Όλα τα Άρθρα

1000 απολύσεις προαναγγέλουν συγχωνεύσεις στην πληροφορική

Μπορεί τα 50 δισ. δραχμές που αφορούν προχρηματοδοτούμενα έργα πληροφορικής από το Γ' ΚΠΣ να έδωσαν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου "ανάσα ζωής" στις εταιρείες πληροφορικής, όμως το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι το χειρότερο της τελευταίας δεκαετίας για μια σειρά παραγόντων που ελαχιστοποιούν τη ζήτηση υπηρεσιών και νέων εγκαταστάσεων.

Μπορεί τα 50 δισ. δραχμές που αφορούν προχρηματοδοτούμενα έργα πληροφορικής από το Γ' ΚΠΣ να έδωσαν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου "ανάσα ζωής" στις εταιρείες πληροφορικής, όμως το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι το χειρότερο της τελευταίας δεκαετίας για μια σειρά παραγόντων που ελαχιστοποιούν τη ζήτηση υπηρεσιών και νέων εγκαταστάσεων.

Ήδη καταγράφονται τα εξής χαρακτηριστικά οτην αγορά πληροφορικής και Ίντερνετ:

  • Ελάχιστα είναι τα μεγάλα έργα στον ιδιωτικό τομέα. Μετά την πτώση του χρηματιστηρίου έχουν ελαχιστοποιηθεί όλες οι επενδύσεις πληροφορικής που είχαν ενισχύσει σημαντικά τις εταιρείες ολοκλήρωσης συστημάτων και ψηφιακής οικονομίας. Αν εξαιρέσει κανείς πολύ συγκεκριμένα εν εξελίξει έργα, όπως, π.χ., τα έργα ERP στον Γερμανό, στη Δέλτα κ.λπ., σχεδόν κανένα αξιόλογο έργο δεν έχει ανακοινωθεί.
  • Η πολλά υποσχόμενη ψηφιακή οικονομία σήμερα δεν συγκινεί. Οι επενδύσεις του 1999 και του 2000 έχουν σήμερα απαξιωθεί και κανένας δεν σκέφτεται να επενδύσει σοβαρά σε ένα χώρο ο οποίος έχει πραγματικά πολλές προοπτικές, αρκεί να τις δει προσεκτικά και να σχεδιάσει με προσοχή το ζητούμενο έργο. Σήμερα οι χώροι στους οποίους συνεχίζονται έργα ψηφιακής οικονομίας είναι ελάχιστοι, από τους οποίους ξεχωρίζουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι προμήθειες ξενοδοχείων, ο τηλεπικοινωνιακός (προμήθειες ΟΤΕ).
  • Ο τομέας των υπηρεσιών, της ολοκλήρωσης σύνθετων συστημάτων πληροφορικής, τα call centers όχι μόνο διασώζονται αλλά και συνεχίζουν ανοδικά την πορεία τους. Ειδικά ο τομέας των τηλεπικοινωνιών έχει δώσει στις εταιρείες πληροφορικής σημαντικά έργα στα οποία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο ελληνικά τμήματα πολυεθνικών εταιρειών, όπως της Hewlett Packard και Compaq.
  • Ο χώρος των δημόσιων έργων έχει ήδη σταματήσει να έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για το έτος αυτό, καθώς τα πρώτα έργα δεν αναμένεται να προκηρυχθούν πριν από την ερχόμενη άνοιξη. Έτσι, οι εταιρείες πληροφορικής θα δουν χρήματα από το Γ' ΚΠΣ στα ταμεία τους περίπου στο τέλος ίου 2002. Στον τομέα αυτό αναμένονται σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2004, καθώς χρειάζονται μεγαλύτερα επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά μεγέθη των σημερινών. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε περαιτέρω συγχωνεύσεις εταιρειών και οχήματα που σήμερα είναι απίθανο να δημιουργηθούν.
  • Διατυπώνονται συνεχώς βάσιμες αμφιβολίες για την ικανότητα και τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να προκηρυχθούν έγκαιρα τα πρώτα ουσιαστικά έργα από το πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Εκτός από την αποτελεσματικότητα των δημόσκϋν υπηρεσιών, πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου της πληροφορικής, όπως, π.χ., ο φόρος για τα πνευματικά δικαιώματα, έχουν μείνει στα αζήτητα καθώς κανένας, εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, δεν έχει ενδιαφερθεί να δώσει ης αυτονόητες λύσεις.
  • Aυτά τα προβλήματα, το οποία δεν είναι και τα μόνα, έχουν δημιουργήσει στις· εταιρείες πληροφορικής ένα δυσμενές περιβάλλον, όπου η μόνη ορατή λύση είναι η άμεση μείωση του λειτουργικού κόστους. Ήδη οι απολύσεις από την αγορά πληροφορικής και ψηφιακής οικονομίας θα πλησιάσουν τις χίλιες μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διατήρησης των σημερινών επιχειρηματικών δομών τους.

    Γιάννης Χαλβατζής ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ 10/1/2001, σελ. 28 ένθετο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ