Όλα τα Άρθρα

Περί σεμιναρίων και διορισμών

Με πυρετώδεις ρυθμούς πλέον οργανώνονται τα σεμινάρια στην Πληροφορική από διάφορες «επιστημονικές ενώσεις». Διαφημίζονται μάλιστα ως διαβατήριο διορισμού σε θέσεις καθηγητών Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Απευθύνονται κυρίως σε ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ ανεξαρτήτως ειδικότητας! Είναι όμως δυνατόν να λυθεί έτσι η ανεργία που μαστίζει πολλούς κλάδους επιστημόνων και τεχνολόγων; Ποιοι έχουν όφελος από αυτά τα σεμινάρια και πώς μπορεί να λυθεί πραγματικά το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας;

Πολλοί θα το έχετε δει ήδη: Οι μεταμορφωμένοι στο όνομα "επιστήμονες" και "καθηγητές" της πληροφορικής σφάζονται με όσους δεν πρόλαβαν να αλλάξουν το όνομά τους και να προσθέσουν την λέξη "πληροφορική". Οι πρώτοι λένε ότι πρόλαβαν και μορφώθηκαν πάρα πολύ καλά στην Πληροφορική, γι' αυτό θα τους ονομάζουμε παραμορφωμένους. Οι δεύτεροι ισχυρίζονται ότι έκαναν το ίδιο, απλώς καθυστέρησαν να αλλάξουν τον τίτλο τους, γι' αυτό θα τους ονομάζουμε καθυστερημένους. Αντικείμενο της διαμάχης: ποιος θα κάνει την καλύτερη αλυσίδα πώλησης πιστοποιητικών "πληροφορικής". Πρόκειται ουσιαστικά για μια εικονική διαδικασία μετάλλαξης, στο τέλος της οποίας τόσο οι ακροατές όσο και οι ομιλητές θα αποκτήσουν τον τίτλο του "πληροφορικού".

Ας τους γνωρίσουμε για να καταλάβουμε πόσο τελικά διαφέρουν μεταξύ τους:

Οι παραμορφωμένοι (εκσυγχρονισμένοι)

Αρχηγός: Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ)
Υπαρχηγός: Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ)
Λοχίες: Διάφοροι σύλλογοι "καθηγητών πληροφορικής" στους οποίους περιλαμβάνονται:
  • Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης
  • Σύλλογος Καθηγητών Δυτικής Κρήτης
  • Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ηπείρου
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσσαλονίκης· και διάφοροι άλλοι παρόμοιοι σύλλογοι που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια μετά τη βροχή του Γ' ΚΠΣ
  • Λαός προς στρατολόγηση: Άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ως ακροατές και ομιλητές σεμιναρίων Αγωνιούντες για χαρτζηλίκι πληροφορικοί (ναι καλά διαβάσατε, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΙ) ως ομιλητές σεμιναρίων.

     

    Οι καθυστερημένοι (παραδοσιακοί)

    Αρχηγός: Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ)
    Υπαρχηγός: Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ)
    Λοχίες: ΚΕΚ, ΙΕΚ και λοιπές σεμιναριακές δυνάμεις.
    Λαός προς στρατολόγηση: Άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ως ακροατές και ομιλητές σεμιναρίων!

     

    Όμως τόσο οι παραμορφωμένοι, όσο και οι καθυστερημένοι, είναι αδέρφια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το διαπιστώσει κανείς:

    • Ας ρωτήσει τι σπούδασαν οι στρατιώτες της περιοχής του.
    • Ας αναζητήσει τα μέλη του ΔΣ των συλλόγων τους. Υπάρχουν εκτός από ομοιότητες στα πτυχία, ομοιότητες και στα πρόσωπα!!!!!

    Στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα θυμίζουμε: «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένω αχερώνα»! Τους θυμίζουμε κάτι που έπρεπε να το γνωρίζουν από τις σπουδές τους, κι ας ήταν σε άλλο αντικείμενο: Μια επιστήμη για να τη μάθει κάποιος πρέπει να τη σπουδάσει. Κάνενα συγχωροχάρτι, βεβαίωση, πιστοποιητικό, δεν μπορεί να αποδείξει ότι ξέρει αυτό που δεν ξέρει. Έπρεπε να το γνωρίζουν οι σεμιναριζόμενοι από τις σπουδές τους. Εκτός κι αν "σπούδασαν" ως ακροατές και νυχτερινοί επισκέπτες όπως γίνεται και στα σεμινάριά τους.

    Τους θυμίζουμε και κάτι άλλο και ιδιαίτερα στους άνεργους επιστήμονες των άλλων κλάδων: Ο επιστήμονας που αγαπά την επιστήμη του βρίσκει τον τρόπο να την κάνει παραγωγική, να ζήσει κι αυτός, να ζήσουν και οι άλλοι με το προϊόν της εργασίας του.

    Άνεργοι επιστήμονες των άλλων κλάδων είμαστε όλοι συνάδελφοι. Αναζητήστε μόνοι σας τις αιτίες της σημερινής σας ανεργίας. Ποιοι και γιατί δεν σας άφησαν να εργαστείτε παραγωγικά στο αντικείμενό σας; Μήπως είναι οι ίδιοι που τώρα σας υπόσχονται διορισμό στην Πληροφορική; Τους πιστεύεται ακόμη;

    Εμείς συνάδελφοι επιστήμονες όλων των κλάδων την αγαπάμε την επιστήμη μας και θέλουμε να την αξιοποιήσει όλη η κοινωνία κι εσείς μαζί. Γι' αυτό, αν μας πείσετε ότι εσείς μπορείτε να την υπηρετήσετε καλύτερα από εμάς, τότε ναι θα σας την παραχωρήσουμε, θα σας τη χαρίσουμε χωρίς ανταλάγματα. Γιατί εμείς αγαπάμε την επιστήμη μας και δεν θα τη σκοτώσουμε.

    Όμως δεν μας έχετε πείσει ότι αγαπάτε τη δουλειά σας. Μιλά το παρελθόν σας. Φωνάζουν τα λάθη που προσπαθείτε να ξεχάσετε. Σας στοιχειώνουν οι αμαρτίες της επιστημονικής σας πορείας. Δεν φροντίσατε να δημιουργήσετε τις ευκαιρίες για να έχετε εργασία στο αντικείμενο που επιλέξατε να σπουδάσετε. Για τη σημερινή σας ανεργία φταίει η νοοτροπία που κάποιοι άλλοι έντεχνα σας καλλιέργησαν. Η νοοτροπία του βολέματος. Η νοοτροπία της παραίτησης και της αργομισθίας. Βρείτε τις αιτίες της κακοδαιμονίας σας, κι ελάτε μαζί μας κι εσείς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε κάθε επιστήμονας να έχει δουλειά πάνω στο αντικείμενό του. Αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε σε όλους όταν ιδρύσαμε την ένωσή μας, την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας.

    Διαβάστε το μήνυμα που σας απευθύνουμε. Διαβάστε την ιδρυτική μας διακήρυξη και υιοθετήστε την κι εσείς. Συζητείστε μεταξύ σας να βρείτε τους τρόπους να είστε παραγωγικοί ώστε να απελευθερωθείτε από τον στενό κεφαλοκλείδωμα του κάθε πονηρού που σας εκμεταλλεύεται. Εμείς έχουμε βρει το βηματισμό μας, και σας προσκαλούμε να μάθετε κι εσείς να περπατάτε σαν άνθρωποι. Γιατί πηγαίνετε με τα τέσσερα; Δεν είστε παιδιά, μεγαλώστε, σας δείχνουμε τον τρόπο. Παιδιά σας θέλουν όσοι σας δίνουν χαρτοπόλεμο βεβαιώσεων και «πτυχίων». Εμείς σας δείχνουμε τον τρόπο να ξαναβρείτε την χαμένη επιστημονική σας ταυτότητα. Είναι κρίμα να χάσετε αυτή την πολύτιμη ευκαιρία.