Ιδρυτική Διακήρυξη

Η Πληροφορική Εποχή αρχίζει

Στις μέρες μας, ανοίγεται μπροστά μας μια νέα εποχή: Η εποχή της γνώσης, της πληροφορίας. Είναι μια εποχή που οι κοινωνίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις, τις υποδομές για ένα καινούργιο κόσμο. Είναι η εποχή των μεγάλων ευκαιριών που γίνονται προκλήσεις.

Χρειάζονται σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις γιατί η προχειρότητα και οι παραλείψεις στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των υποδομών, θα επιφέρουν τεχνολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μαρασμό στο άμεσο μέλλον.

Η Χώρα μας στέκεται στο κατώφλι του μέλλοντος με μια φτωχή κληρονομιά από το πρόσφατο παρελθόν. Στη μεταπολεμική Ελλάδα γνωρίσαμε ένα κοινωνικό - οικονομικό σύστημα χωρίς κανόνες, νόμους, πολιτικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς ρύθμισης των κοινωνικο - οικονομικών σχέσεων και ρόλων.

Η απουσία ρυθμιστικών κανόνων καθόρισε τον τρόπο διακυβέρνησης: Οι πελατειακές σχέσεις αντικατέστησαν το κράτος δικαίου. Οι συντεχνίες αναδείχθηκαν σε βάρος των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Καθόρισαν επίσης και τη διαδικασία συσσώρευσης πλούτου: Η κερδοσκοπία και η φυγή κεφαλαίων αντικατέστησαν την παραγωγική εργασία και επένδυση.

Τα παραδείγματα δραματικά:
 

  • Χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, οι δημόσιες εκτάσεις καταπατήθηκαν, οι δημόσιοι χώροι στραγγαλίστηκαν και καταστράφηκε η χώρα αρχιτεκτονικά και οικολογικά.
  • Χωρίς σύγχρονες συγκοινωνίες και δρόμους, οι πόλεις έμειναν ασύνδετες και η ύπαιθρος απομονώθηκε και εγκαταλείφθηκε.
  • Χωρίς σύστημα υγείας, η ανθρώπινη ζωή έγινε αντικείμενο αγοραπωλησίας.

Είναι μια περίοδος δημιουργίας...

Η Χώρα δικαιούται και οφείλεινα καθορίσει το μέλλον της ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης και να καταξιωθεί σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αντιπαραγωγικές αντιλήψεις που κυριάρχησαν στο παρελθόν και επιβιώνουν, δεν αντιλαμβάνονται τις ιστορικές ευκαιρίες. Υπονομεύουν το μέλλον της Χώρας. Οδηγούν στον "πληροφορικό σκοταδισμό" και την υπανάπτυξη. Εγκυμονούν την πλήρη απαξίωση των ανθρωπιστικών αξιών. Γι΄ αυτό και πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτές πριν είναι πολύ αργά.

Οι μεγάλες ευκαιρίες δεν περιμένουν. Ο χαμένος χρόνος δύσκολα αναπληρώνεται. Πρέπει να χρησιμοποιούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο όλες μας τις δυνάμεις. Με πρώτη τη δύναμη των ειδικών, των Πληροφορικών.

Οι κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τη συμμετοχή τους. Αυτοί πρέπει να στελεχώνουν τις θέσεις ευθύνης που απαιτούν βαθιά γνώση της Πληροφορικής. Θα είμαστε τότε όλοι βέβαιοι ότι θα εισέλθουμε στην Πληροφορική Εποχή γνωρίζοντας ότι δημιουργούμε κάτι νέο το οποίο πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τώρα, στα πρώτα ευαίσθητα στάδια.

... που απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό...

Κάθε επιτυχημένη δημιουργική προσπάθεια είναι καρπός επίπονου σχεδιασμού. Αν για την οικοδόμηση ενός κτιρίου απαιτείται σχεδιασμός, αν για ένα επιτυχημένο ταξίδι απαιτείται οργάνωση και προετοιμασία, τότε γίνεται κατανοητή η ανάγκη για σχεδιασμό, οργάνωση και προετοιμασία στο ταξίδι για την οικοδόμηση του αυριανού μας πνευματικού, οικονομικού και κοινωνικού οίκου!

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη επιβάλλει ακόμη πιο επιτακτικά το σχεδιασμό. Διότι οι κίνδυνοι από τις πρόχειρες υποδομές και τα κενά είναι περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να αντιληφθούμε σήμερα. Και αργότερα δεν θα μπορούμε να επανορθώσουμε εύκολα και ανέξοδα τα λάθη μας.

Η Πληροφορική είναι η γραφή και η ανάγνωση του αυριανού κόσμου. Μέχρι χθες το να γράφει ή να διαβάζει κανείς ήταν ικανοποιητική αφετηρία για κοινωνική ένταξη, πολιτική δράση, εργασιακή αποκατάσταση και πνευματική καλλιέργεια. Ήδη σήμερα αυτό δεν αρκεί. Αύριο, θα είναι πλέον απαραίτητη η γνώση της χρήσης των Πληροφορικών αγαθών για να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές, εργασιακές και πνευματικές ανάγκες καθενός αλλά και για να προστατευθούν και να διευρυνθούν τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η μόρφωση όλης της κοινωνίας όσο απαραίτητη γίνεται τόσο περισσότερο πρέπει να είναι και αυτή αντικείμενο προσεκτικού σχεδιασμού. Για να είναι αποτελεσματική, ολοκληρωμένη, σφαιρική και να συνδέεται με τις κοινωνικές αξίες που πρέπει να αποτελούν τα μέτρο και το επίκεντρο της ζωής μας.

... και γενική αφύπνιση!

Τα διαφορετικά πεδία της ανθρώπινης γνώσης, οι επιστήμες, επικοινωνούν πλέον με ένα καινούργιο, ιδιαίτερο τρόπο. Αναπτύσσουν νέες μεθοδολογίες, νέα εργαλεία με την αξιοποίηση της Πληροφορικής. Ταυτόχρονα, αποκτούν καινούργια σημασία και καταξιώνονται υπό το πρίσμα της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης. Η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, οι πολιτικές επιστήμες, η οικονομική, η νομική επιστήμη, η ιατρική, όλες οι επιστήμες αποκτούν καινούργιο νόημα.

Πεδία γνώσης απαξιωμένα ως μη παραγωγικά, αναδεικνύονται. Οι επιστήμες του ανθρώπου βρίσκουν εφαρμογή στο σχεδιασμό και τις προδιαγραφές των πληροφορικών αγαθών. Παράλληλα αναδύονται νέες ερευνητικές κατευθύνσεις που τις αναζωογονούν και τις καταξιώνουν.

Η Πληροφορική διαμορφώνει το πεδίο όπου καλούνται να συναντηθούν μετά από χρόνια αποξένωσης, όλοι οι κλάδοι της ανθρώπινης γνώσης. Επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, η ανάπτυξή της να προχωρήσει παράλληλα με την ανάπτυξη και των άλλων επιστημονικών κλάδων.

Να γιατί στον αυριανό κόσμο έχουμε ανάγκη όχι μόνο από άξιους Πληροφορικούς, αλλά και από άξιους Κοινωνιολόγους, Ψυχολόγους, Φιλόλογους, Θεολόγους, Οικονομολόγους, Νομικούς, Γιατρούς, Φυσικούς, Μαθηματικούς, Βιολόγους, Χημικούς, Μηχανικούς. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι είναι απαραίτητοι στο πεδίο της επιστημονικής τους αρμοδιότητας.

Γι΄ αυτό και είναι η μέγιστη καταστροφή να προωθούνται οι "άνεργοι επιστήμονες" στην Πληροφορική δήθεν για "να βρουν εργασία". Με αυτή τη διαδικασία θα καταστραφεί όχι μόνο η Πληροφορική αλλά και οι υπόλοιπες επιστήμες. Οι λεωφόροι της Πληροφορικής, θα γίνουν μονοπάτια όπου θα περιφέρονται πολύχρωμοι κομπογιαννίτες και μισθοφόροι.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί...

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας υπάρχει για να αποκαλύπτει τις στρεβλώσεις και να τις ανατρέπει με παρεμβάσεις που διαμορφώνουν και ενισχύουν τις εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Υπάρχει για να αποδεικνύει ότι είναι ευθύνη δική μας, των Πληροφορικών, η σωστή ανάπτυξη της Πληροφορικής.

Υπάρχει για να υπενθυμίζει σε όλους ότι έχουμε υποχρεώσεις. Αυτές που απορρέουν από την γνώση που κατέχουμε.

Υπάρχει για να ανακαλύψουμε και να υλοποιήσουμε τις υποδομές που απαιτούνται και δημιουργούν τις ευκαιρίες που η Χώρα μας δικαιούται.

Υπάρχει γιατί πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε πολλά συμβάλλοντας ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του με ενθουσιασμό και πίστη ότι τελικά εμείς θα είμαστε οι νικητές.

... και διαμορφώνουμε το μέλλον όλων και το δικό μας

Απαιτούμε και διαμορφώνουμε μια Πληροφορική Πολιτική που θα δεσμεύει Κράτος και Κοινωνία και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Επιδιώκουμε ένα ευρύτερο διάλογο μεταξύ των πολιτειακών και κοινωνικών φορέων με στόχο να καταστρώσουμε ένα σχέδιο αξιοποίησης της Πληροφορικής, αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Οι στρατηγικοί στόχοι που πρέπει να υπηρετεί ένα τέτοιο σχέδιο είναι επιγραμματικά οι εξής:

Πληροφορικός αλφαβητισμός: Κάθε πολίτης πρέπει να έχει γνώση της χρήσης των πληροφορικών αγαθών. Για να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Για να προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμά του στην εργασία. Για να κατοχυρώνει και να διευρύνει τα πολιτικά και ατομικά του δικαιώματα.

Πληροφορικός εκσυγχρονισμός: Όλοι πρέπει να αξιοποιήσουν την Πληροφορική ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι. Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, οι μεμονωμένοι επαγγελματίες, και γενικά κάθε παραγωγικός συντελεστής. Τα οφέλη αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνουν κτήμα όλης της κοινωνίας. Με τη μείωση, για παράδειγμα, των ωρών και ημερών εργασίας. Με την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Με την εξάλειψη των στεγανών στην πληροφόρηση. Με την κατάργηση του συγκεντρωτικού κράτους.

Πληροφορική παραγωγή: Η χώρα μας διαθέτει τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει πρωτοποριακές παραγωγικές και ερευνητικές δραστηριότητες στο χώρο της Πληροφορικής. Απαιτείται η οργανωμένη ανάπτυξη κλάδων με κριτήρια συνέργειας και περιφερειακής ανάπτυξης. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές και πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν με αυτή την προοπτική.

Ο ρόλος εμάς των Πληροφορικών σε αυτό το πλαίσιο είναι κεφαλαιώδους σημασίας: Μέσα από την επιστημονική, επαγγελματική και συνδικαλιστική μας δραστηριότητα καλούμαστε να πρωταγωνιστήσουμε στην επεξεργασία και υλοποίηση της Εθνικής Πληροφορικής Πολιτικής.

Εμείς, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και αναμένουμε από την πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς να μας περιβάλλουν με την αναγκαία εμπιστοσύνη και τους θεσμούς που θα επιταχύνουν την πραγματοποίηση των κοινών μας στόχων.