Ενιαία επιμελητηριακή συγκρότηση του κλάδου Πληροφορικής στο πλαίσιο ενός Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΘΕΠΕ)

05/10/2008 Παλαιότητα 11 yrs

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την ενιαία επιμελητηριακή συγκρότηση του κλάδου Πληροφορικής στο πλαίσιο ενός Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΘΕΠΕ)


Ολόκληρο το άρθρο μαζί με όλα τα αναφερόμενα συνημμένα είναι διαθέσιμο από τη διεύθυνση www.epe.org.gr/docs/Epimelhthrio.tar.gz (4MB)

Αθήνα, 3/10/2008

Θέμα: Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την ενιαία επιμελητηριακή συγκρότηση του κλάδου Πληροφορικής στο πλαίσιο ενός Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΘΕΠΕ)

 

Στις 7 Μαΐου, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας απέστειλε υπόμνημα (βλ. συνημμένο 1) προς το ΥΜΕ και τα δύο συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΣΔΔΑ, ΥΠΟΙΚ), ζητώντας να μελετηθεί και πάλι η πρόταση δημιουργίας Επιμελητηρίου (βλ. συνημμένο 2) που έχει καταθέσει από το 2004 στη βουλή (βλ. συνημμένο 3). Επισημαίνουμε ότι η πρόταση της ΕΠΕ είχε αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και διαλόγου, τόσο με επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, όσο και στο πλαίσιο συναντήσεων με τον τότε Υφυπουργό Μεταφορών κ. Αν. Νεράντζη. Το υπόμνημα της 7ης Μαϊου κοινοποιήθηκε παράλληλα στο γραφείο του Πρωθυπουργού και σε όλους τους βουλευτές, με αποτέλεσμα να γίνουν αναφορές στη Βουλή από τους κκ. Κουβέλη, Αλευρά και Κεγκέρογλου, καθώς και να αποσταλεί επιστολή κατ΄ εντολή του Προέδρου της Βουλής στους αρμόδιους υπουργούς (βλ. συνημμένο 4).

Κατόπιν των ανωτέρω, οι συναρμόδιοι υπουργοί απαντούν:

   

 1. Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας ότι θα απαντήσουν τα συναρμόδια υπουργεία (βλ, συνημμένο 5),

 2. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Ζώης στην απάντησή του διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «…έχει συσταθεί ήδη νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σωματειακής φύσεως, με την επωνυμία «Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (e TEE) η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), αποτελώντας τον ενιαίο φορέα εκπροσώπησης του συνόλου των επιστημόνων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα…» (βλ. συνημμένο 6), και κοινοποιεί την απάντησή του και στα συναρμόδια υπουργεία.

 3. Ο Υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης, έχοντας λάβει την παραπάνω επιστολή του κ. Χ. Ζώη, επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι «έχει συσταθεί σωματείο με την επωνυμία «Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (e TEE)» υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) το οποίο και εκπροσωπεί το σύνολο των επιστημόνων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα" (βλ. συνημμένο 7).

Ακολουθεί επιστολή της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας στις 29/7/2008 προς του συναρμόδιους υπουργούς, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων. Στην επιστολή διατυπώνουμε τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νομική υπόσταση του eTEE και το κατά πόσο μπορεί να εκπροσωπεί «το σύνολο των επιστημόνων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδας». (βλ. συνημμένο 8 και άρθρο www.epe.org.gr/showarticle.jsp).

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΕΠΕ και μέλος του ΤΕΕ Φώτης Λιοτόπουλος ξεκινά μια προσπάθεια αναζήτησης της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ σχετικά με τη δημιουργία του eTEE, καταθέτοντας σχετική αίτηση στο ΤΕΕ.

Την επιστολή της 29ης Ιουλίου 2008 της ΕΠΕ ακολουθεί νέα επιστολή στις 6/8/2008 κατ΄ εντολή του Προέδρου της Βουλής προς τους συναρμόδιους υπουργούς (βλ. συνημμένο 9).

Στις 24 Αυγούστου αποστέλλεται έγγραφο (βλ. συνημμένο 10) από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣΔΔΑ κ. Ανδρονόπουλο προς το ΤΕΕ, με συνημμένη την επιστολή της ΕΠΕ της 29/7/2008, με το οποίο ζητά από το ΤΕΕ να απαντήσει στην επιστολή, κοινοποιώντας την απάντησή του και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλη Αυγούστου καταθέτει ερώτηση (βλ. συνημμένο 11) ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Κεγκέρογλου, στην οποία θέτει τα ερωτήματα που είχαν τεθεί με την επιστολή Ιουλίου της ΕΠΕ. Λίγες μέρες μετά κοινοποιείται τυπική επιστολή (βλ. συνημμένο 12) από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ζώη στα συναρμόδια υπουργεία και τον ερωτώντα βουλευτή, η οποία δεν απαντά σε κανένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος, στέλνει απάντηση (βλ. συνημμένο 13) στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣΔΔΑ κ. Ανδρονόπουλο ο οποίος κάλεσε το ΤΕΕ να απαντήσει στην επιστολή της ΕΠΕ του Ιουλίου του 2008, κοινοποιώντας την απάντηση στα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΠΕ. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δεν απαντά ουσιαστικά σε κανένα από τα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που είχαν τεθεί από την ΕΠΕ, αρκούμενος σε γενικόλογες τοποθετήσεις περί του θεσμικού ρόλου του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, την διοργάνωση ενός συνεδρίου πληροφορικής το 1982, περί της «προστασίας» που επιδιώκει να προσφέρει στον κλάδο, την πρόθεσή του να προσφέρει «ενιαία επιστημονική εκπροσώπηση» και όχι «επαγγελματική», αλλά και αναφέροντας ανακρίβειες περί του ποσοστού των πληροφορικών που εκπροσωπεί το ΤΕΕ.

Επίσης, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος αποστέλλει απάντηση (βλ. συνημμένο 14_1) στην αίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ της ΕΠΕ κ. Λιοτόπουλου (στην εκπνοή της δίμηνης προθεσμίας για την απάντηση), με την οποία κοινοποιείται η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής με την οποία «ιδρύθηκε» το eTEE (βλ. συνημμένο 14_2). Από μια απλή ανάγνωση αυτής της απόφασης προκύπτει ότι το eTEE δεν έχει καμία νομική υπόσταση, πόσο μάλλον να είναι και σωματείο όπως διατυπώθηκε στα αρχικά απαντητικά έγγραφα επί του υπομνήματος της ΕΠΕ του Μαΐου του 2008. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας αυτού του νομικώς ανυπόστατου μορφώματος που περιλαμβάνει η απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ, το eTEE θα λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και ασφυκτικό έλεγχο της ΔΕ του ΤΕΕ, η οποία θα είναι η μόνη αρμόδια ακόμη και για τροποποίηση του Κανονισμού, ενώ από τα μέλη του εξαιρούνται απόφοιτοι τμημάτων ΑΕΙ Πληροφορικής, όπως το Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και οι απόφοιτοι τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής, ενώ αντίθετα εγγράφονται υπό συνθήκες όλες οι ειδικότητες Μηχανικών με «βεβαιώσεις» ολιγοετούς «εμπειρίας» στην Πληροφορική. Άξιο αναφοράς δε είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών που έχουν δικαίωμα εγγραφής στο υπό ίδρυση «τμήμα παρά τω ΤΕΕ», δεν έχουν το πρωταρχικό δημοκρατικό δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» στο ΤΕΕ! Εύλογα, λοιπόν αναρωτιέται κανείς πώς το εν λόγω μόρφωμα μπορεί να εκπροσωπεί «το σύνολο των επιστημόνων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα».

Την ίδια ημερομηνία (29 Σεπτεμβρίου 2008), ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος απευθύνει έγγραφη πρόσκληση (βλ. συνημμένο 15) προς την ΕΠΕ, την ΕΜηΠΕΕ και την ΕΠΥ για να συναντηθούν μαζί του στις 15 Οκτωβρίου 2008 προκειμένου να «εξεταστεί ο τρόπος συμμετοχής των συλλογικών φορέων ΤΠΕ στη δημιουργία και τη δραστηριότητα του e-TEE». Αποδέχεται ότι το e-TEE είναι «πρωτοβουλία», με σκοπό την «επιστημονική» (άρα όχι «επαγγελματική») κάλυψη των πληροφορικών. Στο σχετικό έγγραφο, ο κ. Αλαβάνος υπολογίζει τους μηχανικούς πληροφορικής σε 15.000 (!), σε πλήρη δηλαδή αναντιστοιχία με το ποσοστό «70%» που ανέφερε σε άλλο σχετικό του έγγραφο (βλ, συνημμένο 13). Τέλος, η «δημιουργία» και η δραστηριοποίηση του e-TEE είναι το ζητούμενο της συνάντησης.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένης της αδυναμίας του Προέδρου του ΤΕΕ να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς των αρμοδίων Κυβερνητικών στελεχών για την νομική υπόσταση και την ικανότητα εκπροσώπησης των Πληροφορικών από το eTEE, θεωρούμε αναγκαία την ενδυνάμωση των προσπαθειών όλων των μελών και των τοπικών παραρτημάτων της ΕΠΕ για την προβολή της πρότασης νόμου περί δημιουργίας Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την προσέγγιση βουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα με το αίτημα να καταθέσουν την πρόταση αυτή προς συζήτηση στη Βουλή.

Συνημμένα έγγραφα:

   

 1. Το αρχικό υπόμνημα της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας που στάλθηκε το Μάιο

  του 2008 (01_YpomnhmaEpimelhthrio_2008_05_07.pdf).

 2. Πρόταση Νόμου για τη δημιουργία του Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και

  Επικοινωνιών (02_ProtashsNomoyEThEEP.pdf).

 3. Διαβιβαστικό Πρότασης Νόμου για τη δημιουργία του Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και

  Επικοινωνιών (03_SynodeytikhEpistolhEThEEP.pdf).

 4. Επιστολή με εντολή Προέδρου Βουλής με βάση το πρώτο υπόμνημα του Μαΐου του 2008

  (04_EntolhSioyfaMeBashYpomnhmaMaioy.pdf).

 5. Απάντηση Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Λέγκα στις αναφορές των βουλευτών κκ. Κεγκέρογλου, Κουβέλη και Αλευρά

  επί του υπομνήματος που κατέθεσε η ΕΠΕ τον Μάιο του 2008 (05_ApanthshLegkaStoYpomnhmaMaioy.pdf).

 6. Απάντηση Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ζώη στις αναφορές των βουλευτών κκ. Κεγκέρογλου, Κουβέλη και Αλευρά επί του

  υπομνήματος που κατέθεσε η ΕΠΕ τον Μάιο του 2008 (06_ApanthshZvhStoYpomnhmaMaioy.pdf).

 7. Απάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χατζηδάκη στις αναφορές των αναφορών των βουλευτών κκ. Κεγκέρογλου,

  Κουβέλη και Αλευρά επί του υπομνήματος κατέθεσε η ΕΠΕ τον Μάιο του 2008

  (07_ApanthshXatzhdakhStoYpomnhmaMaioy.pdf).

 8. Επιστολή της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας που στάλθηκε τον Ιούλιο του 2008 προς τα συναρμόδια υπουργεία, σε απάντηση

  της επιστολής του Υφυπουργού κ.Ζώη, και με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και τους Βουλευτές

  (08_Apantisi_EPE_se_ypES.pdf).

 9. Νέα επιστολή με εντολή του Προέδρου της Βουλής με βάση τη δεύτερη επιστολή της ΕΠΕ του Ιουλίου

  του 2008 (09_EntolhSioyfaMeBashYpomnhmaIoylioy.pdf).

 10. Έγγραφο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ανδρονόπουλου προς ΤΕΕ

  που κοινοποιήθηκε στην ΕΠΕ με το οποίο ζητά από το ΤΕΕ να απαντήσει στην επιστολή που έστειλε η

  ΕΠΕ τον Ιούλιο (10_YPESprosTEEmeBashYpomnhmaIoylioy.pdf).

 11. Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Κεγκέρογλου προς τους συναρμόδιους Υπουργούς

  (11_EvthshKegkerogloyMeBashYpomnhmaIoylioy.pdf).

 12. Απάντηση Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ζώη στην ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Κεγκέρογλου,

  χωρίς ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα (12_ApanthshZvhSeErvthshKegkerogloySep2008.pdf).

 13. Απάντηση Προέδρου ΤΕΕ κ. Αλαβάνου προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης

  και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ανδρονόπουλο που στάλθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2008

  (13_ApanthshTEEseAndronopoylo.pdf).

 14. Απάντηση στην αίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ της ΕΠΕ κ. Λιοτόπουλου από τον

  Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Αλαβάνο, με την οποία δίδονται τα πρακτικά της ΔΕ του ΤΕΕ περί συγκροτήσεως του eTEE

  που περιλαμβάνουν και τον "Κανονισμό Λειτουργίας"

  του (14_1_ApanthshTEEsthAithshLiotopoyloy.pdf

  και 14_2_ApofashDEtoyTEEgiaETEE_2007_03_29.pdf).

 15. Πρόσκληση Προέδρου ΤΕΕ προς ΕΠΕ, ΕΜηΠΕΕ και ΕΠΥ για κοινή συνάντηση για να στηριχθεί το

  eTEE (15_ProsklhshGiaKoinhSynanthshApoTEE.pdf)

Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας