Όλα τα Άρθρα

ΟΛΜΕ - Η Απαξίωση Του Συνδικαλισμού;

Άρθρο του Γραμματέα της Ε.Π.Ε. για την στάση της Ο.Λ.Μ.Ε. έναντι των διορισμών "μεταλλαγμένων" καθηγητών πληροφορικής στην Β`βάθμια εκπαίδευση και την στήριξη που τους παρέχει.

Όλοι οι μόνιμοι καθηγητές πληροφορικής, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ Πληροφορικής και κατεξοχήν αρμόδιοι για την διδασκαλία της πληροφορικής στην Β`βάθμια εκπαίδευση, επί σειρά ετών, παρακολουθούμε το ΥΠΕΠΘ, να υποθηκεύει την εκπαίδευση στην πληροφορική στη χώρα μας, να απαξιώνει και να εξευτελίζει την Επιστήμη-Μηχανική της Πληροφορικής, διορίζοντας «μεταλλαγμένους» σε πληροφορικούς, επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων για να «διδάξουν» την πληροφορική στα παιδιά μας.

Με την καραμέλα της επίλυσης «ενός κοινωνικού προβλήματος ανεργίας» και την δικαιολογία της (τεχνητής εκ μέρους του ΥΠΕΠΘ) έλλειψης γνησίων πληροφορικών για διορισμό, εποίκισε τον κλάδο των καθηγητών πληροφορικής διορίζοντας κάθε λογής επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι «έμαθαν» μία επιστήμη (που άλλοι χρειάσθηκαν χρόνια για να κατακτήσουν), με ολιγόωρα σεμινάρια. Χιλιάδες τέτοιοι, τώρα λυμαίνονται την δημόσια εκπαίδευση, προσφέροντας υπηρεσίες ανάλογες των γνώσεών τους στην πληροφορική, με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι κοιμούνται ήσυχοι γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν εκπαίδευση αντίστοιχη με τα χρήματα που αυτοί πληρώνουν.

Όλα αυτά θα πείτε, ούτε μας εκπλήσσουν ούτε μας αγανακτούν καθώς η ηθική, η λογική, το συμφέρον του κράτους και τα χρήματα των φορολογουμένων πολλάκις θυσιάστηκαν στον βωμό του πολιτικού συμφέροντος, των εκλογών, και της εξυπηρέτησης των ημετέρων ομάδων.

Αυτό που μας θλίβει και μας απογοητεύει, καθώς τα επαγγελματικά-επιστημονικά σωματεία και η ακαδημαϊκή κοινότητα σιωπούν εκκωφαντικά, είναι ότι ακόμα και συνδικαλιστικοί φορείς με ιστορία αγώνων όπως η ΟΛΜΕ, όχι μόνον αδρανεί αλλά και αγωνίζεται για την συνέχιση του βιασμού της εκπαίδευσης στην πληροφορική.

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε τα Υπ` Αριθμ. Πρωτ. 801/20-6-2002 και 966/5-9-2002 έγγραφα της ΟΛΜΕ προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας, τα οποία μεταξύ άλλων φαιδρών το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητάει:

  • Να απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός των μεταλλαγμένων πληροφορικών : «με μειωμένα προσόντα»
  • Να ενταχθούν στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πληροφορικής.
  • Να ικανοποιηθεί αμέσως το αίτημά τους να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές και σε κάθε περίπτωση να προηγούνται των πτυχιούχων πληροφορικής.
  • Για τον μόνιμο διορισμό τους να ληφθεί υπόψη και η, κατά τεκμήριο συνάφεια (sic!) του τίτλου σπουδών των ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ09 & ΠΕ12 (Μαθηματικών, Φυσικών, Οικονομολόγων, & πάσης φύσεως μηχανικών) με το αντικείμενο της πληροφορικής.

Είναι βέβαια ηλίου φαεινότερα τα κίνητρα τα οποία ώθησαν την ΟΛΜΕ σε τέτοια «αγωνιστική δράση», καθώς η αριθμητική υπεροχή (η οποία δημιουργήθηκε με την σιωπηρή ανοχή της) των μεταλλαγμένων πληροφορικών (μονίμων και εκκολαπτόμενων) θα βοηθήσει την επανεκλογή και κατά συνέπεια συνέχιση του «θεάρεστου έργου» της παρούσας διοίκησής της. Ας θυμούνται οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί την συμπεριφορά αυτή της ΟΛΜΕ στις επόμενες εκλογές.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, όταν η ίδια η ΟΛΜΕ, υπό κανονικές συνθήκες ο υπερασπιστής της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, υπακούοντας σε πολιτικές και συμφέροντα, αντί να μάχεται ενάντια τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, αντίθετα αγωνίζεται για την επικράτησή τους, τότε ποιος θα είναι ο αρωγός της εκπαίδευσης στην Ελλάδα; Τελικά αποδεικνύεται ότι ο Κρόνος, ακόμα τρώει τα παιδιά του.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι γνώσεις στην πληροφορική και τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, παίζουν και θα παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην βελτίωση της παραγωγικότητας, των αυριανών πολιτών και εργαζομένων. Δεν μένει παρά να το συνειδητοποιήσουν και οι αρμόδιοι φορείς ώστε μικροπολιτικές αποφάσεις να μην δημιουργήσουν πολίτες και εργαζόμενους πληροφορικά αναλφάβητους.

Ηράκλειο, 27/09/2002

   Γεώργιος Ε. Ανδρεαδάκης
Διπλ. Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής
Εκπαιδευτικός ΠΕ19
Γραμματέας Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

 












 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α


Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 010 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 010 33 11 338 - 32 27 382
Αθήνα, 20/6/02
Α.Π.:801
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Π. Ευθυμίου
τον Υφυπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Γκεσούλη

ΘΕΜΑ: Ένταξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στον Ενιαίο πίνακα καθηγητών Πληροφορικής

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στη χθεσινή τακτική συνεδρίασή του συζήτησε, μεταξύ άλλων, το δίκαιο και ισχυρά θεμελιωμένο αίτημα των συναδέλφων αναπληρωτών Πληροφορικής, ΠΕ19 και ΠΕ20, με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Πληροφορική ή 16μηνη διδακτική εμπειρία στην Πληροφορική (πίνακες Ε1) ή με τα παραπάνω προσόντα αλλά με μειωμένη προϋπηρεσία (πίνακες Ε2) και αποφάσισε να σας προτείνει τα εξής:

  1. Να απαλειφθεί ο αυθαίρετος και ατεκμηρίωτος χαρακτηρισμός των αναπληρωτών αυτών ως εκπαιδευτικών με, δήθεν, "Μειωμένα προσόντα Διορισμού".
  2. Να ενταχθούν στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πληροφορικής και
  3. Για την ένταξη στον ενιαίο πίνακα και το δικαίωμα στον μόνιμο διορισμό να ληφθεί υπόψη και η, κατά τεκμήριο, συνάφεια του τίτλου σπουδών στην Γ/βάθμια Εκπαίδευση, με το αντικείμενο της Πληροφορικής, π.χ. ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ09, ΠΕ12 κ.λπ.
Για το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
Ο Πρόεδρος


Νίκος Τσούλιας
  Ο Γ. Γραμματέας


Κώστας Μπόικος

 












 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B


Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 010 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 010 33 11 338 - 32 27 382
Αθήνα, 5/9/02
Α.Π.:966
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Π. Ευθυμίου
τον Υφυπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Γκεσούλη

ΘΕΜΑ: Πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Είμαστε υποχρεωμένοι ως Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να επανέλθουμε στο θέμα που αφορά στην πρόσληψη ως αναπληρωτών στη Β/βάθμια Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ19 - 20 από τους πίνακες Ε1 και Ε2 και να ζητήσουμε, να ικανοποιηθεί, αμέσως, το αίτημά τους, να προσλαμβάνονται δηλαδή ως αναπληρωτές μετά τους εγγεγραμμένους στον ενιαίο πίνακα πληροφορικής με προϋπηρεσία και σε κάθε περίπτωση, να προηγούνται των πτυχιούχων πληροφορικής οι οποίοι στερούνται προϋπηρεσίας.

Για το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
Ο Πρόεδρος


Νίκος Τσούλιας
Ο Γ. Γραμματέας


Κώστας Μπόικος