Όλα τα Άρθρα

Δελτίο Τύπου - Ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «ΝΟΗΣΙΣ»

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και εκφράζει τον προβληματισμό και την απορία της, για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «ΝΟΗΣΙΣ»

Αθήνα, 12-10-2015

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και εκφράζει τον προβληματισμό και την απορία της, για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "ΝΟΗΣΙΣ" στη Θεσσαλονίκη.

Το "ΝΟΗΣΙΣ" λειτουργεί από το 2004 αποτελώντας μοναδικό τεχνολογικό ίδρυμα για τη χώρα.

Πρόκειται για ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την απόλυτη εποπτεία του ελληνικού κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, το "ΝΟΗΣΙΣ" εξυπηρετεί ποικίλους σκοπούς, όπως:

  • Ενημερώνει για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας με απλό και κατανοητό τρόπο.

  • Διασώζει τεκμήρια της ιστορικής εξέλιξης του τεχνικού μας πολιτισμού.

  • Καλλιεργεί φιλική στάση απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία.

  • Εκπαιδεύει και ταυτόχρονα ψυχαγωγεί χιλιάδες επισκέπτες (σχολικές τάξεις, μεμονωμένους επισκέπτες, οικογένειες, τουρίστες).

Για να πετύχει όλα τα παραπάνω:

  • Απασχολεί 23 εργαζομένους αορίστου χρόνου, άρτια εκπαιδευμένους στο αντικείμενό τους.

  • Επιτυγχάνει αυτοχρηματοδότηση, που κυμαίνεται ετησίως μεταξύ 60% και 70%, επίδοση αξιοζήλευτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι του "ΝΟΗΣΙΣ" βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξόντωσης, παραμένοντας απλήρωτοι για 5 μήνες, ενώ πολλοί από αυτούς αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα έξοδα μετάβασης στην εργασία τους. Επιπρόσθετα, δεν έχει ακόμα οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο από το αρμόδιο υπουργείο εδώ και 16 μήνες, προκαλώντας την ουσιαστική αδυναμία όποιου προγραμματισμού δράσεων και τήρησης δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το ίδρυμα, όπως συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τήρηση προγράμματος λειτουργίας, σύνταξη προϋπολογισμού και βεβαίως τήρησης του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος του ίδιου του φορέα.

Για το λόγο αυτό, έχει τεθεί σε κίνδυνο το πολιτιστικό κεφάλαιο του φορέα (συλλογές, εκθέματα, ειδικός εξοπλισμός), που αποτελεί παρακαταθήκη της ελληνικής κοινωνίας με διαχρονική αξία, εκμηδενίζοντας την τεράστια συμβολή του "ΝΟΗΣΙΣ" σε χιλιάδες επισκεπτών του, στα δέκα χρόνια λειτουργίας του.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Την οικονομική τακτοποίηση των δεδουλευμένων.

  • Τον άμεσο ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου.

  • Την εφαρμογή του νόμου για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ν. 4310/2014).

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) επιθυμεί την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "ΝΟΗΣΙΣ", αλλά και των εργαζομένων του, επικεντρώνοντας και εστιάζοντας στην τεράστια προσφορά του "ΝΟΗΣΙΣ" στην ευρύτερη κοινωνία, σε μια περιοχή που απουσιάζει πλήρως η εξεύρεση λύσεων σε θέματα τεχνολογίας, με πιο τρανό το παράδειγμα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

URL: https://www.epe.org.gr, mailto:info(στο)epe.org.gr