Όλα τα Άρθρα

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης - Υπογραφή του “Μανιφέστου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανοικτή πρόσβαση σε δεδομένα και μελέτες

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της επιδημίας COVID-19 στη χώρα μας και γενικότερα της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) έχουμε ανακοινώσει την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε σε κάθε επίπεδο στην αντιμετώπισή της, όπου η Πολιτεία το κρίνει σκόπιμο. Παράλληλα, έχουμε επισημάνει την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανοικτής πρόσβασης στα δημόσια δεδομένα της επιδημίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη συμβολή μας σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και για την ενημέρωση και συνεργασία των πολιτών εν μέσω μιας τόσο δύσκολης κρίσης σε εθνικό επίπεδο.

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης

Υπογραφή του “Μανιφέστου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανοικτή πρόσβαση σε δεδομένα και μελέτες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

Αθήνα, 20-12-2020

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της επιδημίας COVID-19 στη χώρα μας και γενικότερα της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) έχουμε ανακοινώσει1 την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε σε κάθε επίπεδο στην αντιμετώπισή της, όπου η Πολιτεία το κρίνει σκόπιμο. Παράλληλα, έχουμε επισημάνει2,3 την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανοικτής πρόσβασης στα δημόσια δεδομένα της επιδημίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη συμβολή μας σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και για την ενημέρωση και συνεργασία των πολιτών εν μέσω μιας τόσο δύσκολης κρίσης σε εθνικό επίπεδο.

Τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε4 μια δράση – “μανιφέστο” για την προώθηση της ανοικτής πρόσβασης σε ερευνητικά δεδομένα και μελέτες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Αφορά το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, είτε χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε. είτε όχι, και ήδη συνυπογράφεται από 500 φορείς και οργανισμούς, καθώς και ατομικά από 1.500 και πλέον επιστήμονες και ερευνητές. Στηρίζοντας τις αρχές και τις κατευθύνσεις της δράσης αυτής, η ΕΠΕ με έγκριση της Γενικής Συνέλευσης στηρίζει και συνυπογράφει5 το σχετικό “μανιφέστο”.

Επιπλέον, καλούμε τους συναδέλφους Πληροφορικούς και κάθε άλλο επιστήμονα-επαγγελματία του κλάδου μας να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή, συνυπογράφοντας ατομικά και προωθώντας τη δράση, με σκοπό την πίεση προς τους αρμόδιους φορείς να υλοποιήσουν τις απαραίτητες πολιτικές και τους μηχανισμούς για ανοικτή, δημόσια και πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα και στις μελέτες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Ακολουθούν (Παράρτημα) τα επίσημα κείμενα6,7,8 όπως έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δράση, το κείμενο με τα κύρια σημεία προς υιοθέτηση-υπογραφή, καθώς και λίστα με τους φορείς που συνυπογράφουν (ενημέρωση: 9/12/2020).

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

URL: http://www.epe.org.gr , mailto:info(στο)epe.org.gr

1 https://www.epe.org.gr/ola-ta-arthra/deltio-typoy-oi-ellines-pliroforikoi-eimaste-edo-gia-tin-koinonia-kai-stirizoyme-ti-syllogiki-prospatheia-gia-perifroyrisi-tis-zois-olo