Όλα τα Άρθρα

Ποιοι και γιατί δεν θέλουν το μητρώο πληροφορικής

Τα δημόσια έργα Πληροφορικής στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια ως τρόπος εύκολου πλουτισμού με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες ευκαιρίες για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά την ψήφιση του νόμου 2867/2000 περί οργάνωσης και λειτουργίας των Τηλεπικοινωνιών, επεξεργάστηκε Σχέδιο Προεδρικού Διάταγματος (ΠΔ) που αφορά την κατάρτιση και εκτέλεση των συμβάσεων δημοσίων έργων στους τομείς τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Με τις ρυθμίσεις αυτού του Σχεδίου ΠΔ επιχειρείται η επέκταση του Ν. 1418/84 περί «Δημοσίων Έργων», όπως ισχύει σήμερα, στα έργα και τις εγκαταστάσεις πληροφορικής. Αυτή η ρύθμιση θα οδηγήσει στην εγγραφή και υπαγωγή των επιχειρήσεων πληροφορικής στις κατηγορίες των Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) με βάση τις διατάξεις και τα κριτήρια που ισχύουν για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Επίσης θα συνταχθούν μητρώα εμπειρίας κατασκευαστών (ΜΕΚ) στα οποία θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να μετέχουν στην εκτέλεση έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

 

Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών εναρμονίζεται με τις προτάσεις που από το Νοέμβριο του 2000 είχε καταθέσει η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας για τη δημιουργία Μητρώου Πληροφορικών. Οι προτάσεις αυτές είχαν επικυρωθεί από τη Συνδιάσκεψη των Τμημάτων Πληροφορικής ΑΕΙ που είχε διεξαχθεί το Δεκέμβιο του 2000 στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτιμούμε ότι με τις ρυθμίσεις αυτού του Σχεδίου ΠΔ ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιτέλους κανόνες στην εκτέλεση των δημοσίων έργων στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

 

Δυστυχώς όμως κάποιοι κύκλοι εξακολουθούν να εμφορούνται από την αντίληψη που βλέπει την Πληροφορική ως ένα πεδίο κερδοσκοπίας και ανέξοδου πλουτισμού. Ήδη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ενώ κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών διατυπώνουν κι αυτοί τις αντιρρήσεις τους. Αρωγός σε αυτή την κίνηση κωλυσιεργείας και παρεμπόδισης της έκδοσης του εν λόγω ΠΔ είναι και η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Πληροφορικής και Η/Υ (ΕΠΥ) δηλώνοντας μάλιστα ότι εκπροσωπεί τους επιστήμονες της Πληροφορικής! Δεν χρειάζεται φυσικά να επαναλάβουμε ποιους εκπροσωπεί η ΕΠΥ και αν είναι ή όχι σύλλογος πληροφορικών. Και μόνο η διαφωνία της με τη δημιουργία Μητρώου Πληροφορικών αποδεικνύει ότι εξυπηρετεί συμφέροντα προσώπων που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστήμη της Πληροφορικής.

 

Είναι όμως σκόπιμο να τονιστεί ότι η αντίδραση των εν λόγω φορέων, δεν εδράζεται σε επιστημονικά επιχειρήματα. Αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια να μην υπάρξουν ποτέ κανόνες στην αγορά πληροφορικής και να παραμείνει η Ελλάδα χώρα υπανάπτυκτη και καθυστερημένη. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να καλύψει σύντομα το τεράστιο χάσμα που την χωρίζει από τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και η αρχή πρέπει άμεσα να γίνει από το δημόσιο τομέα και τα δημόσια έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Η θεσμοθέτηση κανόνων και διαδικασιών ουσιαστικής αξιολόγησης των εταιρειών Πληροφορικής θα συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

 

Για τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε ότι το Σχέδιο ΠΔ πρέπει συντομότατα να εγκριθεί και να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και να ανοίξει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία και τους φορείς των Πληροφορικών για την καλύτερη αξιοποίηση της Πληροφορικής στη χώρα μας. Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι απαιτείται τάχιστα η θεσμοθέτηση του Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής το οποίο αποτελεί πάγια θέση της Ένωσής μας. Παράλληλα, θα πρέπει να συζητηθούν οι δύο συμπληρωματικές προτάσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλαδας για δημιουργία Υπουργείου Νέων Τεχνολογιών και ένταξη των υφισταμένων Τμημάτων Πληροφορικής ΑΕΙ σε Σχολές Πληροφορικής ώστε να ξεπεραστεί ο αντιεπιστημονικός και παρωχημένος κατακερματισμός των Τμημάτων αυτών σε τμήματα μηχανικών και επιστημόνων.