξει άρση των αδικιών και η αναγκαία κατάρτιση για την εκπαιδευτική διαδικασία. ......

......Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο γιατί ούτε πολιτική παράγει, ούτε προωθεί ολοκληρωμένες λύσεις. Η εκπαίδευση δεν προάγεται με νομοθετήματα αυτού του είδους. Αντίθετα, το πολυμεταρυθμισμένο εκπαιδευτικό μας σύστημα απορυθμίζεται περισσότερο.

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ:

.....Από την άλλη πλευρά το νομοσχέδιο διαπιστώνει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για την επίσπευση των διαδικασιών ενσωμάτωσης της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα κενά, λοιπόν, στον τομέα της πληροφορικής θα ενταχθούν με αναπληρωτές ή και ωρομίσθιους που μπορούν να προσλαμβάνονται μόνο για δύο σχολικά έτη, φέτος και την επόμενη χρονιά. Νέα ομηρία, λοιπόν, των εργαζομένων και ενίσχυση της πολυπλοκότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με τους πίνακες των αναπληρωτών καθηγητών, με τους πίνακες Δ και Ε και τις διάφορες υποκατηγορίες αυτών. Επιπλέον υπάρχουν οι διακρίσεις οι οποίες προβλέπονται σ' αυτούς τους διαφορετικούς πίνακες, κυρίως γι' αυτούς που κατ' εξοχήν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σπούδασαν την πληροφορική επιστήμη, που θα πρέπει να έχουν την απόλυτη προτεραιότητα εφόσον υπάρχει επάρκεια από αυτούς που πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή από τον πίνακα των αναπληρωτών και στη συνέχεια να ακολουθήσουν αυτοί οι οποίοι τέλειωσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα θέματα πληροφορικής. Και ρωτώ ως προς τι όλη αυτή η πολυπλοκότητα; Είναι υποχρέωση εφόσον υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για την κάλυψη θέσεων διδασκαλίας της πληροφορικής στα δημόσια σχολεία, να δοθούν αυτές οι προτεραιότητες με βάση το επίπεδο, τα κριτήρια και τα προγράμματα των σπουδών τους. Και αυτά έχουν ξεκαθαριστεί από τις αντίστοιχες αποφάσεις ακόμα και των δικαστηρίων. .....

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνω βασικά την Κυβέρνηση, ότι στην προεκλογική περίοδο που ουσιαστικά διανύουμε το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς να επανεκλεγεί. Λογικό επίσης είναι να προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους απ' όπου μπορεί. Ακόμα και από απελπισμένους πτυχιούχους, που επειδή η δική τους επετηρίδα έχει φρακάρει, τους διοχετεύει στην πληροφορική μόνο και μόνο για να τους βολέψει και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ποιότητα της εκπαίδευσης. Αλήθεια, έχει αναρωτηθεί κανείς πως φυτρώνουν σαν μανιτάρια τα διάφορα ΙΕΚ πληροφορικής, οι διάφορες σχολές πληροφορικής, ποιους εξυπηρετούν η πλήρης απαξίωση των μαθημάτων πληροφορικής στα σχολεία μας και γιατί υπάρχει απαξίωση της πληροφορικής στα σχολεία μας; Πως γίνεται το μάθημα της πληροφορικής σήμερα στα σχολεία μας; Αν είναι κυριολεκτικά παιδική χαρά όταν γίνεται μάθημα πληροφορικής και μέσο πλοήγησης απλώς των κυβερνοχώρων; Έτσι θέλουμε την πληροφορική στα σχολεία; Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου επιχειρείται σήμερα:

Πρώτον, να επεκταθεί περαιτέρω η μεταβατική περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται ο διορισμός προσώπων που δεν διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών στην πληροφορική σε θέσεις αναπληρωτών καθηγητών πληροφορικής του κλάδου Π Ε 19 και πληροφορικής ΑΕΙ και Π Ε 20 πληροφορικής ΤΕΙ.

Δεύτερον, επιχειρείται σήμερα με το άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου να αμφισβητηθεί η παιδαγωγική επάρκεια των πτυχιούχων πληροφορικής με την μη συμπερίληψη του στην απαρίθμηση των κλάδων που αναγνωρίζονται ως καθηγητικές σχολές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι με αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις από το 1998 έχει αναγνωριστεί ότι οι πτυχιούχοι πληροφορικής ΑΕΙ είναι πτυχιούχοι καθηγητικών σχόλών.

Επίσης, επιχειρείται σήμερα εδώ να αποκλειστούν τελικά οι πληροφορικοί από τους διορισμούς καθώς οι μη πληροφορικοί που θεωρούνται πτυχιούχοι καθηγητικών σχολών θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα πρόσληψης. Υπάρχουν τρία θέματα τα οποία ελπίζω να είναι θέματα της γνωστής πλάνης και όχι θέματα προσχεδιασμένης πλάνης, ώστε να ψηφίσουμε σήμερα το παρόν νομοσχέδιο. Πρώτοn, τα πάγια προσόντα διορισμού, μετά την ψήφιση του νόμου 2843/2000 άρθρο 1 παρ. 6, είναι το πτυχίο πληροφορικής και μόνο. Ότι αυτή είναι η ορθή ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, αποδεικνύεται από το σκεπτικό των αλλεπάλληλων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών 2432/2001, 14/2002 και 120/2002. Είναι, συνεπώς, τελείως ψευδής η δήλωση ότι τα πάγια προσόντα διορισμού είναι το πτυχίο πληροφορικής και δεύτερο το παιδαγωγικό πτυχίο. Δεύτερη πλάνη: Οι έχοντες τα πάγια προσόντα διορισμού πτυχίο πληροφορικής υπερκαλύπτουν τις ανάγκες στελέχωσης θέσεων καθηγητών πληροφορικής. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν μείνει αδιόριστοι εκατοντάδες πληροφορικοί που έκαναν αίτηση διορισμού είτε ως μόνιμοι, είτε ως αναπληρωτές καθηγητές πληροφορικής. Πως λοιπόν παραμένουν κενά; Εκτός αν η εισηγητική έκθεση εννοεί τα κενά που οφείλονται στην παράλειψη -τυχαία άραγε παράλειψη!- του Υπουργείου Παιδείας και των αρμοδίων υπηρεσιών να προκηρύξουν τις σχετικές θέσεις, παρά τις σχολικές ανάγκες ή τον καθυστερημένο διορισμό των αναπληρωτών, όπως εξ άλλου συμβαίνει σε όλους τους κλάδους ακόμη και στους πολυπληθέστερους. Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο αποφοιτούν δέκα χιλιάδες περίπου πτυχιούχοι από τα ελληνικά μόνο τμήματα πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, αριθμός ικανός να καλύψει στο πενταπλάσιο τις ανάγκες κάλυψης θέσεων αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών πληροφορικής, χωρίς να υπολογίζουμε τους πτυχιούχους παλαιοτέρων ετών. Ζητείται απ' όλους εδώ μέσα να ψηφίσουμε τι; Το διορισμό προσώπων που έχουν ικανή εμπειρία στη διδασκαλία του μαθήματος αυτού. Κατ' αρχάς δεν υπάρχει ένα μάθημα πληροφορικής, υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά μαθήματα πληροφορικής στα γυμνάσια, ενιαία λύκεια και ΤΕΕ που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα, εκτός από τα εισαγωγικά μαθήματα και τα μαθήματα χρήσης υπολογιστών και προχωρημένα μαθήματα της επιστήμης πληροφορικής, της κατεύθυνσης πληροφορικής, του ενιαίου λυκείου, αλλά και τα μαθήματα στα ΤΕΕ. Μήπως δεν μας ενδιαφέρουν όλα αυτά και θέλουμε στα λύκειά μας και στα ΤΕΕ ένα πασάλειμμα απλώς πληροφορικής, ώστε αλλού να πηγαίνουν οι νέοι μας και να διδάσκονται, να μαθαίνουν πληροφορική πιο ειδικότερα, όπως είναι τα πιο ειδικότερα τα οποία πρέπει να μάθουν λειτουργικά συστήματα, γλώσσες, προγραμματισμού, δείκτη υπολογιστών, βάσεις δεδομένων ή τα υπόλοιπα εξειδικευμένα μαθήματα; Επιπλέον, τι θα πει "ικανή εμπειρία"; Πόσης διάρκειας; Στη διάταξη του άρθρου 1 πίνακας δ' περίπτωση β', όπως και στον πίνακα ε' περίπτωση β' αναφέρεται 16μηνη ή μειωμένη διδακτική εμπειρία. Δηλαδή ακόμη και μιας ή και καμίας μέρας εμπειρία γίνεται δεκτή ως μειωμένη; Ποια είναι λοιπόν η ικανή εμπειρία; Μήπως είναι κρυφό ότι διορίζονταν και θα διορίζονται πρόσωπα με μηδενική εμπειρία, προσκομίζοντας τις γνωστές βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων οι οποίες -δεν θα πω ότι είναι πλαστές στην πλειονότητά τους- είναι ανεπαρκείς; Και πώς, άραγε, αποκτούν την εμπειρία αυτή; Καταλαβαίνετε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και η τυχόν ψήφιση του άρθρου 1 πού θα οδηγήσει;

Ζητώ σε κάθε περίπτωση την πλήρη διαγραφή του άρθρου 1, όπως επίσης και την προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 8 της φράσης "καθώς και ΠΕ19 πληροφορικής, πτυχιούχων ΑΕΙ", ώστε να αναγνωριστεί ότι όλα τα τμήματα πληροφορικής ΑΕΙ είναι καθηγητικές σχολές σύμφωνα με την υφιστάμενη νομολογία.

Θα προχωρήσω στο άρθρο 2, κύριε Υπουργέ,.....

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ

......Το νομοσχέδιο αυτό βέβαια σκοπεύει να ρυθμίσει επείγοντα θέματα σχετικά με τη λειτουργία των δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο άρθρο 1 που αφορά τη διδασκαλία του μαθήματος πληροφορικής υπάρχει μία μεγάλη, τεράστια, θα έλεγα αντίφαση. Υπάρχει μία καταγγελία την οποία έχω στα χέρια μου, και φαντάζομαι και άλλοι συνάδελφοι, που αναφέρονται οι απόφοιτοι σχολών τμημάτων πληροφορικής ότι ως μη έχοντες το προσόν να θεωρούνται καθηγητικές σχολές τα τμήματά του δεν διορίζονται ως καθηγητές. Και αναφέρεται ένα τεράστιο νούμερο αδιόριστων. Νομίζω ότι πρέπει εδώ η υποκρισία να πάρει τέλος και οι σχολές αυτές, τα τμήματα αυτά να καθιερωθούν ως καθηγητικά. Αυτή είναι φαντάζομαι μία λύση, την οποία πρέπει να έχει υπόψη του το Υπουργείο, αν όχι τώρα, σε κάποιο άμεσο μέλλον.

Υπάρχει όμως και μία άλλη κατάσταση, η οποία τείνει να κακοφορμίσει. Είναι εκείνη η οποία έχει σχέση με τους αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι διδάσκουν πληροφορική για πολλά χρόνια. Μερικοί εξ αυτών μάλιστα πέτυχαν και στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ως μετέχοντες στις εξετάσεις για καθηγητές πληροφορικής, χωρίς να είναι πτυχιούχοι πληροφορικής. Επομένως, αυτοί που έχουν για πολλά χρόνια διδάξει πληροφορική, μετέχουν παράλληλα σε εξετάσεις και είναι επιτυχείς οι εξετάσεις τους αυτές. Γιατί δεν διορίζονται; Δηλαδή όσον καιρό η πολιτεία τους απασχολεί ως αναπληρωτές, αυτοί είναι της εμπιστοσύνης της πολιτείας και όταν πρέπει να διοριστούν μέσα από εξετάσεις, δεν είναι της εμπιστοσύνης της πολιτείας; ?ρα, εδώ πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Πιστεύω ότι πρέπει να τακτοποιηθούν όλοι αυτοί, οι οποίοι απασχολούνται, όποιας ειδικότητας και ιδίως φυσικοί, μαθηματικοί και εκείνοι που είναι σχετικοί, που ασχολούνται με την αναπλήρωση στη διδασκαλία του μαθήματος της πληροφορικής και στη συνέχεια αυτή η διαδικασία να σταματήσει και να προχωρήσουμε στην πλήρωση όλων των θέσεων, αναγνωρίζοντας στους καθηγητές της πληροφορικής, των αποφοίτων δηλαδή των τμημάτων πληροφορικής, ως τους πλέον ικανούς, οι οποίοι θα πρέπει να διδάξουν στο μέλλον......

ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ:

......Εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας όπου να μην υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα στα άρθρα:

Στο άρθρο 1. Αναμφισβήτητα η ολοένα αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβάλλει τόσο την επέκταση της διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής στα σχολεία όσο και την ποιοτική της αναβάθμιση. Η δυνατότητα πρόσληψης ως καθηγητών πληροφορικής των υποψήφιων εκείνων που κατέχουν ένα μεταπτυχιακό τίτλο ή εμπειρία διδασκαλίας σ' αυτόν τον τομέα είχε θεσμοθετηθεί το 2001 ως ένα προσωρινό μέτρο με λήξη της ισχύος του το 2003, όπου υπολογιζόταν ότι πλέον θα υπάρχουν υποψήφιοι με όλα τα απαιτούμενα προσόντα διορισμού. Στη χώρα μας όμως δυστυχώς λέμε "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Επιμηκύνεται λοιπόν για άλλα δύο χρόνια αυτή η δυνατότητα χωρίς να προβλέπεται παράλληλη δυνατότητα επιμόρφωσης των κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων πληροφορικής σε παιδαγωγικά και διδακτικά θέματα.

Κατά την άποψή μας είναι προφανής η πρόθεση του Υπουργείου με το πλήθος των πινάκων και των υποπινάκων που προβλέπονται να συμπεριλάβει όλες τις κατηγορίες παρ' ότι γνωρίζει ότι για κάποιες απ' αυτές δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσληψη.

Συμφωνούμε να δοθεί η δυνατότητα, κύριε Υπουργέ, πρόσληψης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τα μαθήματα της ξένης γλώσσας, της φυσικής αγωγής, των καλλιτεχνικών και της μουσικής με περιορισμένο όμως ωράριο διδασκαλίας όταν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πρόσληψη αναπληρωτή με πλήρες ωράριο. Και όχι οι ωρομίσθιοι με πλήρες ωράριο. Συμφωνούμε επίσης με την παροχή της ειδικής προστασίας για το διορισμό και τις μεταθέσεις-αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, που θα αντιστοιχεί πλέον με εκείνη των πολυτέκνων και όσων πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Όμως η ρύθμιση αυτή πρέπει να περιλάβει, κύριε Υπουργέ, και άλλες ανίατες ασθένειες, γενικά όλα τα άτομα που βάσει του σχετικού νόμου χρήζουν ιδιαίτερης κοινωνικής μέριμνας.

Ακόμη το νομοσχέδιο αναφέρει για μια ακόμη φορά ότι για τους διορισμούς εκπαιδευτικών προηγούνται κατά 25% οι αναπληρωτές και κατά 75% οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Είμαστε στα μέσα του Οκτώβρη, κύριε Υπουργέ, και το Υπουργείο ακόμη ψάχνει πάνω από 5.000 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να καλύψει τα κενά και ιδιαίτερα τα μεγάλα κενά που παρατηρούνται στα ΤΕΕ. Ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους -στους δύο είμαστε περίπου- τα μαθήματα δεν έχουν αρχίσει για όλους τους μαθητές της χώρας, ενώ άλλοι συμμαθητές τους έχουν ήδη καλύψει το 1/7 της διδακτικής ύλης. Στο ζήτημα των αναπληρωτών πρέπει κάποτε να μπει μία σειρά και μία τάξη. Κάθε τόσο έχουμε αλλαγές, υπάρχει σύγχυση και θα τολμήσω να πω αυτό που συζητιέται, ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι τα πράγματα δεν έχουν τη διαφάνεια που πρέπει...........

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ:

.............. Το σχέδιο νόμου είναι και αποκαλυπτικό της προχειρότητας με την οποία νομοθετεί η Κυβέρνηση. Γι αυτούς τους φουκαράδες τους αναπληρωτές που έχουν μετατραπεί σε σάκο του μποξ η Κυβέρνηση σε διάστημα 3 ετών επέφερε τέσσερις διαδοχικές μεταβολές η τελευταία των οποίων ήταν αντίθετη προς την σήμερον εισαγόμενη. Επιπλέον το νομοσχέδιο είναι και φαρισαϊκό διότι όλοι οι φορείς καταγγέλουν ότι υπάρχουν τώρα Νοέμβριο μήνα πάρα πολλά κενά........

..........Τέλος θα ήθελα να μιλήσω για τους καθηγητές της πληροφορικής. Ο κύριος Υφυπουργός είπε ότι η εισαγωγή του πληροφορικού συστήματος δεν έγινε βαθμηδόν αλλά εν είδει επιδρομής. Συνομολογούμε ότι κάνατε επιδρομή αλλά αντί να την κάνετε εναντίον των κακώς κειμένων την κάνατε εναντίον των καθηγητών της πληροφορικής. Αυτό δεν ήταν επιδρομή, ήταν επέλαση. Από τη μια μεριά η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει τους καθηγητές αυτούς να αποκτήσουν παιδαγωγικό πτυχίο αφού δεν μπορούν να εισέλθουν στη ΣΕΛΕΤΕ πάνω από το 10% και από την άλλη πλευρά αξιώνετε να έχουν παιδαγωγική επιμόρφωση. Τι κράτος είναι αυτό που αξιώνει ένα προσόν την ίδια στιγμή που διά άλλης οδού εμποδίζει τους ενδιαφερόμενους να το αποκτήσουν; Αυτό είναι παραλογισμός και συνιστά παρανομία. Σας διαφεύγει ότι το θέμα έχει λυθεί δικαστικά και υπάρχουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας; Τα διοικητικά δικαστήρια ουσίας 17 στον αριθμό έχουν αποφανθεί ότι αυτές οι σχολές πληροφορικής των ανωτάτων ιδρυμάτων είναι καθηγητικές. Δεν καταβαίνετε ότι όχι μόνο φέρατε στη Βουλή ένα άδικο νομοσχέδιο αλλά και ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει κατάφορα το Σύνταγμα και θα πέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας; Τα δικαστήρια είναι αρμόδια να αποφανθούν γι αυτό το χαρακτήρα και όχι η νομοθετική εξουσία βαπτίζοντας το κρέας ψάρι.

?ρα αδικείτε τη νομοθετική σας πρωτοβουλία με το να εξαιρείτε ρητά αυτούς τους ανθρώπους από τις καθηγητικές σχολές ενώ τα δικαστήρια τους έχουν εντάξει. Χρειάζεται μεγαλύτερη συνηγορία για να πειστεί η Αίθουσα ότι το νομοσχέδιο που φέρατε ουδέν θεραπεύει και πολλά προκαλεί; Η Νέα Δημοκρατία είναι εντελώς αντίθετη και προς τον τρόπο που το φέρατε και προς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση έχει την ιδιωτική της αλήθεια, τον ιδιωτικό της δρόμο αυτό το δρόμο που ο ελληνικός λαός δεν θέλει πια να τον περπατήσει. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο..................

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΗΛΙΑΚΗ:

...........Τώρα σε ότι αφορά τους αναπληρωτές, επειδή πολλοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν κάνει επιλογή τους στο σχολείο και με βάση αυτό τον οικογενειακό τους προγραμματισμό είναι ένας θεσμός που όποιος έχει ασχοληθεί και λίγο με την εκπαίδευση, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει, γιατί δεν θα πάψουν να υπάρχουν εκπαιδευτικές άδειες, γιατί ναι, θέλουμε περισσότερο μορφωμένους εκπαιδευτικούς, δεν θα πάψουν να υπάρχουν επιμορφωτικές διαδικασίες γιατί το απαιτεί η ελληνική κοινωνία, απαιτεί έναν εκπαιδευτικό να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και στις απαιτήσεις της ελληνικής νεολαίας. Ανθρώπινο είναι οι αναρρωτικές άδειες, οι άδειες κύησης και τοκετού, οι γονικές άδειες και πρέπει να δούμε ξανά την προοπτική για την παραμονή των ανθρώπων αυτών στο χώρο της εκπαίδευσης αφού όπως είπα και προηγούμενα και τόνισα έχουν κάνει επιλογή τους το σχολείο και με βάση αυτό τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Η πολιτεία, η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει δείξει επανειλημμένα με διάφορες ρυθμίσεις, όπως τόνισαν οι συνάδελφοι την ευαισθησία τους απέναντι σε αυτό το θέμα και το ποσοστό του 25% από τον πίνακα των αναπληρωτών για διορισμό σε μόνιμες θέσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μια μεγάλη απόδειξη και ένα πολύ σημαντικό βήμα. Όμως θα πρέπει να δούμε τι γίνεται στη συνέχεια ούτως ώστε να μη γίνονται οι άνθρωποι αυτοί βορά παραπληροφόρησης στο βωμό της ψηφοθηρικής σκοπιμότητας ορισμένων και το έχουν αποδείξει επανειλημμένα γιατί εμείς ως κυβέρνηση, εμείς ως κόμμα έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια με τις νομοθετικές παρεμβάσεις ότι και την ευαισθησία έχουμε αλλά και την τόλμη με τις διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις να καινοτομούμε, άρα μπορούμε να εγγυηθούμε τη διαδρομή και τη συνέχεια αυτών των ανθρώπων. Αναγνωρίζεται απ' όλους ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ ουσιαστική δουλειά στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες, όπου το παιδί που ήταν πίσω στο σπίτι για την ελληνική οικογένεια, εμείς με τις πολιτικές μας το έχουμε βγάλει μπροστά και έχουμε φροντίσει και μεριμνούμε συνεχώς όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς αλλά κύρια από εκπαιδευτικής να του δώσουμε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες που έχει στο εκπαιδευτικό αγαθό που είναι η γνώση. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μέσα από το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σημειώνει ότι ειδική μέριμνα θα λαμβάνει και για τα παιδιά που θα έλεγα είναι προικισμένα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δείχνει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απαντά σε ζητήματα που στη κοινωνία έχουν ωριμάσει. Όμως κύριε Υπουργέ, τονίζουμε και στηρίζουμε τη διασφάλιση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού προσανατολισμού των κέντρων διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης όπως ξεκάθαρα αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση.

Τώρα όσον αφορά αυτούς, τους διπλωματούχους και πτυχιούχους πληροφορικής ΑΕΙ η κυβέρνησε σε καμιά περίπτωση δεν θέλει την υποβάθμιση του επιπέδου των εκπαιδευτικών. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι κάποια στιγμή υπήρχε προσφορά θέσεων χωρίς ζήτηση. Σε εκείνη τη συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο έπρεπε να απαντήσει στις απαιτήσεις του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και η συγκεκριμένη ρύθμιση. Τώρα ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με το πως αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής καταλληλότητας και εδώ θα πρέπει να δούμε πως λύνεται μακροπρόθεσμα ούτως ώστε οι άνθρωποι που φοιτούν προκειμένου να αποκτήσουν αυτό το προσόν να επιλέγονται με βάση την εκπαιδευτική τους εμπειρία και όχι με βάση οποιαδήποτε εργασιακή υπηρεσία γιατί ναι, ξέρουμε ότι η δια βίου εκπαίδευση και η μόρφωση επιβάλλεται, όμως άνθρωποι που έχουν ως επιλογή τους το δημόσιο σχολείο θα πρέπει σε προτεραιότητα να στηριχθούν σε ότι αφορά το πιστοποιητικό παιδαγωγικής καταλληλότητας. Εγώ λοιπόν θα έβλεπα μια διόρθωση στην διαδικασία επιλογής των ανθρώπων που θα φοιτήσουν στις σχολές ΑΣΠΕΤΕ ΣΕΛΕΤΕ προκειμένου να αποκτήσουν αυτό το προσόν, δηλαδή το πιστοποιητικό παιδαγωγικής καταλληλότητας.

Τώρα σε ότι αφορά το άρθρο 8 την παράγραφο 2 και συγκεκριμένα το σημείο όπου γίνεται αναφορά ποιες σχολές χαρακτηρίζονται καθηγητικές. Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση των αποφοίτων από τα τμήματα θεατρικής παιδείας, θεατρικής αγωγής, των πανεπιστημίων Πάτρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προκειμένου και αυτοί οι άνθρωποι από τη στιγμή που έχει μπει η θεατρολογία στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από το θεσμό του ολοήμερου σχολείου και από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι ενισχύονται με την παιδαγωγική κατάρτιση κατά την διάρκεια των σπουδών τους, να χαρακτηρίζονται ως καθηγητικές προκειμένου να διορίζονται στο δημόσιο σχολείο...................

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ:

.....Έπειτα, θα ήθελα να μας απαντήσετε στο εξής: Θα βάλετε κάποτε μυαλό ως Υπουργείο Παιδείας για να αρχίσετε να τακτοποιείτε όλα εκείνα περί καθηγητικών σχολών; Μα, για το όνομα του Θεού! Όταν μία Κυβέρνηση στην εκπνοή του χρόνου θητείας της φέρνει νομοσχέδιο για να μας πει με ορισμό -για λόγους που θα τους αναπτύξω τώρα- ποιες είναι οι καθηγητικές σχολές, για να εξαιρέσει τους πτυχιούχους των ΑΕΙ της πληροφορικής, τότε ομφαλοσκοπεί, κύριε Υπουργέ.

Και ξέρετε γιατί ομφαλοσκοπεί, κύριε Υπουργέ; Πείτε μας, βάσει του δικού σας εξεταστικού συστήματος, τί απαίτηση έχει η πολιτεία για να εισάγεται ένας μαθητής από την Γ' Λυκείου στο πρώτο πανεπιστημιακό έτος εκείνων των σχολών τις οποίες δεν περιλαμβάνετε στις καθηγητικές σχολές, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών των πανεπιστημίων μας; Δεκαεννέα περίπου. Δεκαεννέα χιλιάδες μόρια, θα λέγαμε στο αντίστοιχο εξεταστικό, και είναι από τις πρώτες σχολές μαζί με τις Πολυτεχνικές, τις Ιατρικές και τις Νομικές. Έρχεστε, λοιπόν, τώρα και εξαιρείτε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί; Ξέρετε γιατί το κάνετε; Γιατί -έτσι υπονοήσατε όταν συζητούσαμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων- έχουμε τους άλλους που επιμορφώθηκαν. Μα, εγώ δεν λέω να "πετάξουμε" τους άλλους που επιμορφώθηκαν. Να, λοιπόν, ποια είναι η πολιτική σας. Αναδιανομή φτώχειας. Να εξαιρέσουμε τους μισούς, για να βάλουμε τώρα τους άλλους μισούς και να υποσχεθούμε στους πρώτους ότι θα έρθουν μετά να καλύψουν θέσεις των δευτέρων. Μετά θα έρθει ένα άλλο νομοσχέδιο, κατά την τακτική αυτής της ακατάσχετης κομπορρημοσύνης με την οποία προσπαθείτε φαταλιστικά εντελώς να καλύψετε αυτά τα πράγματα στο γράμμα του νόμου, για να μας πει ποιες άλλες σχολές θα βάλουμε στις καθηγητικές γιατί έχουμε πολλές προεκλογικές πιέσεις -και δικαίως- από αυτούς που εξαιρέσαμε. Όμως, έτσι δεν γίνεται εκπαίδευση! Όπως εκπαίδευση δεν γίνεται με το να έρχεστε και να προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε πράξεις -αφού πολύ ορθώς σας τα είπε ο Εισηγητής μας- με τις οποίες παρατύπως και παρανόμως -δεν με φοβίζει να το λέω- διορίσατε καθηγητές κατ' εξαίρεση των όσων ορίζει ο πρόσφατος νόμος περί βιβλιοθηκών στον οποίο εσείς βάλατε -και εκεί ένα άλλο περίφημο νομοσχέδιο "σκούπα"- διατάξεις που σας δέσμευαν. Μετά, ανακαλύψατε ότι έπρεπε να τις καταργήσετε. Πριν τις καταργήσετε, διορίσατε και έρχεστε τώρα για να πάρετε το δεύτερο νομοθετικό χαρτί σας που θα είναι το άλλοθι απέναντι στην κακοδιαχείριση. Ε, λοιπόν, είναι πολιτική αυτή; Εκείνο που θα ήθελα να σας πω είναι το εξής: Σταματήστε τα όλα αυτά. Σταματήστε τα πριν είναι πολύ αργά για την εκπαίδευση, και κυρίως μην ξαναφέρετε εδώ στη Βουλή, σεβόμενοι το Κοινοβούλιο, τέτοια νομοθετήματα προεκλογικής τακτοποίησης εκκρεμοτήτων, γιατί εκτίθεται το Κοινοβούλιο και όχι η Κυβέρνηση αν δεν το αντιλαμβάνεστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

Κυρία Πρόεδρε, όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση μέχρι τώρα είτε από τα θεωρεία της Βουλής είτε από την τηλεόραση, είτε και εμείς οι συνάδελφοι που παραμείναμε εδώ μέσα, κατάλαβαν ότι οδηγούμαστε σε έναν πλήρη παραλογισμό.

Ο κύριος Υφυπουργός που παρίσταται έβγαλε ένα λόγο εντελώς άσχετο με το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να στηρίξει. Μέχρι τώρα μιλήσαμε εννέα Βουλευτές, τέσσερις εξ αυτών εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων οι δύο είπαν ουσιαστικά ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι αγράμματο και ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο που έχει μέχρι και συντακτικά και ορθογραφικά λάθη. Ο έτερος ανεξάρτητος συνάδελφος, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι ο Υπουργός είναι διαπλεκόμενος και ότι εκπροσωπεί τη διαφθορά. Και βέβαια, ο κύριος Υπουργός αγνόησε το Κοινοβούλιο και δεν ήλθε ούτε σε αυτήν την Αίθουσα προκειμένου να απαντήσει σε βαριές κατηγορίες που του απευθύνθηκαν.

Πριν από λίγη ώρα, η συνάδελφος κυρία Καρά σας είπε ότι οι παρατηρήσεις που κάναμε στην Επιτροπή όχι απλώς δεν ελήφθησαν υπόψη, αλλά ούτε καν απαντήθηκαν οι αιτιολογίες τις οποίες προβάλαμε. Για ποιο Κοινοβούλιο μιλάμε, κύριε Υφυπουργέ; Βρισκόμαστε εδώ επτά Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δύο Βουλευτές - ειδικοί αγορητές των κομμάτων της μείζονος Αντιπολίτευσης, ένας Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εσείς ως Υφυπουργός Παιδείας και κρίνουμε κατά πλειοψηφία το μέλλον των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται στα θεωρεία, των ανθρώπων που έρχεσθε και τους λέτε ότι είσθε είκοσι χιλιάδες άνθρωποι που έχετε τελειώσει πληροφορική στα ΑΕΙ και σας καταδικάζουμε να είσθε άνεργοι γιατί θεωρούμε ως Υπουργείο Παιδείας ότι είσθε αποτυχημένοι και ότι σας εκπαιδεύσαμε για να οδηγηθείτε στην ανεργία γιατί είσθε ανίκανοι να εκπαιδεύσετε με το μάθημα της πληροφορικής τους μαθητές. Και θα κληθούν οι θεολόγοι με τη βοήθεια του Θεού και των παρακλήσεων που θα γίνουν στα σχολεία να αντιμετωπίσουν τον ιό που θα στείλουν στα κομπιούτερ αύριο το πρωί οι διάφοροι χάκερς που θα επικοινωνούν μέσω του internet με τα σχολεία. Με ποια σχολεία; Με ποιο internet, με ποιο διαδίκτυο, με ποια μηχανήματα; Με αυτά που δεν υπάρχουν;

Να σας θυμίσω, κύριε Υφυπουργέ, τι λέγατε το 2000 ή το 1996 ή το 1993; Χίλιες οκτακόσιες εβδομήντα οκτώ σελίδες μάζεψα σήμερα στο γραφείο μου από τις ανακοινώσεις για το περιβάλλον της πληροφορικής που θα υπάρχει το 2004 προ των Ολυμπιακών Αγώνων, στα σχολεία. Και αν πάτε σε δύο τρία σχολεία δημόσια θα δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται η πληροφορική. Κύριε Υφυπουργέ, ο ελληνικός λαός δεν εμπαίζεται πλέον. Δεν μπορείτε με κανέναν τρόπο να εμπαίζετε και το Κοινοβούλιο. Αυτό το νομοσχέδιο, αν το διαβάσει κανείς, θα δει ότι ασχολείται με τη ζωοτεχνία, με την αρχιτεκτονική κήπων, με τις θέσεις στις ισχυρές μητροπόλεις -τη βοήθειά τους να έχουμε- με τους αναπληρωτές καθηγητές τους οποίους κρατάτε ως πολιτικούς κρατουμένους και τους χρησιμοποιείτε με την πολιτική ομηρία που τους έχετε οδηγήσει. Και εσείς γελάτε. Αυτή είναι η αλαζονεία της εξουσίας, το χαμόγελό σας απέναντι στους ανθρώπους που περιμένουν από εσάς μια λύση, που περιμένουν να φερθείτε σαν υπεύθυνη πολιτεία, που περιμένουν κάθε χρονιά που τελειώνει να γνωρίζουν αν μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Αυτή την αλαζονεία της εξουσίας, κύριε Υφυπουργέ, θα πρέπει το συντομότερο να την αποβάλετε. Γιατί εδώ πληρώνει η Ελλάδα. Πραγματικά, ήταν πολύ συγκινητική η ομιλία σας. Εγώ ως πατέρας τριών αγοριών ένιωσα εθνικά υπερήφανος ακούγοντας την καταπληκτική σας ιστορία για το παιδί που θα πάει στο ιδανικό σχολείο που εσείς ως Κυβέρνηση φτιάξατε, που θα μπορέσει από το δημοτικό να αντιμετωπίσει, το άριστο σχολείο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Θα προχωρήσει στο Γυμνάσιο και θα έχει όλην αυτήν την υποδομή που θα τον οδηγήσει στο Πανεπιστήμιο. Και εδώ πέρα αυτές οι ιστορίες που διηγείσθε φαίνεται ότι αναφέρονται σε κάποιο εξιδανικευμένο κράτος το οποίο έχετε φτιάξει στο μυαλό σας αλλά δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Διότι δεν υπάρχει πουθενά οργάνωση στην παιδεία. Δεν υπάρχει ούτε στο Δημοτικό, ούτε στο Γυμνάσιο, ούτε στο Λύκειο, ούτε στο Πανεπιστήμιο. Και απαντήσεις σε αυτά που απασχολούν τους γονείς, τους φοιτητές και τους μαθητές δεν δίνετε. Η απάντηση σε οτιδήποτε σας ρωτήσουμε για την παιδεία είναι το περίφημο ολοήμερο σχολείο. Εδώ δεν ήρθαμε να συζητήσουμε γι' αυτό. Κάποιοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν προηγουμένως σας συνεχάρησαν και είπαν ότι συμφωνούν με το ολοήμερο σχολείο. Δεν θα φέρνετε όμως το ολοήμερο σχολείο σε ό,τι συμβαίνει στην παιδεία κακό, στραβό και ανάποδο. Εδώ χρειάζεται να πάρετε αποφάσεις και σας ρωτάμε συγκεκριμένα. Πρώτον, τι θα κάνετε με αυτό που σας πρότεινε η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλευτών. Τι θα γίνει με τα παιδιά αυτά που τέλειωσαν την πληροφορική; Και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Πληροφορικής Ελλάδος, κ. Μουμουτζής, έστειλε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους Βουλευτές επιστολή που τελειώνει με τα εξής: "Αν ο Υπουργός προτιμά τον αυταρχισμό από το σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων και του Συντάγματος, τότε είναι καλύτερα να παραιτηθεί και όχι να παρασύρει την Εθνική Αντιπροσωπεία στον προσωπικό του κατήφορο καταρρακώνοντας το κύρος των θεσμών και προσώπων ενόψει μάλιστα και των επικειμένων βουλευτικών εκλογών". Δεν λέτε στα παιδιά που ακούνε ότι είσθε μια κυβέρνηση, η οποία αρνείται να συμμορφωθεί απέναντι στις δικαστικές αποφάσεις, μια κυβέρνηση η οποία αρνείται να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. Και επειδή ο Υπουργός σας δεν ήρθε στην Αίθουσα -και θα σας πω γιατί δεν ήρθε- γιατί έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αυτές που είπε ο κ. Κεδίκογλου προηγουμένως. Σας λέω το εξής: Ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευθυμίου πριν από μια εβδομάδα -επειδή φαίνεται οφείλει γιατί ανήκει σε μια συνομοταξία Βουλευτών οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι, εμείς στη Βουλή έχουμε τριών ειδών Βουλευτές, έχουμε τους εκλεγμένους Βουλευτές από τον ελληνικό λαό, έχουμε τους εκ γενετής Βουλευτές που έρχονται από οικογένειες πολιτικές και έχουμε τους πολιτικούς του σωλήνα, τους διορισμένους κατευθείαν Υπουργούς, χωρίς να περάσουν από τη λαϊκή βάσανο, τους διορισμένους Βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι δεν έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό, αλλά επιτέλους κάποια στιγμή η αλαζονεία του κ. Ευθυμίου θα πρέπει να ακούει και εκείνους που εκλέγονται από τον ελληνικό λαό- για να ξεχρεώσει στον κ. Κώστα Λαλιώτη την υποχρέωσή του, που διορίστηκε φαίνεται μετά από την κρατικοδίαιτη ΕΡΤ σαν Ευρωβουλευτής και στη συνέχεια σαν Υπουργός, παρέστη σαν μάρτυρας σε αγωγές που έγιναν κατά συναδέλφων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με προσπάθεια εξόντωσής τους και σε μένα προσωπικά για συνέντευξη που είχα δώσει. Εγώ προτείνω σε αυτά τα παιδιά, τα οποία εμπαίζετε με τις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες ήδη έχουν πάρει και τους νομιμοποιούν να διδάξουν, να υποβάλουν σε σας προσωπικά και στον κ. Ευθυμίου, που διαλέγει το δρόμο της αστικής διαφοράς, για να λύνει τις πολιτικές διαφορές, αγωγή και να ζητάει ο καθένας να αποζημιωθεί για τον εμπαιγμό που γίνεται σε βάρος του και σε βάρος της οικογένειάς του τα τελευταία πέντε χρόνια. Και από εκεί και πέρα θα δούμε αν οι πολιτικές θα γίνονται με τον τρόπο που ο Υπουργός Παιδείας επιθυμεί ή με την εφαρμογή των νόμων, των δικαστικών αποφάσεων και των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ

................Γιατί εσείς στα πλαίσια της ενασκούμενης λανθασμένως εκπαιδευτικής πολιτικής έχετε φτάσει να βιάζετε πράγματα τα οποία δεν πρέπει να βιάζετε. Είστε παράνομοι εκ των προτέρων και μάλιστα κατά υποτροπιάζοντα τρόπο, ζήτημα που τίθεται από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος. Μα, είναι δυνατόν να υπάρχουν πτυχιούχοι πληροφορικής ανώτατης εκπαίδευσης και να ερχόμαστε να λέμε εμείς ότι δεν έχουν την καθηγητική προέλευση, την παιδαγωγική; Έρχεστε και λέτε αυτό, όταν αυτό έχει λυθεί και δικαστικά με αποφάνσεις των διοικητικών δικαστηρίων. Αυτά είναι προφανή πράγματα τα οποία εξελίσσονται κατά λανθασμένο τρόπο. Απορούμε γιατί αυτά δεν τα κατανοείτε. Και έρχεται λοιπόν η Νέα Δημοκρατία και πέραν αυτών των αιτιάσεων σας λέει να κάνετε δεκτές αν μη τι άλλο, στα πλαίσια αυτού του διαμορφούμενου πλαισίου δύο τροπολογίες. Η μια αφορά τους εκπαιδευτικούς πολυτέκνους οι οποίοι ασχέτως του θεσμικού πλαισίου του ν.3027 αν δεν κάνω λάθος που όρισε τους πίνακες αναπληρωτών για πολλοστή φορά, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί πολύτεκνοι να διορίζονται κατά προτεραιότητα, στις κενές βέβαια θέσεις, αλλά και σε περίπτωση μη υπαρχουσών κενών θέσεων, σε συνιστώμενες θέσεις. Και υπάρχει και μια άλλη τροπολογία που ανελύθη πλήρως από τους συναδέλφους,την οποία εγώ δεν χρειάζεται να επαναφέρω. Μιλάμε για τροπολογίες που απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα για την επίλυση των οποίων πραγματικά πρέπει να γίνει αυτή η προσέγγιση................

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ:

..........Έρχομαι στο άρθρο 1, παράγραφο 7, κύριε Υπουργέ. Αναφέρετε ότι οι εκπαιδευτικοί από τους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων για τα μαθήματα της ξένης γλώσσας, φυσικής αγωγής, μουσικής, νέες τεχνολογίες, κλπ, θα είναι ωρομίσθιοι. Γιατί θέλετε μονίμως τους ανθρώπους αυτούς να τους κρατάτε ομήρους;

Και φθάνω στα ολοήμερα σχολεία, όπου το θέμα το περνάτε σε μία διάταξη ως "διάφορα". Δεν μιλάτε για την ουσία του προβλήματος στα ολοήμερα σχολεία και αναφέρεστε μόνο στον ορισμό του διευθυντή ή του υποδιευθυντή.

Κύριε Υπουργέ, εμείς δεν διαφωνούμε με το θεσμό των ολοήμερων. Κάθε άλλο, λέμε ότι είναι σωστός. Τα ολοήμερα σχολεία όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως σχολεία παιδοφύλαξης. Μέσα σε μία αίθουσα τα παιδιά ζητούμε να τρώνε, να πίνουν, να διαβάζουν, να κοιμούνται. Υποδομές δεν υπάρχουν. Ανάλογοι δάσκαλοι δεν υπάρχουν. Aνθρωποι οι οποίοι θα μπορέσουν πραγματικά να λειτουργήσουν το ολοήμερο σχολείο δεν υπάρχουν. Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά τα ανέφερα διότι εσείς μιλώντας πριν από λίγη ώρα είπατε ότι για σας είναι η παιδεία εθνικό μέγεθος. Όχι. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι δεν δαπανάτε χρήματα για την παιδεία και φυσικά δεν αποτελεί προτεραιότητα για σας η παιδεία. Φέρατε σήμερα εδώ ένα νομοσχέδιο που είναι νομοσχέδιο-κολάζ. Όπως οι μικροί μαθητές κολλούν μεταξύ τους φωτογραφίες, το ίδιο πράξατε σήμερα κι εσείς με το νομοσχέδιο αυτό. Και αυτό το νομοσχέδιο βεβαίως εγώ δεν το ψηφίζω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ:

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας τόσο ο Εισηγητής, ο κ. Ταλιαδούρος, όσο και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ο κ. Νεράντζης, και όλοι οι συνάδελφοι που μίλησαν λίγο πρωτύτερα εξέθεσαν με μεγάλη υπευθυνότητα τις θέσεις και με μεγάλη επιχειρηματολογία τις απόψεις τους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για το οποίο γίνεται απόψε αυτή η συζήτηση.

Θα ήταν λοιπόν από πλευράς δικής μου πολύ κουραστικό εάν επαναλάμβανα ακριβώς τα ίδια όσα ελέχθησαν, διότι τα όσα ηκούσθησαν στην Αίθουσα αυτή και αφορούν τις διατάξεις του νομοσχεδίου απηχούν και τις δικές μου απόψεις.

Θεωρώ όμως χρέος μου να σταθώ, κυρία Πρόεδρε, στις διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και ειδικότερα στο άρθρο 1, παράγραφο 4 και στο άρθρο 8, παράγραφο 8 διότι με τις διατάξεις αυτές δίνεται η δυνατότητα σε πτυχιούχους, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν δίπλωμα ή πτυχίο πληροφορικής να διορίζονται ως καθηγητές πληροφορικής εις βάρος των πτυχιούχων πληροφορικής των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Επίσης, στο άρθρο 8, παράγραφος 2, δεν προβλέπεται ο χαρακτηρισμός ως καθηγητικών σχολών των τμημάτων πληροφορικής των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Επειδή, κύριε Υπουργέ, έχω καταθέσει μία σχετική τροπολογία με γενικό αριθμό 1729 και ειδικό 143, ζητώ να αρθεί η αδικία εις βάρος των πτυχιούχων τμημάτων πληροφορικής, που είναι και οι καθ' ύλην αρμόδιοι να διδάξουν το μάθημα της πληροφορικής και να ενταχθούν στις καθηγητικές σχολές και τα πανεπιστημιακά τμήματα πληροφορικής. Νομίζω ότι μπορείτε να το κάνετε μια και υπάρχει πληθώρα δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες τους δικαιώνουν. Θα πρέπει λοιπόν να δείτε και την τροπολογία αυτή, κύριε Υπουργέ και πραγματικά να δώσετε και την προτεραιότητα και τη σημασία που πρέπει στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ώστε να ικανοποιηθούν οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων πληροφορικής και οι σχολές τους, τα τμήματά τους να χαρακτηριστούν ως καθηγητικές σχολές. Ευχαριστώ.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ:

................Όμως, μου έκανε εντύπωση ότι φτάσατε να καταφέρεστε σήμερα εδώ, απόντος του Υπουργού Παιδείας κυρίου Ευθυμίου εναντίον του για θέματα που είναι άσχετα με το νομοσχέδιο. Γιατί το κάνατε αυτό; Για μένα είναι πολιτικό ατόπημα να κατηγορείτε τον Υπουργό Παιδείας κύριο Πέτρο Ευθυμίου για θέματα που δεν έχουν σχέση με το νομοσχέδιο.

Θα τολμήσω μία απάντηση γιατί το κάνετε αυτό. Γιατί δεν έχετε πολιτική για την παιδεία και αυτό που πρόσφατα δημοσιοποιήσατε, καταρρίφτηκε σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις. Δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος που επιχειρηματολόγησαν για αυτή την πολιτική που παρουσιάσατε, αλλά στη γνώμη και στην άποψη για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εκπαιδευτικών με κύρος και εμπειρία στα θέματα της εκπαίδευσης. Κλείνω εδώ το κεφάλαιο αυτό και θέλω να αναφέρω ότι πριν από καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη σύνταξη ενός μεγάλου σχεδίου, χρηματοδοτούμενου και για τις είκοσι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρεται στην κοινωνία της πληροφορίας και στην ηλεκτρονική Ευρώπη. Αυτό το έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι διαπίστωσε ότι δεν πρέπει να περάσουμε, επειδή έχουμε μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στη διαχείριση και στη διακίνηση της πληροφορίας, μελλοντικά σε μία εποχή που να διακρίνονται οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που ξέρουν να διαχειρίζονται και να διακινούν την πληροφορία και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, αναφερόμενη βέβαια στα ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης και διακίνησης της πληροφορίας. Αυτό το τοποθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από συζητήσεις που έγιναν με τους αρμόδιους Υπουργούς και τους ηγέτες των χωρών της, στη βάση ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον η εποχή των εγγράμματων και αγράμματων. Τι θέλω να πω με αυτό, κύριοι συνάδελφοι; Σήμερα η επιστήμη της Πληροφορικής είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη για όλα τα ζητήματα της άσκησης πολιτικής σε όλους τους τομείς. Δεν θέλω να προσφύγω σε λαϊκισμό, όπως κάποιος συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας που απευθύνθηκε στους εξώστες, όπου παρακολουθούν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ Πληροφορικής, διότι δεν πιστεύω στην άσκηση αυτής της πολιτικής. Σήμερα η πολιτική πρέπει να ασκείται με ουσία και επιχειρήματα και όχι με εκσφεντονισμό πυροτεχνημάτων και ψηφοθηρίες. Πρέπει να πούμε ότι σήμερα η επιστήμη της Πληροφορικής είναι απαραίτητη και πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στην άσκηση αυτού του επαγγέλματος.

Γι' αυτό, λοιπόν, και εγώ θα προσθέσω με το δικό μου τρόπο στις τοποθετήσεις των συναδέλφων την επίλυση των ζητημάτων που θέτουν οι πτυχιούχοι του κλάδου Πληροφορικής των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο.

Βέβαια να πω ότι σωστά ο Υπουργός διέγραψε τη φράση στην παράγραφο 8 του άρθρου 8 του νομοσχεδίου "καθώς και τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 πίνακας δ' περίπτωση α' και πίνακας ε΄ περίπτωση α΄ του άρθρου 1 του παρόντος νόμου". Θα πρέπει, όμως, να αποδεχτεί ο Υπουργός και την πλήρη διαγραφή του εδαφίου β΄ αυτής της παραγράφου, καθώς και να επιστήσει την προσοχή του στο θέμα των διατάξεων 1 του νομοσχεδίου, όπου η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος ζητά την πλήρη διαγραφή.

Το άλλο αίτημα που αφορά στο να συμπεριληφθεί ο κλάδος ΠΕ19 Πληροφορικής στην απαρίθμηση των κλάδων που αντιστοιχούν σε καθηγητικές σχολές, πιστεύω ότι μπορεί να λυθεί εάν δοθεί η δυνατότητα στους πτυχιούχους Πληροφορικής των ΑΕΙ και ΤΕΙ να παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες σχολές που θα τους δώσουν αυτή τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν σε καθηγητικές σχολές. Κλείνοντας, θα ήθελα, απευθυνόμενος στον παρόντα Υφυπουργό Παιδείας, να κάνω μία πρόταση για μια ομάδα παιδιών, που πάσχουν από ινσουλινοεξαρτόμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1. Θα ήθελα να αποδεχτείτε να προστεθεί στην παράγραφο 8 του άρθρου 1 η φράση "...και οι πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτόμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1". Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ :

............. Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι το νομοσχέδιο περιέχει θετικές διατάξεις, κύριοι συνάδελφοι. Ακόμα και στην περίπτωση των πτυχιούχων της Πληροφορικής, η διάταξη είναι ισορροπημένη. Τι λέει; Λέει απλά ότι μόνιμοι προσλαμβάνονται καθηγητές μόνο από τους πτυχιούχους των Σχολών Πληροφορικής. Για όσους έχουν ήδη εκπαίδευση δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Προσλαμβάνονται ως μόνιμοι. Όσοι, όμως, δεν έχουν πάρει τη σχετική εκπαίδευση θα πρέπει να προχωρήσουν και να πάνε είτε στην ΠΑΤΕΕ ΣΕΛΕΤΕ ή σε κάποιες άλλες σχολές για να πάρουν αυτή την εξειδίκευση.

Για δύο χρόνια, ως προς το θέμα των αναπληρωτών, 50% υποχρεωτικώς προσλαμβάνονται από τους πτυχιούχους της Πληροφορικής, 50% από τους υπόλοιπους που τόσα χρόνια διδάσκουν πληροφορική. Κακώς θα έλεγα εγώ. Κακώς διδάσκουν πληροφορική, αλλά όμως διδάσκουν. Τους πετάς από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο; Και αυτό μόνο για δύο χρόνια με φθίνουσα πορεία. Θα έλεγα και το άλλο ως προς το θέμα της εκπαιδευτικής πιστοποίησης. Κύριοι συνάδελφοι, τότε θα έπρεπε και οι γεωπόνοι και οι μηχανικοί και οι γιατροί και οι δικηγόροι να μπορούν και αυτοί να διδάσκουν ανά πάσα στιγμή το δικό τους αντικείμενο. Τι να κάνουμε; Από παράδοση υπάρχουν κάποιες σχολές που θεωρούνται καθηγητικές. Κάποιες άλλες δεν θεωρούνται. Να τρέξουμε όλοι στα δικαστήρια να πάρουμε αποφάσεις δικαστηρίων και να πούμε από αυτές ότι είμαστε και εμείς οι μηχανικοί καθηγητική σχολή. Τέλος πάντων, το αντιπαρέρχομαι. Πιστεύω ότι η διάταξη είναι ισορροπημένη ως προς το ζήτημα αυτό...........

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ:

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ήρθατε εδώ με ένα νομοσχέδιο σήμερα που αναφέρεται σε μία συνέχιση μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που άρχισαν οι περασμένες κυβερνήσεις και συνεχίζετε εσείς με την παρέμβασή σας μέσω αυτού του νόμου, η οποία τελικά -απ' ό,τι φαίνεται- θα αποβεί σε εκπαιδευτική αρρυθμία για τα σχολεία.

Καταφέρατε μετά από τόσα χρόνια δουλειάς για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, κύριε Υπουργέ και εσείς και οι προκαθήμενοί σας Υπουργοί αλλά και ο συμπατριώτης μου Υπουργός Παιδείας που απουσιάζει σήμερα, ο κ. Ευθυμίου, να καταντήσετε την Ελλάδα την τελευταία των μοϊκανών για τους μαθητές στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Φαντάζομαι ότι δεν θα αγνοείτε ότι μόνο το 3% των Ελλήνων μαθητών ξέρουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μόνο το 2,5% των Ελλήνων μαθητών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Καταφέρατε λοιπόν με όλες τις στρατηγικές στα χρόνια που προηγήθηκαν από τότε μέχρι και σήμερα να δημιουργήσετε μια Ελλάδα ηλεκτρονικά αναλφάβητων με τη βούλα του Πάπα. Και η βούλα του Πάπα είναι τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT που μας δίνουν μία ακόμη μαύρη πρωτιά. Δεν φτάνει το λάθος που κάνατε τόσα χρόνια να δημιουργήσετε στρατιές ηλεκτρονικά αναλφάβητων, συνεχίζετε τώρα μέσω του νομοσχεδίου σας με το άρθρο 1 να αγνοείτε τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να προσφέρουν με την εμπειρία τους, την επιστημοσύνη τους, τη γνώση τους και την εξειδίκευσή τους τις πολύτιμες προσφορές που είναι απαραίτητες γνώσεις για τους μαθητές μας ώστε να ξεφύγουμε από αυτόν τον κόλαφο του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού στον οποίο μας οδήγησαν οι στρατηγικές και οι πολιτικές της Κυβέρνησής σας. Και όμως, αν και οι άνθρωποι αυτοί έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν και στο κάτω κάτω επιβάλλεται κάποτε να προσφέρουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία και τη γνώση σε αυτά τα θέματα στους νέους ανθρώπους, γιατί είμαστε όλοι γονείς εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο. Και εσείς και εγώ έχουμε τρία παιδιά που είναι στα σχολεία και θέλουμε τα παιδιά μας να μην καθοδηγούνται στην κοινωνία της πληροφορίας, τον τόσο χρήσιμο αυτό τόπο, από ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία και γνώση, αλλά από εξειδικευμένους ανθρώπους. Φτάνετε λοιπόν ακόμα και σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο επίσημα να τους βάλετε μια ταφόπλακα σαν κλάδο, εν δικαίω να διαμαρτύρονται, εν δικαίω να φτάνουν να είναι ακριβώς απέναντί σας αντίπαλοι στην πολιτική που εφαρμόζετε. Από την άλλη συνεχίζετε τη στρατηγική που τόσα χρόνια επιλέγετε να δημιουργείτε στρατιές ανθρώπων που δεν ξέρουν ή δεν έχουν ποιοτική σχέση ή ποιοτική συνεργασία στη λογική της κοινωνίας της πληροφορίας.

Έλεος κύρίε Υπουργέ! Κάποτε εδώ σ' αυτό το χώρο θα πρέπει η αξιοπρέπεια και η αξιοκρατία να αποτελούν κριτήριο και γνώμονα της οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Φέρνετε εδώ ένα νομοσχέδιο κουρελού κυριολεκτικά -επαναφέρω τον όρο του κυρίου Υπουργού που απουσιάζει σήμερα από την Εθνική Αντιπροσωπεία- με κομμάτια και αποσπάσματα από διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στους διάφορους τομείς της εκπαίδευσης, τα συνθέτετε με τον χειρότερο και πιο πρόχειρο τρόπο σε ένα σύνολο δομών, καταθέτετε την πρότασή σας και απαιτείται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να τη στηρίξει και να την ψηφίσει. Ε, όχι κύριε Υπουργέ, δεν θα υποστηρίξουμε μια τέτοια πρόταση.

Σας καταθέτουμε δύο τροπολογίες η Νέα Δημοκρατία, οι συνάδελφοί μου και εγώ, που θεωρούμε ότι είναι σημαντικές. Η μία έχει σχέση με τους πολύτεκνους που διορίζονται στον τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει να προτάσσονται απόλυτα στους διορισμούς.

Επ' ευκαιρία, τι θα κάνετε με τους καθηγητές που είχε ανακοινωθεί μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα του Υπουργείου ότι έχουν επιλεγεί και διορίζονται σε διάφορους τομείς; Καλά έγινε όμως και προτάθηκαν οι πολύτεκνοι από τους καθηγητές αυτούς που είχατε ανακοινώσει ότι διορίζονται. Κάποιοι όμως απ' αυτούς τους καθηγητές βγήκαν έξω από τους διορισμούς εκ των υστέρων βέβαια, ενώ οι άνθρωποι είχαν εκ προοιμίου ήδη γνώση ότι διορίζονται. Την ανακοίνωση την είχε κάνει το Υπουργείο σας.

Σας είχα κάνει ερώτηση την ημέρα της γιορτής της προεδρίας της δημοκρατίας και μου είχατε πει -και στους ίδιους είπατε- ότι θα διευθετηθεί το θέμα με το νομοσχέδιο αυτό που φέρνετε στη Βουλή και ότι σε καμία περίπτωση αυτοί........

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Το έχει μέσα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Ναι, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο. Θέλω να το ξεκαθαρίσετε με δήλωσή σας, κύριε Υπουργέ.

Καταθέτουμε τροπολογία που εμπεριέχει άποψη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Λειτουργών Ελλάδας ώστε να ρυθμιστούν θέματα που έχουν σχέση με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία εφόσον κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κληθούν να υπηρετήσουν σε δημόσιο σχολείο ως αναπληρωτές, δύναται αν το επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση τους και ο επόμενος χρόνος υπηρεσίας τους να λογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας αναπληρωτού στο δημόσιο. Είναι τροπολογία που έγκαιρα είχατε στα χέρια σας και την οποία προσυπογράφω και υποστηρίζω.

Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ ΛΙΑΚΑΤΑΣ:

...........'Οσον αφορά τα άρθρα του νομοσχεδίου, θέλω να μείνω σε ένα, δύο σημεία που πιστεύω ότι πρέπει να τα δείτε λίγο περισσότερο. Αναφέρομαι στους καθηγητές της πληροφορικής. 'Ενα πρώτο βήμα έκανε ο κύριος Υπουργός με την απάλειψη των σημείων από το άρθρο 8 στην παρ. 8 αλλά χρειάζεται να συμπληρωθεί η ρύθμιση. Το ανέφερε και ο κ. Βούλγαρης. 'Εχω την άποψη πως όταν ένα κλάδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν τους δεχόμαστε ως καθηγητές επειδή δεν είναι από καθηγητικές σχολές, τότε κάνουμε δύο πράγματα. Δεν κάνω υποδείξεις, απλά λέω την εμπειρία μου. Είτε προσαρμόζουμε τα προγράμματα του πανεπιστημίου ώστε να είναι και αυτοί καθηγητές ή εφόσον δεν θεωρείτε ότι υπάρχει επάρκεια, τότε φτιάχνουμε ειδικό πρόγραμμα στο ΑΣΠΕΤΕ, προκειμένου να τους δώσουμε την απαραίτητη επάρκεια που θεωρεί το Υπουργείο Παιδείας για να είναι καθηγητικές οι σχολές τους. Αν αυτό το κάνουμε δεκτό, τότε όλα τα άλλα μπορούν να ρυθμιστούν για να μην μπούμε σε περιπέτεια που οδηγεί τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να βγάζει τέτοιες κορώνες. Είναι γεγονός πως τα παιδιά που έχουν τελειώσει ΠΕ 19 και ΠΕ 20 είναι κάποιες χιλιάδες. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα για να λύσουμε το ζήτημα αν όχι σήμερα, τουλάχιστον αύριο. 'Αλλα νομοσχέδια έρχονται τις προσεχείς εβδομάδες, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλή πίστη όπως η ΟΛΜΕ εισηγείται αλλά και η 'Ενωση Πληροφορικών Ελλάδος και όπως εμείς πιστεύουμε για να κλείσει το θέμα. Γιατί τέτοιες κορώνες δεν τιμούν ούτε τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης αλλά ούτε και το Κοινοβούλιο. Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε, αντιπολιτευτικές κορώνες δεν βγάζει η Νέα Δημοκρατία και η Αντιπολίτευση. Επιχειρούμε με συγκεκριμένες προτάσεις να βγάλουμε την Κυβέρνηση από την εκπαιδευτική Εδέμ που νομίζει ότι βρίσκεται. Διότι η εικόνα που παρουσιάστηκε εδώ είναι πως όλα στην παιδεία είναι ιδανικά, πως όλα βαίνουν ομαλώς. Γιατί τα πανεπιστήμια θα ήταν κλειστά, οι καθηγητές θα απεργούσαν, οι καθηγητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα διαμαρτυρόντουσαν διότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άθλια, γιατί θα υπήρχαν όλα αυτά τα κενά που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία μας και δεν φροντίζει η Κυβέρνηση με τους κατάλληλους καθηγητές να τα πληρώσει; Είπε ο κύριος Υπουργός ότι κάνουμε γκρίζα Αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, το γκρίζο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει στην παιδεία η Κυβέρνηση, μία πολιτική που χαρακτηρίζεται από την απουσία σταθερού και μακροχρόνιου σχεδιασμού, από την απουσία διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα. Λάβαμε σήμερα τη διαμαρτυρία της ΟΛΜΕ η οποία λέει ότι ούτε καν ερωτήθηκε για το νομοσχέδιο, ούτε καν της εστάλη για διάλογο. Πως θα κάνουμε έτσι τα εκπαιδευτικά χωρίς διάλογο με εκείνους που τους αφορούν; Κυριαρχούνται όλα τα νομοσχέδια από αποσπασματικές προτάσεις και λύσεις, όπως το σημερινό. Βρίθει λεπτομερειών χωρίς όμως αυτές να εντάσσονται σε μία ενιαία γραμμή ή σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό. 'Ετσι συνεχώς καταφεύγουμε σε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων οι οποίες επειδή είναι πρόχειρες δεν μπορούν να επιβιώσουν πάνω από λίγους μήνες και ξαναφέρνει η Κυβέρνηση τροποποιήσεις που τροποποιούν τα προσφάτως τροποποιηθέντα. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης απορύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Για παράδειγμα η νέα αλλαγή, η τέταρτη σε τρία χρόνια που γίνεται στη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών. Δεύτερο παράδειγμα η παιδαγωγική κατάρτιση. Με τις ρυθμίσεις που εισάγετε με το σημερινό νομοσχέδιο, ουσιαστικά καταργείτε την υποχρεωτική παιδαγωγική κατάρτιση ακόμη και σε όσες περιπτώσεις αυτή υπήρχε. Πως την καταργείτε; Με τις παρ. 2 και 7 του άρθρου 8. Φαίνεται ότι εγκαταλείπεται οριστικά η υποχρέωση αυτή που ήταν διακήρυξή σας και είχε νομοθετήσει η Κυβέρνησή σας το '97. Αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Πέραν αυτών δείχνετε επιλεκτική ευαισθησία στο σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων. Ενώ πληθώρα δικαστικών αποφάσεων έχει αναγνωρίσει τα τμήματα πληροφορικής ΑΕΙ ως καθηγητικές σχολές, εσείς επιχειρείτε σήμερα με τις ρυθμίσεις που εισάγετε, να ακυρώσετε αυτές τις αποφάσεις και ουσιαστικά να θέσετε εκτός εκπαίδευσης τους πτυχιούχους πληροφορικής. Αφού από τη μια μεριά δεν τους δίνετε τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδαγωγική κατάρτιση και από την άλλη δεν εντάσσετε τις σχολές τους στις καθηγητικές. Γιατί τους διώκετε ενώ ισχυρίζεστε ότι είναι απαραίτητοι; Δεν είναι αντιφατικό; Δεν μας απαντήσατε. Αναμένουμε απάντησή σας: Θα εντάξετε ναι ή όχι και τα τμήματα πληροφορικής στις καθηγητικές σχολές; Θα αξιοποιήσετε στην εκπαίδευση τους πτυχιούχους πληροφορικής ή θα συνεχίσετε με μικροπολιτικά και προεκλογικά μπαλώματα να έχουμε Θεολόγους που θα διδάσκουν πληροφορική; 'Εχετε συνειδητοποιήσει ότι ανοίγετε το δρόμο για δικαστικές προσφυγές των πτυχιούχων πληροφορικής με συνέπεια να επιβαρύνει βαρύτατα οικονομικά αργότερα την πολιτεία; Είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν. Τα πρόχειρα και εμβαλωματικά μέτρα της Κυβέρνησης στην εκπαίδευση θα τα πληρώνει ο τόπος για πολλά χρόνια. Ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ:

.........Η πρότασή μας αφορά τους καθηγητές της πληροφορικής. Δεν χρειάζεται καμία προσαρμογή γιατί οι σχολές που χαρακτηρίζονται ως καθηγητικές εκ της λειτουργίας τους είναι καθηγητικές. Όμως το μάθημα της πληροφορικής μπαίνει τώρα. Αυτεπάγγελτα θα έπρεπε να χαρακτηριστεί το τμήμα της πληροφορικής καθηγητικό. Δεν χρειάζονται λοιπόν προσαρμογές για να γίνει αυτός ο χαρακτηρισμός. Το ότι έχετε ρυθμίσει τα θέματα του διορισμού με το 50% και την μόνιμη πρόσληψή τους αυτό είναι το ένα μέρος. Αυτό που ζητά ο κλάδος τους πάντως είναι πολύ σωστό. ...............

 

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ:

................Έρχομαι στις ειδικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αναπαράγουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης των οργανικών θέσεων και της κάλυψής τους με διορισμούς καθηγητών. Υπάρχουν πολλές οργανικές θέσεις και πάγιες ανάγκες. Αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, καινούργιοι πίνακες και μια σύγχυση υπάρχει και στο μεγάλο τομέα της εκπαίδευσης που αφορά την πληροφορική. Αυτή τη στιγμή έχετε έναν ικανό αριθμό αποφοίτων στον τομέα της πληροφορικής. Είναι ένας καινούργιος τομέας ο οποίος μπορεί να αποτελέσει καθηγητική σχολή και να έχει απόλυτη προτεραιότητα τους διορισμούς. Μετά για να καλύψετε αυτά τα κενά θα έρθουν εδώ άλλες ρυθμίσεις που προτείνετε για να τα καλύψετε. Δεν πρέπει όμως να φτάνουμε να υποβαθμίζουμε το θέμα της πληροφορικής ούτε στο επίπεδο των ωρομίσθιων και με ομηρία καθηγητών ούτε να βάζουμε κατά 50% προτεραιότητες όταν έχουμε αποφοίτους από σχολές πληροφορικής ή αποφοίτους από καθηγητικές σχολές φυσικούς, μαθηματικούς, με μάστερ και διδακτορικά στα θέματα της πληροφορικής και να βάζουμε τις προϋπηρεσίες και όλα αυτά τα θέματα σε πτυχιούχους οι οποίοι δεν έχουν αυτό το αντικείμενο. Πρέπει να προσέξουμε και να δείξουμε σοβαρότητα σε αυτό το θέμα και να καλύψουμε τον τομέα της πληροφορικής με βάση αξιοκρατικά κριτήρια ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί.

Η αναφορά ότι αυτά θα ισχύσουν για τα δύο χρόνια έγινε ακριβώς για να ισχύσει αυτή η διαρκής ομηρία των αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών για να μην εμπίπτουν στις διατάξεις των αόριστων συμβάσεων που ορίζει και η κοινοτική οδηγία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως και των εκπαιδευτικών............

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, διαφαίνεται κοινή άποψη στο ζήτημα των πτυχιούχων πληροφορικής και εκφράζω την απορία μου, όχι μετά σθένους, γιατί από την δευτερολογία του κυρίου Υπουργού μπορεί να προκύψει επίλυση του ζητήματος, πάντως εκφράζω την απορία μου γιατί να εκδηλωθεί το σκεπτικό του εισηγητή της πλειοψηφίας, ότι επέρχονται και άλλα νομοσχέδια και θα το λύσουμε σε ένα άλλο νομοσχέδιο.

Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι συντρέχουν αναμφισβήτητοι όροι και προϋποθέσεις στο συγκεκριμένο θέμα και είναι προφανές το δίκαιο της συγκεκριμένης κατηγορίας αποφοίτων των πανεπιστημίων και θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου...............

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ:

.......Ακούγοντας αυτά απόψε η εκπαιδευτική κοινότητα νομίζω ότι πρέπει να ανησυχεί, μάλλον να τρομοκρατείται, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πρότερος βίος σας όσον αφορά την εκπαίδευση αγαπητοί συνάδελφοι δεν ήταν ούτε έντιμος, ούτε δημοκρατικός, γιατί χειραγωγούσε ανθρώπους, αλλά και συνειδήσεις και δεν διαμόρφωνε ελεύθερους δημοκρατικούς πολίτες γιατί δεν ήθελε τον εκπαιδευτικό ελεύθερο και δημοκρατικό στη λειτουργία του. Έτσι, λοιπόν, αν θέλετε ρωτήστε τα στελέχη σας στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θέλουν να ξεχάσουν αυτό το πρόγραμμα που εσείς βαρύγδουπα αναλύσατε στην ελληνική κοινωνία ως πρόγραμμα για την εκπαίδευση την τετραετία που θα... όταν κυβερνήσετε! Θα έλεγα περιστασιακές ευαισθησίες παίζοντας μέσα στην Αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στο ναό της δημοκρατίας, ένα θέατρο, ένα σόου λαϊκισμού, επειδή ακριβώς κάποιοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει ως πρόγραμμα ζωής το σχολείο και με βάση αυτό έχουν κάνει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και παρακολουθούν τη σημερινή μας συνεδρίαση..............

..........Έτσι λοιπόν σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, η πολιτική ηγεσία και η Κυβέρνηση δεν θέλει να υποβαθμίσει το επίπεδο του εκπαιδευτικού.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση των συναδέλφων καθηγητών πληροφορικής υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να αντιμετωπισθεί. Γι' αυτό ακριβώς και με αίσθημα ευθύνης απαντάει θετικά στα περισσότερα από τα αιτήματά τους.

Σε ό,τι αφορά όμως το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης, κύριε Πρόεδρε, αλήθεια γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι με έγγραφο 29.10.2003 η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης που εκφράζει τους εκπαιδευτικούς στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "επιθυμούμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι καταργείται ουσιαστικά η υποχρέωση παιδαγωγικής κατάρτισης, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτή υπήρχε", ενώ εσείς ως Κυβέρνηση το 1977 είχατε διακηρύξει και νομοθετήσει και δεν υλοποιήθηκε; Επαναφέρουμε το αίτημά μας για ουσιαστική παιδαγωγική εκπαίδευση και κατάρτιση για όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και στο πλαίσιο αυτό διαφωνούμε με την προώθηση οποιωνδήποτε άλλων διατάξεων.

Αλήθεια, τι θα πουν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης που προέρχεται από τα σπλάχνα τους και μάλιστα προετοιμάζεται για το Εθνικό Κοινοβούλιο; Σ' αυτό το σημείο δεν μας απάντησαν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Απλά, προσπαθούν να σπεκουλάρουν -με συγχωρείτε για την έκφραση- προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν στο βωμό της ψηφοθηρικής τους σκοπιμότητας ως βορά τους συναδέλφους αναπληρωτές είτε πρόκειται για τους πτυχιούχους πληροφορικής των πανεπιστημίων και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο σύνολό τους..........

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ:

'Όχι, κύριε Πρόεδρε. Όμως θέλω να απαντήσω σε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα.

Το σχέδιο νόμου δέχθηκε την επίθεση από την Αντιπολίτευση στη λογική αν ως κείμενο, ως δομή, ως αισθητική και αρχιτεκτονική έχει πληρότητα. Πιστεύω ότι και αυτό μετράει. Σ΄ ένα κείμενο πάντα θα τα βλέπουμε και αυτά. Όμως, σε ένα κείμενο που πραγματικά νομοθετεί σαν σχέδιο νόμου, εκείνο το οποίο θα πρέπει να κυριαρχήσει είναι η λειτουργικότητα που έχει, η δυνατότητα δηλαδή όταν αυτό γίνει νόμος, να φέρει ωφελιμότητα και χρησιμότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη λειτουργία του σχολείου. Εκεί λοιπόν θα κριθούμε, εκεί δέχομαι την κριτική, να μου πείτε εάν η τάδε ρύθμιση ή η τάδε ρύθμιση δεν εξυπηρετεί αυτό. Κύριοι συνάδελφοι, ο λόγος απόψε διατυπώθηκε και με απαξιωτικό τρόπο και με υβριστικό τρόπο από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ειλικρινά με εκπλήσσει. Έχουμε το μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό στη χώρα που είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Μιλώ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει 1.450.000 παιδιά, υπάρχουν 10.500 σχολεία, 150.000 εκπαιδευτικοί και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, που δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες στα παιδιά μας έχει χίλιες παραμέτρους ακόμα που συνθέτουν αυτόν τον ζωντανό οργανισμό. Γιατί κάθε παιδί είναι μια μοναδική προσωπικότητα κι έτσι πρέπει να προσεγγίσουμε το κάθε παιδί, για να του δώσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσει αγωγή, μόρφωση και γνώσεις. ?ρα, θα μου βρείτε κι ένα και δύο σχολεία και τρία και 50 σχολεία από τα 10.500 που θα έχουν αδυναμίες και στις υποδομές και σε ο,τιδήποτε άλλο. Πάντα θα υπάρχουν. Και στην πιο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, θα συναντήσει κανείς. Εκεί που θα κριθούμε είναι στο εξής: Aν εντοπίζοντας αδυναμίες και προβλήματα, δυσκολίες και ελλείμματα, δίνουμε τη μάχη να τα καλύπτουμε και θα προκύπτουν τα καινούργια που δημιουργεί η πρόοδος και η εξέλιξη και η ανάπτυξη ενός καινούργιου σχολείου. Ε, λοιπόν τα δικά μας είναι τέτοια. Θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι δεν θα προκύψει όταν ένας εκπαιδευτικός για κάποιο λόγο -και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε- απουσιάσει από το σχολείο μέχρι να πάει να καλύψει το κενό, δεν θα υπάρχει θέμα. Θα υπάρχει. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος να έχει ετοιμότητα, να μπορεί να απαντάει, να μην αφήνει κενά και δυσκολίες και προβλήματα. Και αυτό κάνουμε. Τι να μου πει κάποιος; Να περιγράψει δηλαδή την εξαίρεση, να τη γενικεύσει, να την κάνει γκρίζο ρεπορτάζ στην τηλεόραση ή κάπου αλλού και να έρθει και η αντιπολίτευση στη Βουλή να ταυτιστεί με έναν τέτοιο λόγο; Πάντα θα υπάρχουν και θα κάνουμε αγώνα. Έστω και ένα να υπάρχει, θα το καταπολεμήσουμε, θα το ξεπεράσουμε και αυτό κάνουμε. Η εξαίρεση όμως δεν διαμορφώνει τον κανόνα. Η εξαίρεση να υπάρχει γιατί υπάρχει ο κανόνας και δίνουμε αυτή τη μάχη η εξαίρεση να είναι μικρή.

Θα ήθελα να αναφερθώ προσωπικά στον κ. Χουρμουζιάδη. Δεν αναφέρθηκα σε σας κύριε συνάδελφε, ότι αντιμετωπίζετε απαξιωτικά το νομοσχέδιο. Ο λόγος σας, νομίζω, κοσμεί το Εθνικό Κοινοβούλιο -επιτρέψτε μου να το πω- την Εθνική μας Αντιπροσωπεία και το κόμμα σας που είστε εδώ. Κι εγώ σας προσέχω πάντα, γιατί ο λόγος σας έχει ένα περιεχόμενο, το οποίο αξίζει να ακούει ο καθένας και να το μελετάει. Έτσι αντιμετωπίζω κάθε τι που είπατε. Δεν αναφερόμουν σε σας όσον αφορά αυτό το θέμα, έχει να κάνει με την αξιωματική αντιπολίτευση που κάποιοι συνάδελφοι, όχι όλοι βέβαια, αντιμετώπισαν με αυτό τον τρόπο αυτή την ουσιαστική κουβέντα που απόψε κάναμε πάνω σ' αυτό το σχέδιο νόμου και μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για ορισμένες πτυχές της παιδείας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφέρθηκε το ολοήμερο σχολείο-και προκλήθηκα από τους συναδέλφους- το οποίο περιγράφηκε με διάφορα χρώματα, που είναι μάλιστα στα πρώτα του βήματα και το θέλει η ελληνική κοινωνία, το απαιτεί η εκπαίδευση και το πλαισιώνουμε με χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δουλεύουν εργατοώρες εκεί, για να μπορέσουμε να το φέρουμε σε αυτό το επίπεδο των ονείρων μας και των προσδοκιών μας και γίναμε δυο ομάδες. Η μια ομάδα -εδώ αυτό έχει συμβεί, στην ελληνική κοινωνία έχει γίνει- συνήθως αγωνίζεται να δημιουργήσει, να ολοκληρώσει, να αναδείξει, να φτιάξει. Σε κάθε ολοήμερο σχολείο, λοιπόν, υπάρχει ο διευθυντής του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί, υπάρχει μια ομάδα γονέων που είναι εκεί που αγωνίζονται, υπάρχει η τοπική αυτοδιοίκηση -και αυτή αγωνίζεται- η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε πάρα πολλές περιπτώσεις και η πολιτεία. Είναι πάνω από 25 άτομα που ασχολούνται σε ένα ολοήμερο σχολείο για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που έχει το καινούργιο σχολείο και να το μεγαλώσουμε. Αν αυτό το καινούργιο σχολείο έχει 25 άτομα που είπα -τόσα είναι που ασχολούνται να το οργανώσουμε- σε 5.500 σχολεία, κάπου 130.000 άνθρωποι ασχολούνται σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας, προσφέροντας και λειτουργώντας για αυτό το σχολείο. Αυτό το σχολείο λοιπόν έχει μια ομάδα ανθρώπων που είναι περίπου 130.000 άνθρωποι που αγωνίζονται γι' αυτό το σχολείο και δημιουργούμε όλοι μας αυτό το σχολείο. Η κοινωνία, η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση όλοι αγωνιζόμαστε και του χρόνου θα είναι πολύ λιγότερα τα προβλήματα και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα. Δεν γίνεται κάτι από μόνο του. Ε, λοιπόν, αυτή είναι η μια ομάδα που δημιουργεί, που φροντίζει, που μεριμνά, που αναδεικνύει το καινούργιο, την πρόοδο.

Υπάρχει και μια άλλη ομάδα που επέλεξαν κάποιοι να προσφέρουν σε αυτό το σχολείο με έναν άλλον τρόπο, με την ανάδειξη των προβλημάτων, με την επισήμανση, με την προβολή τους. Και πολλές φορές για να δώσουν έμφαση στα όποια προβλήματα βλέπουν -γιατί αυτό επέλεξαν, να είναι παρατηρητές χωρίς να έχουν συμμετοχή, μόνο προβάλουν, αναδεικνύουν, περιγράφουν το πρόβλημα-χρησιμοποιούν, για να είναι σπουδαίοι, και απαξιωτικά επίθετα, χρησιμοποιούν με πολύ ευκολία απαξιωτική αντιμετώπιση και γι' αυτούς που εργάζονται και αγωνίζονται γι' αυτό το σχολείο.

Αυτή η ομάδα λοιπόν βρήκε έκφραση και στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα σχολείο που πραγματικά το θέλει η ελληνική κοινωνία, εμείς το επιλέξαμε και αγωνιζόμαστε γι' αυτό και θέλουμε τη συμπαράσταση όλων για να πετύχει αυτό το σχολείο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τις πράξεις του και από τις ενέργειες, χαρακτηρίζεται ο καθένας αν είναι προοδευτικός ή αν είναι συντηρητικός. Η μάχη λοιπόν να γίνει το καινούργιο, να βελτιώσουμε, να αναδείξουμε, να δώσουμε καλύτερα σχολεία, καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά μας είναι μια συνεχής μάχη και στην πορεία υλοποίησης αυτών των αλλαγών θα υπάρχουν και ελλείμματα τα οποία θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για να καλύπτουμε και αυτό κάνουμε.

Για τις λίγες δαπάνες που έχουμε στη χώρα μας: Ναι, το ξέρουμε είναι έτσι. Είναι 3,6% του ΑΕΠ, έχουμε μειωμένες δαπάνες. Και όταν κάποιος θα πει ότι πρέπει να τις αυξήσουμε, πρέπει να λέει και από πού θα τα πάρουμε και πρέπει να είναι ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να λέμε ναι σε όλα. Δεν μπορεί να μη λέμε ότι αυτό θα το κάνουμε με αυτές τις δαπάνες, θα πάρουμε από εκεί τα κονδύλια, θα χρησιμοποιήσουμε εκείνα, θα έχουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα είναι αυτοί οι στόχοι, θα είναι μετρήσιμοι κλπ. Τότε είμαστε αξιόπιστοι. Εγώ δέχομαι λοιπόν ότι μπορούμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην παιδεία -γιατί για επενδύσεις πρόκειται- αρκεί να απελευθερώσουμε κονδύλια. Να απελευθερώσουμε από πού όμως; Είμαστε η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στην άμυνα, στην ασφάλεια και στη θωράκιση της χώρας σε όλη την Ευρώπη. Τα τρία Υπουργεία Εθνικής ?μυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης που έχουν σχέση με την άμυνα, την ασφάλεια και τη θωράκιση της χώρας πλησιάζουν οι προϋπολογισμοί τους στο 8,5% που αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 3,5% του ΑΕΠ. ?ρα λοιπόν, αν η πολιτική μας στα εθνικά μας θέματα στην εξωτερική μας πολιτική, στη διεθνή μας παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν το κύρος, η αποδοχή και η αξιοπιστία της χώρας έχει ανέβει, αν είναι έτσι, που είναι έτσι, γιατί σήμερα η Τουρκία η οποία δημιουργεί την ένταση, είναι σε μια άλλη φάση προσέγγισης με την Ευρώπη, άρα θα αποδεχθεί μέσα από τη διεθνή νομιμότητα να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε θα αποκλιμακωθεί η ένταση, άρα θα αποκλιμακωθούν οι εξοπλισμοί.

'Αρα, θα μπορούμε να λέμε να αποδεσμευτούν κονδύλια. 'Αρα, λοιπόν, αυτής της πολιτικής που τόσα χρόνια η Αντιπολίτευση σ' αυτήν την Αίθουσα και οπουδήποτε αλλού διατύπωσε το δημόσιο λόγο της, ήταν απαξιωτική, ήταν μια πολιτική που δεν ήταν πατριωτική κλπ. Θυμάστε τι έχουν πει κατά καιρούς.Αυτή την πολιτική, λοιπόν, την επιτυχή εάν την κεφαλοποιήσουμε τώρα, πράγματι θα αποδεσμευτούν κονδύλια και τότε για μας θα είναι η πρώτη προτεραιότητα η παιδεία. Και αν η αντιπολίτευση λέει ότι θα το πάει στο 5% του ΑΕΠ παρακαλώ να μας πει από πού. Από την πετυχημένη πολιτική της χώρας στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στην πορεία προς την Ευρώπη και όλα όσα κάναμε αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό, λοιπόν, ολοκληρώνοντας θέλω να πω ότι θα αποδεσμευτούν κονδύλια γιατί πράγματι είχαμε μία συνετή και αποτελεσματική πολιτική και σ' αυτούς τους τομείς. Θα αποδεσμευτούν τα κονδύλια και για μας είναι πρώτη προτεραιότητα η παιδεία, είναι η υγεία, είναι το κοινωνικό περιεχόμενο στην πολιτική μας. Και έτσι θέλουμε να τονίσουμε το κοινωνικό πρόσωπο και την κοινωνική ευαισθησία αυτού του κόμματος που έφερε στο πολιτικό λεξιλόγιο αυτές τις φράσεις που έχουν σήμερα πολιτικό περιεχόμενο, πολιτικό αντίκρισμα, έχουν πράξη και το απολαμβάνει ο ελληνικός λαός. Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και για τη συμμετοχή σας σ' αυτό το νομοσχέδιο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Για το πολιτιστικό κέντρο δεν μας απαντήσατε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων): Η πρόταση που κάνετε για το πολιτιστικό εκπαιδευτικό κέντρο σε κάθε νομό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, θα τη μελετήσουμε και θέλω να δηλώσω στη Βουλή ότι αυτή η πρόταση είναι ένα ακόμα μετερίζι του πολιτισμού. Και μάλιστα όταν ο πολιτισμός δένεται με την εκπαίδευση είναι ό,τι καλύτερο. Γι' αυτό, λοιπόν, θα μελετήσουμε την πρόταση αυτή και σε άλλη ευκαιρία θα την προωθήσουμε στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: "Ρύθμιση εκπαιδευτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις".

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του κυρίου Υπουργού;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:Δεκτό, δεκτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων "Ρύθμιση εκπαιδευτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις" έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής: (Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ' ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.

Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα. Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 23.55', λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2003 και ώρα 10.30', με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: Λήψη απόφασης (ονομαστική ψηφοφορία) σύμφωνα με τα άρθρα 62 του Συντάγματος και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των Βουλευτών κ.κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ανδρέα Μακρυπίδη, Ιωάννη Νικολαίδη, Αριστοτέλη Παυλίδη, Μάριου Σαλμά, Θεόδωρου Σκρέκα, Κωνσταντίνου Τασούλα, Ιορδάνη Τζαμτζή, Νικολάου Τσιαρτσιώνη, Δημητρίου Τσιόγκα, σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ