Όλα τα Άρθρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

TAXIS και άλλες αταξίες!

Με Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τις βλάβες που παρουσιάζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet προσπαθεί τώρα το Υπουργείο Οικονομικών να βρει απαντήσεις στα πώς και γιατί ένα τόσο ακριβό και σημαντικό έργο δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις απαιτήσεις των οικονομικών εφοριών και των φορολογουμένων.

Για μία ακόμα φορά καταδεικνύεται η αδυναμία και η αναξιοπιστία του συστήματος να ανταποκριθεί στους σκοπούς για του οποίους φτιάχτηκε και η ανεπάρκεια των αρμοδίων που το παρέλαβαν.

Για μία ακόμη φορά θα μειδιάσουμε ενθυμούμενοι τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί Κοινωνίας της Πληροφορίας, περί Τρένου της Πληροφορικής και θα προβληματιστούμε για τον τρόπο που διασπαθίζονται τα χρήματα της Ε.Ε και των Ελλήνων σε ένα αμαρτωλό χορό δισεκατομμυρίων.

Έως πότε η Πληροφορική θα θεωρείται δεξιότητα αντί επιστήμης και μηχανικής, και έως πότε αποφάσεις για την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες θα τις παίρνουν οι αν-αρμόδιοι; Έως πότε οι επιτήδειοι θα εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία πλαισίου προκήρυξης και εκτέλεσης Δημοσίων Έργων Πληροφορικής και θα μας πωλούν χάντρες για θησαυρούς?

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας έχει εδώ και καιρό επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση των έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του πλαισίου καθίσταται επιτακτική εν όψει των έργων της Ολυμπιάδας αλλά και του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η ένταξή τους στο καθεστώς των δημοσίων έργων όπως έχει διαμορφωθεί με τον ν.1418/84 είναι ένα πρώτο βήμα για την οριοθέτηση των ευθυνών και των σταδίων εκτέλεσης των έργων πληροφορικής.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να μπουν κανόνες στην αγορά πληροφορικής για να συνεχίσουν να σπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Όμως το ερώτημα δεν είναι τι επιδιώκουν τα ποικίλα συμφέροντα των αλεξιπτωτιστών της Πληροφορικής αλλά πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και πώς θα αξιοποιηθούν οι ομολογουμένως τεράστιες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός όμως από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου εκτέλεσης των έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, απαιτείται άμεσα η επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πληροφορικής ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση σε έργα στρατηγικού χαρακτήρα και θα τα χρηματοδοτεί γενναία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την παρούσα αφασία που οδηγεί σε κατακερματισμό των χρηματοδοτήσεων σε πολλά μικρά και σπανίως ολοκληρωμένα έργα που γίνονται απλώς και μόνο για την απορρόφηση κονδυλίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη και η δημιουργία του Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής το οποίο θα αναλάβει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία την επεξεργασία της πληροφορικής στρατηγικής και θα συμβάλει στην υλοποίησή της.

Εκ μέρους της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας,

Ο Πρόεδρος


Νεκτάριος Μουμουτζής

 

Ο Γραμματέας


Γιώργος Ανδρεαδάκης