Όλα τα Άρθρα

Παράνομες προσλήψεις τριάντα εννέα αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής

Έγγραφο της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας προς το ΥΠΕΠΘ, τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας.


Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας


ΠΡΟΣ:
το Τμήμα Α? της Δ/νσης Προσωπικού Δ.Ε. του ΥΠΕΠΘ
τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης
τις σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπ/σης


ΘΕΜΑ:
Παράνομες προσλήψεις τριάντα εννέα αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής

ΣΧΕΤ:
Έγγραφο 115240/Δ2/20.10.2003 του ΥΠΕΠΘ
Υπουργική Απόφαση 113399/Δ2/16-10-03 του ΥΠΕΠΘ



6 Νοεμβρίου 2003

Με το υπ. αριθμ. 115240/Δ2/20.10.2003 έγγραφο του ΥΠΕΠΘ, το οποίο υπογράφει ο Διευθυντής Προσωπικού Δ.Ε. κ. Ι. Παπαγεωργίου, κλήθηκαν οι κατά τόπους Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας να προχωρήσουν σε προσλήψεις τριάντα εννέα προσώπων χωρίς πτυχίο Πληροφορικής σε θέσεις αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής.

Όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο, οι προσλήψεις των προσώπων αυτών έγιναν με την αριθμ. 113399/Δ2/16-10-03 Υπουργική Απόφαση, η οποία όμως δεν στάλθηκε μαζί με το έγγραφο 115240/Δ2/20.10.2003.

Είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω 39 προσλήψεις είναι παντελώς παράνομες και ανυπόστατες, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου 2003 πρόσληψη σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομισθίων καθηγητών Πληροφορικής κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 γίνεται μόνο από τους έχοντες τα πλήρη προσόντα διορισμού δηλ. πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα.

Για λόγους δεοντολογικούς δεν θα αναφέρουμε τα ονόματα των 39 παρανόμως προσληφθέντων, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, ούτε το βασικό πτυχίο που έχει καθένας από αυτούς.

Καλούμε τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης, που προχώρησαν σε τοποθέτηση οποιουδήποτε από τους 39 παρανόμως προσληφθέντες, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προασπίσουν το κύρος τους και να προστατεύσουν τους αρμόδιους υπαλλήλους τους από τη διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων. Προτείνουμε να ζητούν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου κάθε προσώπου που προσλήφθηκε ή θα προσληφθεί ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος καθηγητής Πληροφορικής στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20 προκειμένου να ελέγχουν τη νομιμότητα της πρόσληψης επί τόπου και να μην βασίζονται σε έγγραφα και αποφάσεις των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΕΠΘ.

Καλούμε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, όπου έχουν εμφανιστεί ή εμφανίζονται για να αναλάβουν υπηρεσία, πρόσωπα που φέρονται να έχουν διοριστεί ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι καθηγητές Πληροφορικής κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20, να ζητούν και αυτοί επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του βασικού τους πτυχίου και στην περίπτωση που το πτυχίο αυτό δεν είναι πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ από αυτά που προβλέπονται στις ισχύουσες διατάξεις, να συνεννοούνται με τους ανωτέρους τους και να ζητούν έγγραφη επιβεβαίωση της νομιμότητας της πρόσληψης προκειμένου να αποδεχθούν το διορισμό, προς αποφυγή πιθανών ποινικών αδικημάτων. Σε περίπτωση που ζητηθεί από πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, η χορήγηση αντιγράφων των πράξεων ανάληψης που έχουν ήδη υπογραφεί, η άρνηση χορήγησης των στοιχείων αυτών μπορεί να στοιχειοθετήσει πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα. Παρομοίως η άρνηση πρωτοκολλήσεως της σχετικής αίτησης για χορήγηση των στοιχείων αυτών.

Καλούμε τέλος τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να εκδώσουν άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο για το τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί, όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν επιτέλους τη θέση τους σχετικά με τη νομιμότητα των διορισμών προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομισθίων καθηγητών Πληροφορικής των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 προσώπων που δεν διαθέτουν πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ αντίστοιχα. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουν την κύρια ευθύνη για τα πιθανά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί ή θα διαπραχθούν ενόσω ισχύει το παρόν νομικό πλαίσιο διορισμών.

Όλα τα μέλη μας, τα οποία έχουν έννομο συμφέρον να ζητούν την ακύρωση των παράνομων διορισμών και την ποινική δίωξη των προσώπων που τους έχουν διενεργήσει, έχουν λάβει λεπτομερείς οδηγίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές. Τονίζουμε με έμφαση ότι στους πίνακες Β και Γ του Ενιαίου Πίνακα Αναπληρωτών κλάδων Πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20 υπάρχουν περίπου 600 αδιόριστοι πτυχιούχοι Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, το έννομο συμφέρον των οποίων είναι άμεσο και πρόδηλο. Έννομο συμφέρον έχουν επίσης οι χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Β/θμια εκπαίδευση, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στους πίνακες αναπληρωτών.



Εκ μέρους της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας


Ο Πρόεδρος
Νεκτάριος Μουμουτζής


Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Ανδρεαδάκης