Επιστολή - Σχετικά με την εξαγγελθείσα μείωση της φορολογίας σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ. Αξιότιμοι Κύριοι. Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις, την εξαίρεση των τηλεπικοινωνιών από τις νέες ρυθμίσεις.

Προς: Το Γραφείο του κ. κ. Πρωθυπουργού
Κοιν: Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Γραφεία Τύπου πολιτικών κομμάτων

Αθήνα, 27/5/2019

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την εξαγγελθείσα μείωση της φορολογίας σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ.

Αξιότιμοι Κύριοι.

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις, την εξαίρεση των τηλεπικοινωνιών (http://tiny.cc/PMannounce) από τις νέες ρυθμίσεις.

Για ακόμη μια φορά χρειάζεται -δυστυχώς- να τονίσουμε ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρούνται είδος πολυτελείας ώστε να φορολογούνται σε τέτοιο επίπεδο.

Στις 27 Ιουνίου 2016 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα (A/HRC/32/L.20) στο οποίο η ελευθερία πρόσβασης και πληροφόρησης μέσω του διαδικτύου αποτελεί πλέον βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Tο κόστος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι υψηλότερο σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και από χώρες με σαφώς ισχυρότερη οικονομία και καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Ενδεικτικά για τα πακέτα δεδομένων (3G/4G/5G): https://is.gd/P4MM95.

Αν θέλουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα, τότε τηλεπικοινωνίες γρήγορες, αξιόπιστες, και προσιτές σε όλους πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες.

Με απλά λόγια: Θα αρκούσε αυτό που “είδε” η Κυβέρνηση για την ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, κλπ) να το “έβλεπε” και για τις τηλεπικοινωνίες. Οι πρόσφατες οικονομικές φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, εξαιρούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ), οι οποίες παραμένουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Αυτές τις πρακτικές πρακτικά ακυρώνουν την παγκοσμίως αποδεκτή πολιτική σχεδίαση και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη ότι η Πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και τροφοδοτούν την ανάπτυξη της Οικονομίας, καθιστώντας έτσι εκ των πραγμάτων μη ελκυστικές, αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές τις αντίστοιχες δράσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου το συγκεκριμένο ζήτημα, με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Ο Ειδ. Γραμματέας Η Ταμίας
Δημήτρης Κυριακός Μάριος Παπαδόπουλος
Χάρης Γεωργίου Φώτης Αλεξάκος Λένα Καπετανάκη
proedros(στο)epe.org.gr antiproedros(στο)epe.org.gr gen_grammateas(στο)epe.org.gr eid_grammateas(στο)epe.org.gr tamias(στο)epe.org.gr

 

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, Τ.Θ. 13801, Τ.Κ. 10310, Αθήνα

Email: info(στο)epe.org.gr – Τηλέφωνο/Fax: 211-7907675