Όλα τα Άρθρα

Δελτίο Τύπου - Διεθνής πρωτοβουλία της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας για την επιχειρησιακή υποστήριξη των ομάδων αρωγής στα σημεία πρώτης υ

Μέσα στην εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, το σημαντικότερο πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό είναι αναμφισβήτητα η ανθρωπιστική κρίση με τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται ήδη εκεί, όπως UNHCR και IRC, η Ελλάδα ξεπέρασε το όριο του μισού εκατομμυρίου αφίξεων από την αρχή του έτους, ενώ μόλις τις τελευταίες πέντε ημέρες καταγράφηκαν επίσημα τουλάχιστον 48.000 νέες αφίξεις. Οι ελληνικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναφέρουν ότι καθώς ξεκινά ο χειμώνας και οι κακοκαιρίες, η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και πιθανότατα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα αυξηθούν κατακόρυφα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής πρωτοβουλία της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας για την επιχειρησιακή υποστήριξη των ομάδων αρωγής στα σημεία πρώτης υποδοχής προσφύγων στα νησιά

 

Αθήνα, 26-10-2015


Μέσα στην εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, το σημαντικότερο πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό είναι αναμφισβήτητα η ανθρωπιστική κρίση με τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται ήδη εκεί, όπως UNHCR1 και IRC, η Ελλάδα ξεπέρασε το όριο του μισού εκατομμυρίου αφίξεων από την αρχή του έτους, ενώ μόλις τις τελευταίες πέντε ημέρες καταγράφηκαν επίσημα τουλάχιστον 48.000 νέες αφίξεις2. Οι ελληνικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναφέρουν ότι καθώς ξεκινά ο χειμώνας και οι κακοκαιρίες, η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και πιθανότατα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) αναλαμβάνει να βοηθήσει και να συνεισφέρει στον τομέα και με τα μέσα που μπορεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο: με την τεχνογνωσία της στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ).

Έχοντας ήδη σχετική εμπειρία σε θέματα μέσων ΤΠΕ για Κοινωνική Μέριμνα, επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης και την επιχειρησιακή οργάνωση αποστολών αρωγής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η ΕΠΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία συνεργασίας με το Sahana Foundation3. Συγκεκριμένα, πρότεινε και κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία με το συγκεκριμένο διεθνή οργανισμό, ο οποίος αναπτύσσει δύο διαδικτυακές εφαρμογές για την οργάνωση διοικητικής υποστήριξης (logistics) και τις οποίες προσφέρει δωρεάν στη διεθνή κοινότητα.

Οι δύο εφαρμογές της πλατφόρμας Sahana, “Sahana Eden” και “Sahana Vesuvius”, ξεκίνησαν το 2004 ως λογισμικό τύπου ΕΛ/ΛΑΚ, για την υποστήριξη των ομάδων αρωγής στη Σρι Λάνκα μετά το σεισμό και το τσουνάμι το 2004. Έκτοτε η πλατφόρμα Sahana έχει γνωρίσει διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις4, όπως το 2007 ως η καλύτερη εφαρμογή ΕΛ/ΛΑΚ για κοινωνική προσφορά. Ανάμεσα στα περιστατικά όπου χρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά με επιτυχία περιλαμβάνονται ο σεισμός του 2005 στο Πακιστάν, ο σεισμός του 2006 στην Ινδονησία και ο σεισμός του 2010 στην Αϊτή.

Ξεκινώντας άμεσα, η ΕΠΕ αναλαμβάνει να υλοποιήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επιχειρησιακή χρήση των δύο εφαρμογών της πλατφόρμας Sahana, με σκοπό τη διοικητική υποστήριξη (logistics) των ομάδων εθελοντών και των μικρών ΜΚΟ αρωγής που δραστηριοποιούνται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και την καλύτερη συνεργασία τους με τις μεγαλύτερες ΜΚΟ και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα θα προσφέρει:

  • Καταγραφή σημείων και ποσότητας εφοδίων πρώτης ανάγκης

  • Καταγραφή σημείων και ποσότητας ιατροφαρμακευτικού υλικού

  • Καταγραφή σημείων παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας

  • Καταγραφή ομάδων/εθελοντών/οργανισμών αρωγής ανά περιοχή

  • Καταγραφή αναγκών και σημείων ενδιαφέροντος

  • Καταγραφή και αναζήτηση αγνοουμένων (κυρίως παιδιών)

  • Ανακοινώσεις για συγκέντρωση υλικού (τρόφιμα, ρούχα, καταλύματα)

  • Άμεση ενημέρωση ως προς την κατάσταση της κρίσης

  • Άμεση ενημέρωση ως προς την πρόβλεψη καιρού

  • Χαρτογράφηση όλων των παραπάνω σε διαδραστικούς χάρτες

Η πλατφόρμα Sahana θα είναι διαθέσιμη μέσω του διαδικτύου ως εφαρμογή web, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους και με μία ή περισσότερες ομάδες διαχείρισης που θα ενημερώνουν καθημερινά τα δεδομένα (DB). Αρχικά προβλέπεται να καλύπτει τις περιοχές της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου και Καλύμνου, με προοπτική για επέκταση σε όλη την Ελλάδα και ελληνική γλώσσα διεπαφής (GUI).

Η λειτουργικότητα της πλατφόρμας, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, θα προσαρμοστούν κατάλληλα στο τρέχον περιβάλλον όπου θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο. Με τη συνεργασία της ΕΠΕ με το Sahana Foundation και συγκεκριμένα της ομάδας εθελοντών ICT4dascgr με την ομάδα προγραμματιστών της πλατφόρμας Sahana, θα υπάρξουν κατάλληλες προσαρμογές ως προς τις βασικές λειτουργίες της (βλ. παραπάνω) στις παρούσες συνθήκες της κρίσης, τη διασύνδεση με άλλες εφαρμογές5 που ήδη αναπτύσσονται από διεθνείς οργανισμούς6, την επίλυση πιθανών τεχνικών προβλημάτων μη διαθεσιμότητας πρόσβασης το διαδίκτυο σε ορισμένες περιοχές, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (νησιά), κ.ά.

Η άμεση έναρξη της λειτουργίας της “ελληνικής” πλατφόρμας Sahana απαιτεί τη συμβολή εθελοντών μελών της ΕΠΕ (ομάδα ICT4dascgr) και κυρίως την τροφοδότηση με (επικυρωμένα) δεδομένα από τις ομάδες/ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές πρώτης υποδοχής. Για το σκοπό αυτό, θα υπάρξει επόμενη ανακοίνωση-πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε μέχρι το τέλος του έτους η πλατφόρμα να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Είναι ευθύνη όλων μας, ειδικά στις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες για όλους, να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξή μας σε όσους αυτή τη στιγμή παλεύουν για την επιβίωσή τους στα σύνορά μας, χωρίς καμία διάκριση. Η ΕΠΕ καλεί όλους, ιδιαίτερα τους συναδέλφους του κλάδου των ΤΠΕ, να στηρίξουν με κάθε τρόπο το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, το οποίο στις δύσκολες χειμερινές συνθήκες που έρχονται μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην διάσωση ζωών.

Πληροφορίες / Συμμετοχή:


Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

URL: http://www.epe.org.gr , mailto:info(στο)epe.org.gr



1 “As number of refugee and migrant arrivals to Greece hits half a million, UNHCR warns of continued chaos unless reception in Greece strengthened and relocation expedited” (UNCHR, 20/10/2015) – http://is.gd/6oy3OL

2 “48.000 πρόσφυγες σε πέντε ημέρες” (εφημ. Καθημερινή, 24/10/2015) – http://is.gd/MWbUjZ

3 Sahana Foundation: About Us – http://sahanafoundation.org/about-us/

4 Sahana FOSS Disaster Management System – http://is.gd/EnnpR7

5 RefugeeInfo.EU: mobile site for incoming refugees (IRC) – http://www.refugeeinfo.eu/

6 “New localized website connects refugees in Europe to vital information” (IRC) – http://is.gd/IHrw2f