Οι θέσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας για την Παιδεία
Υπόμνημα του Επιστημονικού & Επαγγελματικού Σωματείου πτυχιούχων ΑΕΙ Πληροφορικής «Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας»
Υπόμνημα του Επιστημονικού & Επαγγελματικού Σωματείου πτυχιούχων ΑΕΙ Πληροφορικής «Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας»
Κύριες και Κύριοι Βουλευτές,
Με το παρόν υπόμνημα, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Πληροφορικής. Η παρέμβασή μας αποτελεί προϊόν μελετών και έκφραση των παγίων αιτημάτων μας για την καθολική αναγνώριση της Επιστήμης της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και την αξιοποίησή της, διαμέσου της επίσημης Πολιτείας, ως του πλέον σημαντικού αναπτυξιακού κλάδου, που θα προσδώσει ώθηση στην προσπάθεια οικονομικής ανάταξης και…
Θεμέλιο για την ανάπτυξη μιας χώρας είναι το εκπαιδευτικό της σύστημα. Αν δεχθούμε αυτό ως αξίωμα, τότε ο «θεμέλιος λίθος» για την ανάπτυξη των πληροφορικής στην Ελλάδα τοποθετείται στο 1980, όταν ιδρύθηκε το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Παν/μιο Πατρών. Έκτοτε συστάθηκαν και μέχρι πρότινος λειτουργούσαν 45 τμήματα σε Παν/μια και ΤΕΙ με αντικείμενο τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Από φέτος, με την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνονται…
Με αφορμή την άτυπη συνάντηση-δείπνο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ στις 10/12/2015 σχετικά με την κατάρτιση ενιαίας Ψηφιακής Στρατηγικής και της πρωτοβουλίας “Digital Agenda”, ζητήθηκε από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος (ΕΠΕ) να καταθέσει τα σχόλια και τις προτάσεις της.
Η Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης καλεί μαθητές και φοιτητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες της Ρομποτικής, να συμμετάσχουν σε μία εκδήλωση ρομποτικής επίδειξης. Σκοπός είναι η ενημέρωση για το επίπεδο ρομποτικής στην Ελλάδα και τη σχέση της με τη Τεχνητή Νοημοσύνη. Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται ερευνητές και καθηγητές του ακαδημαϊκού χώρου που μπορούν να συμβουλεύσουν και να παροτρύνουν σε νέες δημιουργίες.
Εδώ και ένα περίπου χρόνο οι προσφυγικές ροές που καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)1, στους δώδεκα μήνες του 2015 οι καταγεγραμμένες αφίξεις στην Ελλάδα έφτασαν τις 856.723. Περίπου το 30% ήταν ανήλικοι έφηβοι, μικρά παιδιά και βρέφη, πολλά εξ' αυτών χωρίς κανένα κηδεμόνα να τα συνοδεύει.
Στις 15/9/2015 ο Andreas Schleicher, διευθυντής του τομέα Παιδείας στον ΟΟΣΑ, δημοσίευσε στον ιστότοπο του δικτύου BBC ένα άρθρο με τίτλο: "School technology struggles to make an impact", όπου υποστήριξε την άποψη ότι η χρήση νέων τεχνολογιών στις τάξεις διδασκαλίας και στην εκπαίδευση γενικότερα ότι μόνο δεν βοηθά, αλλά ίσως έχει αρνητική επίδραση τις επιδόσεις των μαθητών.
Πρόσφατα, 15 ακαδημαϊκοί διεθνούς φήμης και κάτοχοι βραβείων Νόμπελ στους τομείς τους, διοργάνωσαν μια παγκόσμια πρωτοβουλία υποστήριξης της Ελλάδας. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προβολή της σοβαρότατης οικονομικής κρίσης και η μακροχρόνια ύφεση που καταστρέφει όλο και περισσότερο κάθε υποδομή και προοπτική ανάκαμψης.
Η πολυαναμενόμενη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α.), γνωστή και ως “Safe Harbour 2” είναι προ των πυλών. Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά την ελεύθερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, τα οποία είναι οι Η.Π.Α. από τη μία μεριά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιαδήποτε μέλη της. Στην ουσία επιτρέπεται και θεσπίζεται η διατλαντική μεταφορά δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Η Ένωση Πληροφορικών, καλεί όλα τα μέλη της (τακτικά και δόκιμα) σε τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7/11 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΙΕΚ Αιγάλεω. Η ώρα έναρξης 11:00' και λήξη εργασιών στις 14:00' περίπου.