Όλα τα Άρθρα

Vouchers τηλε-κατάρτισης (και στις ΤΠΕ) για επιστήμονες: Μια παλιά, χαίνουσα πληγή

Οι Πληροφορικοί της χώρας, χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες (https://is.gd/vEEfuU), γνωστό και ως «vouchers των 600€» κατόπιν της κατακραυγής εκ μέρους σημαντικής μερίδας της κοινωνίας. Ο σάλος που προκλήθηκε από την αρχή ακόμη της υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος, καταδεικνύει τόσο τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πίσω από αυτό, όσο και την προχειρότητα με την οποία, για μια ακόμη φορά, αντιμετωπίζονται από την επίσημη Ελληνική πολιτεία κάποια θέματα που αφορούν στις λεγόμενες ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών).

Προς:Το Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γραφείο Πρωθυπουργού

Κοιν:Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

Τμήματα Πληροφορικής Τριτοβάθμιας Εκπ/σης

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

 

Αθήνα, 30/04/2020

Vouchers τηλε-κατάρτισης (και στις ΤΠΕ) για επιστήμονες: Μια παλιά, χαίνουσα πληγή

Αξιότιμοι κύριοι,

Οι Πληροφορικοί της χώρας, χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες (https://is.gd/vEEfuU), γνωστό και ως «vouchers των 600€» κατόπιν της κατακραυγής εκ μέρους σημαντικής μερίδας της κοινωνίας. Ο σάλος που προκλήθηκε από την αρχή ακόμη της υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος, καταδεικνύει τόσο τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πίσω από αυτό, όσο και την προχειρότητα με την οποία, για μια ακόμη φορά, αντιμετωπίζονται από την επίσημη Ελληνική πολιτεία κάποια θέματα που αφορούν στις λεγόμενες ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών).

Έχουν ήδη γραφεί πολλά για τις παθογένειες και τα «σκοτεινά σημεία» του εν λόγω προγράμματος κι ως εκ τούτου μάλλον περιττεύει η δικιά μας τριβή ξανά με αυτά. Απλώς παραθέτουμε κάποιες «τηλεγραφικές» υπενθυμίσεις των όσων οδήγησαν τελικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην κατάργηση του προγράμματος: Αδιαφάνεια στη επιλογή των –μόλις επτά (7)- «πλατφορμών» τηλεκατάρτισης, λάθη και προχειρότητες στο –ενίοτε παρωχημένο- περιεχόμενο, ολοκληρωτικός αποκλεισμός των Πανεπιστημίων της χώρας από την διαδικασία κ.α. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιες καταγγελίες των ημερών:

 1. https://tinyurl.com/yd47t8yv : Χιλιάδες μηχανικοί ζητούν να σταματήσει η κοροϊδία με τα voucher της ντροπής.

 2. https://tinyurl.com/y935q4nn : Δικηγόροι και voucher: Ζήτημα αξιοπρέπειας.

 3. https://tinyurl.com/y9qgl7yd : Τα Voucher της ντροπής και της... «μεταμόρφωσης»

 4. https://tinyurl.com/ybnejofj : Voucher 600 ευρώ: Εκπαιδευτικό υλικό για γέλια με εθνικά κονδύλια και όχι ΕΣΠΑ.

 5. Και η λίστα συνεχίζεται επί μακρόν. Θα λέγαμε πως φτάσαμε σχεδόν στη θεσμική και συμβολική απονομιμοποίηση του πεδίου της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στα μάτια του κόσμου. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις μετά την ακύρωση -από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- του προγράμματος, ξεκίνησε η συζήτηση για το πως πιστοποιείται το επίπεδο των υπηρεσιών τηλεκατάρτισης. Π.χ. Συζήτηση σχετικά με το προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού των ΚΕΚ, επικαιροποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα, ικανός σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών, τεχνογνωσία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ.

 6. Δικός μας σκοπός όμως, αυτήν τη στιγμή, δεν είναι να προσθέσουμε απλώς άλλη μια καταγγελία κατά του σκανδάλου, αλλά να υπενθυμίσουμε στους συμπατριώτες μας και ιδίως στους επιστήμονες των διαφόρων εμπλεκομένων κλάδων όλα όσα εδώ και καιρό συμβαίνουν εις βάρος της επιστήμης που εμείς οι Πληροφορικοί θεραπεύουμε. Ανέκαθεν τονίζαμε ότι η επιμόρφωση σε δεξιότητες ΤΠΕ είναι –δυστυχώς- μια πολύ παλιά και «πονεμένη» ιστορία για την Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτήν τη φορά, θέλουμε να πιστεύουμε πως το κατάλαβαν κι άλλοι κλάδοι, όπως π.χ. οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Έτσι, από τα μαθήματα χρήσης συγκεκριμένης σουίτας εφαρμογών γραφείου και flash games τύπου «Πέρης & Κάτια» προκειμένου να διοριστεί κανείς, ανεξαρτήτως σπουδών, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής Πληροφορικής το μακρινό ‘95· περάσαμε την εποχή της πανδημίας σε μαθήματα σχετικά με τα Windows 95 ή/και τις διαστάσεις των … floppy disks (3.5”, 5.25” κ.α.) ως προαπαιτούμενα για να εισπράξει ένας δικηγόρος ή μηχανικός μια επιδότηση 600€. Στο ενδιάμεσο έχουμε δει ως και σεμινάρια 2-3 μηνών που σε κάνουν «προγραμματιστή» (https://tinyurl.com/y86ajcx6). Για ποιον λόγο να χάσεις 4-5 χρόνια σπουδάζοντας Πληροφορική σ’ ένα Πανεπιστήμιο; Τα ίδια χρήματα θα κερδίζεις στο μέλλον.

Το κοινό σε όλες τις παραπάνω «ευκαιρίες»; Η πλήρης απαξίωση του πτυχίου Πληροφορικής Τριτοβάθμιας Εκπ/σης σε σχέση με αμφιβόλου ποιότητας σεμινάρια από φορείς όπως τα ΚΕΚ, ΙΙΕΚ κλπ. Ευτυχώς βέβαια, έως τώρα δεν ακούσαμε για κατάρτιση γιατρών στα ΜΣΑΦ φάρμακα από ΚΕΚ ή δικηγόρων σε προχωρημένα θέματα Αστικού Κώδικα. Για κάποιους λόγους, μόνο τα skills (και όχι μόνον) Πληροφορικής είχαν την … «τύχη» να ταλαιπωρούνται από οποιονδήποτε, απευθυνόμενο σε οποιονδήποτε. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που πρόσφατα διαβάσαμε σε διαδικτυακό Μέσο: […] ένας κάτοχος διδακτορικού στα Συστήματα των Υπολογιστών επιμορφώνεται με τα μαθήματα που το ελληνικό κράτος πλήρωσε 85 εκατομμύρια ευρώ, για να ενημερωθεί ότι η δισκέτα παίρνει το γράμμα Α ή ότι δύο από τα τέσσερα πιο σημαντικά social networks σήμερα είναι το Ηi5 και το MySpace!” (https://is.gd/TI1Ce8)

Εν τέλει, μ’ αυτά και μ’ αυτά, στην Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας βρισκόμαστε στην -ειλικρινά δυσάρεστη- θέση να επαναλάβουμε: Εμείς τα λέγαμε! Τα λέγαμε παντού. Αφήστε ήσυχη την Πληροφορική! Ας σοβαρευτούμε επιτέλους ως χώρα με τις πιστοποιήσεις στις ΤΠΕ.

Κλείνοντας τώρα, πέραν της τελευταίας ευχής, παραθέτουμε ενδεικτικό κατάλογο με τις παρεμβάσεις μας εδώ και αρκετά χρόνια σχετικά με το θέμα των skills ενηλίκων (άραγε αυτός ο όρος μεταφράστηκε αυτόματα σε «σκοιλ ελικικου» από κάποιον πάροχο περιεχομένου πρόσφατα; ) και άλλων συναφών «καταρτίσεων».

 1. https://tinyurl.com/y73wxdjj : Εμπόριο "πιστοποιητικών" πληροφορικής χωρίς αντίκρισμα (2001)

 2. https://tinyurl.com/ybflxpj2 : Ανακρίβειες και γκρίζα διαφήμιση

 3. https://tinyurl.com/ybcankzv : Επαγγελματικά δικαιώματα στην Πληροφορική

 4. https://tinyurl.com/ycxgpkb9 : Ελευθερώστε την Πληροφορική

 5. https://tinyurl.com/y7m8fgwp : Επιστολή της ΕΠΕ προς το ΑΣΕΠ για τον καθορισμό των φορέων πιστοποίησης βασικών δεξιοτήτων χρήσης ΤΠΕ

 6. https://tinyurl.com/y9rpcyul : Κοινωνική αναγκαιότητα το κρατικό πιστοποιητικό χρήσης Η/Υ (Απειλές μηνύσεων κατά της Ένωσης Πληροφορικών για να μην υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες)

 7. https://tinyurl.com/y8x7amgu : Πιστοποιητικά Δεξιοτήτων Χρήσης Η/Υ: Σύντομη Ιστορική Αναδρομή και οι Προτάσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας για την Υπέρβαση της Σημερινής Κρίσης.

 8. https://tinyurl.com/yd8owdle : Πιστοποίηση Γνώσεων Χειρισμού Υπολογιστών

 9. https://tinyurl.com/y86ajcx6 : Επιστολή στο ΟΠΑ σχετικά με την πρωτοβουλία Coding Bootcamp.

 10. https://tinyurl.com/ybfcgusd : Ανακοίνωση σχετικά με εξώδικο για παραπλανητική διαφήμιση σεμιναρίων προγραμματισμού.

 11. Και πολύ πρόσφατα: https://tinyurl.com/ybjv8qs2 : Πώς τελικά σπουδάζει κανείς Πληροφορική στην Ελλάδα;

Με εκτίμηση,

 

Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Ο Ειδ. Γραμματέας Η Ταμίας
Δημήτρης Κυριακός Μάριος Παπαδόπουλος Χάρης Γεωργίου Φώτης Αλεξάκος Λένα Καπετανάκη
proedros(στο)epe.org.gr antiproedros(στο)epe.org.gr gen_grammateas(στο)epe.org.gr eid_grammateas(στο)epe.org.gr tamias(στο)epe.org.gr

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, Τ.Θ. 13801, Τ.Κ. 10310, Αθήνα
E-mail: info(στο)epe.org.gr – Τηλέφωνο: 698 172 3690