Όλα τα Άρθρα

Ανακρίβειες και γκρίζα διαφήμιση

Απάντηση σε συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2002, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κείμενο με τίτλο "25 χρόνια δράσης" το οποίο αναφέρεται στην Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ). Πρόκειται ουσιαστικά περί μιας σύντομης συνέντευξης του Προέδρου της ΕΠΥ κ. Μπακογιάννη στην οποία εμφανίζεται η ΕΠΥ ως επίσημος εκπρόσωπος των επιστημόνων της Πληροφορικής. Επίσης, ο κ. Μπακογιάννης ισχυρίζεται ότι η ΕΠΥ προωθεί την πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων στην χρήση υπολογιστή κατά ECDL και επαγγελματικών δεξιοτήτων στην Πληροφορική κατά EUCIP.

Ο κ. Μπακογιάννης έχει ίσως το δικαίωμα να παραποιεί την αλήθεια προκειμένου να προωθήσει ένα εμπορικό προϊόν (το ECDL εν προκειμένω). Επειδή όμως και η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται πλήρως για να μην πέφτει θύμα γκρίζας διαφήμισης, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους αναγνώστες της εφημερίδας σας για τα ακόλουθα:

1. Η ΕΠΥ δεν εκπροσωπεί τους επιστήμονες της Πληροφορικής. Μέλη της μπορούν να γίνουν όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Πληροφορική (όχι κατ΄ ανάγκη επιστημονική ή επαγγελματική) ακόμη και όσοι έχουν "ισχυρό ενδιαφέρον για την Πληροφορική".

2. Οι επιστήμονες της Πληροφορικής εκπροσωπούνται από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, καθώς και από επιμέρους συλλόγους πτυχιούχων από συγκεκριμένα τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.

3. Η συμβολή της ΕΠΥ σε εκπαιδευτικές δράσεις περιορίζεται στη διενέργεια αμφίβολης ποιότητας σεμιναρίων με σκοπό την προώθηση των συμμετεχόντων σε θέσεις καθηγητών Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανεξαρτήτως του πτυχίου τους. Για την εξωφρενική αυτή παρανομία στην οποία δυστυχώς εμπλέκεται και το Υπουργείο Παιδείας, το σωματείο μας έχει ασκήσει περισσότερες από 40 προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια από τις οποίες περίπου 20 έχουν ήδη κριθεί θετικά σε πρώτο βαθμό.

4. Η αναφορά του κ. Μπακογιάννη στην πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων στη χρήση υπολογιστή κατά ECDL είναι απαράδεκτη προσπάθεια γκρίζας διαφήμισης για ένα εμπορικό προϊόν το οποίο προωθεί και εκμεταλλεύεται η ανώνυμη εταιρεία "ECDL HELLAS AE" η οποία λειτουργεί ως εργαστήριο ελευθέρων σπουδών και στην οποία ο ίδιος ο κ. Μπακογιάννης εμφανίζεται ως μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

5. Η άλλη ιδιότητα του κ. Μπακογιάννη ως καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπευθύνου στο Υπουργείο Παιδείας για τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια θα έπρεπε να τον κάνει πιο προσεκτικό σε δηλώσεις περί πιστοποίησης επαγγελματικών δεξιοτήτων (EUCIP). Οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν και να πιστοποιήσουν επαγγελματικές δεξιότητες είναι τα επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά.

 

Με τιμή

Νεκτάριος Μουμουτζής

Πρόεδρος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Ανακοίνωση της ΕΠΕ