Όλα τα Άρθρα

Χρόνια πολλά στην Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας!

Στην 21η συνεδρίασή του στις 1 Φεβρουαρίου 2004, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας αποφάσισε την καθιέρωση της εορτής του Αγίου Πνεύματος ως επίσημης εορτής της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας. Φέτος, λόγω των μεγάλων θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διοργανώσουμε κάποια επίσημη εκδήλωση. Εντούτοις, είναι μια καλή αφορμή να δούμε κάποια πράγματα...

Βασικός στόχος της ΕΠΕ ήταν και παραμένει η συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας: Να βρούμε τις λέξεις, τις έννοιες και το θάρρος να μάθουμε και να πούμε τι είμαστε, τι ζητάμε, πώς μπορούμε να ανταποδώσουμε στην Κοινωνία τους κόπους και τους πόρους που καταβλήθηκαν για την ανατροφή και τη μόρφωσή μας. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι πρέπει να αναδείξουμε την Κοινωνική Ευθύνη των Πληροφορικών.

Ξεκινήσαμε με τη λέξη Πληροφορικός που θέλουμε να την κάνουμε σε όλους (συναδέλφους και κοινωνία) γνωστή ως λέξη που σημαίνει τον τεχνικό επιστήμονα της πληροφορικής. Τη βάλαμε στον τίτλο της Ένωσής μας. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε σε όλους τους συναδέλφους την συνείδηση ότι αυτή η λέξη είναι προτιμότερη από τους περιφραστικούς τίτλους που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να δηλώσουμε την επαγγελματική και επιστημονική μας ταυτότητα. Είναι μια λέξη - σύμβολο της ενότητάς μας. Και γι΄ αυτό θέλουμε να τη φορτίσουμε με θετικά νοήματα. Θέλουμε να της δώσουμε περιεχόμενο με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που κάνει η Ένωσή μας.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασία της πρότασής μας για δημιουργίας Εθνικού Επιμελητηρίου Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ΕΘΕΕΠ), συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη να βρούμε και ένα δεύτερο σύμβολο ενότητας: Ένα πρόσωπο που με τη ζωή του και το παράδειγμά του έδειξε την ευθύνη των επιστημόνων απέναντι στην κοινωνία. Αναζητήσαμε αυτό το πρόσωπο στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένα πρόσωπο που να φορτίζει θετικά και θα λειτουργεί ως πρότυπο για όλους μας αλλά και θα μας δίνει την ευκαιρία να απευθύνουμε τα μηνύματά μας σε άλλους επιστημονικούς χώρους, ιδίως σε αυτούς που πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν αρνητικά εξαιτίας της μακροχρόνιας στρέβλωσης που παρατηρείται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Να βοηθήσουμε κι άλλους επιστήμονες να κατανοήσουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησής τους όπως κάνουμε κι εμείς με βάση την ιδρυτική μας διακήρυξη (http://www.epe.org.gr/idritikidiakirixi.jsp).

Δυστυχώς, δεν βρήκαμε κάποιο πρόσωπο - πρότυπο κοινής αποδοχής. Συνειδητοποιήθηκε όμως η ανάγκη μιας κοινής γιορτής που θα μας δίνει την αφορμή για συνεύρεση, προβληματισμό, συζήτηση, αποτίμηση των προσπαθειών μας και χάραξη νέων στόχων. Βλέποντας το σήμα μας, το περιστέρι, καταλήξαμε στην εορτή του Αγίου Πνεύματος, αργία ήδη για τους εργαζομένους στο δημόσιο αλλά και σε ορισμένες εταιρείες του κλάδου.

Εκ των υστέρων μπορεί κανείς να βρει πολλούς συμβολισμούς σε αυτή τη μέρα. Συμβολισμούς που βοηθούν να προβληματιστούμε και αντλήσουμε δυνάμεις για νέες προσπάθειες. Ας μείνουμε λοιπόν εδώ, ας βρει ο καθένας τους συμβολισμούς και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί τον επόμενο χρόνο να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι προς όφελος όλης της Κοινωνίας.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, στην ΕΠΕ, στα μέλη της και όλους τους συναδέλφους!