Όλα τα Άρθρα

Πληροφορικής θαύματα...

Άρθρο του Νεκτάριου Μουμουτζή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ στις 20 Σεπτεμβρίου 2002.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ένα κράτος που αδυνατεί να προσφέρει σοβαρές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και να αξιοποιήσει τους δασκάλους και καθηγητές που παρήγαγε, βρήκε τη λύση: Η Πληροφορική! Δεν υπάρχουν σχολικά εργαστήρια και βιβλιοθήκες, κίνητρα ή κυρώσεις ώστε οι διδάσκοντες να επιτελούν τα καθήκοντά τους; ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η Πληροφορική και το Internet θα καλύψουν τις ελλείψεις. Δεν υπάρχουν θέσεις για να διοριστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που μαζικά αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια; Δεν υπάρχουν θέσεις για ευνοϊκή μετάθεση; ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Οι αδικημένοι θα διοριστούν - μεταταχθούν στους κλάδους ΠΕ19-20 της Πληροφορικής. Το μίασμα της απαξίωσης της εκπαίδευσης και της ανεργίας των εκπαιδευτικών θα καθαρθεί με τη θυσία μιας νέας επιστήμης και των χιλιάδων ανθρώπων που με κόπο τη σπούδασαν και τη σπουδάζουν.

Όμως ο αποδιοπομπαίος τράγος που επέλεξαν καταλαβαίνει, κρίνει, αντιδρά. Ο κλάδος των πληροφορικών δεν αποδέχεται το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος. Διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα μας να διοριζόμαστε αποκλειστικά εμείς στις θέσεις καθηγητών Πληροφορικής, γνωρίζουμε ότι διασφαλίζουμε τις ελάχιστες εγγυήσεις για ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο.

Καταγγέλλουμε το χυδαίο λαϊκισμό και παλαιοκομματισμό του Υπουργού Παιδείας που από τη μια εξαγγέλλει επιχειρησιακά σχέδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και από την άλλη εξωθεί τους ανέργους καθηγητές στα ύποπτα κυκλώματα σεμιναρίων για να λάβουν αντί 1500 ευρώ ψευδεπίγραφες βεβαιώσεις και μετέωρες υποσχέσεις διορισμού.

Καταγγέλλουμε την καταπληκτική του υποκρισία όταν αρνείται να αναγνωρίσει την αναμφισβήτητη και δικαστικά αποδεδειγμένη παιδαγωγική επάρκεια των πληροφορικών ενώ την ίδια στιγμή θεωρεί παιδαγωγικά επαρκείς τους αλεξιπτωτιστές της πληροφορικής που στερούνται των ειδικών γνώσεων διδακτικής της πληροφορικής. Και πώς αλήθεια να γνωρίζουν τη διδακτική μεθοδολογία ενός αντικειμένου που αγνοούν στο σύνολό του;

Λυπούμαστε για την κατάντια των ψηφοθήρων του ΔΣ της ΟΛΜΕ και των κερδοσκόπων διοργανωτών σεμιναρίων (ΕΜΕ, ΕΕΦ, ΕΠΥ) που εμπορεύονται την αδιοριστία μερίδας εκπαιδευτικών και τους παροτρύνουν στην επαιτεία για μια θέση που δεν δικαιούνται.

Ζητούμε οριστική παύση κάθε διορισμού μη πτυχιούχου Πληροφορικής στους κλάδους ΠΕ19-20. Ζητούμε δεσμευτικό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετάταξης στους κλάδους προέλευσής τους όλων όσων βρέθηκαν στους κλάδους ΠΕ19-20 χωρίς πτυχίο πληροφορικής. Όσο καθυστερεί η υιοθέτηση των αιτημάτων μας, απλώς μεγεθύνονται οι απαιτήσεις αποζημιώσεων και συνεχίζουν να διαπράττονται σοβαρά ποινικά αδικήματα...

Νεκτάριος Μουμουτζής

Πρόεδρος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας